Marţi,
17.05.2022
Acum
0°C

Modernizarea Cazarmei 90, încredințată unei firme care oferta, de fapt, altceva

Modernizarea Cazarmei 90, încredințată unei firme care oferta, de fapt, altceva

Atribuirea unui contract estimat la peste jumătate de milion de lei a fost blocată de către judecătorii Consiliului național de soluționare a contestațiilor. Aceștia au constatat că funcționarii Primăriei Sibiu nu au citit ceea ce oferea firma din București aleasă de ei pentru modernizarea parcării Cazarma 90.

Este vorba de un contract pe care Primăria Sibiu, prin Serviciul de administrare a domeniului public și privat, l-a scos la licitație la începutul lunii iunie 2021, pentru amenajarea unui nou sistem de parcare pe Cazarma 90. 

Trei firme au depus oferte pentru contractul estimat la peste 500.000 de lei, fără TVA: una din București (Histria International) și două din Cluj (Kadra Tech și, respectiv, Fast Park Co).Într-un ritm alert pentru funcționarii Primăriei Sibiu (instituție în cadrul căreia evaluarea ofertelor depuse în cadrul licitațiilor se întinde, de obicei, pe multe luni și chiar ani), în cazul acestui contract câștigătorul a fost desemnat în două săptămâni. Comisia de evaluarea a ofertelor a stabilit că Histria International merită să primească acest contract, deoarece au cel mai mic preț, iar oferta tehnică se pliază întocmai peste cerințele din caietul de sarcini.

Nu au mai citit tot dosarul

Atribuirea contractului către firma Histria International SRL a fost contestată, însă, de către clujenii de la Kadra Tech, a căror ofertă s-a plasat pe locul doi. Clujenii au solicitat Primăriei Sibiu să consulte dosarul ofertei declarată câștigătoare și au apelat, mai apoi, la un avocat: oferta pe care Primăria a ales-o nu era – din punctul lor de vedere - nici acceptabilă (adică nu îndeplinea condițiile de formă) și nici conformă (nu respecta cerințele din caietul de sarcini). Au formulat, prin urmare, o contestație la CNSC, ai cărei judecători au finalizat de judecat speța în a doua jumătate a lunii august. ”Față de modul de evaluare a ofertei câștigătoare, Consiliul constată că aceasta s-a realizat cu abateri de la legea achizițiilor, întrucât propunerea tehnică a ofertantului câștigător nu răspunde cerințelor documentației de atribuire”, au stabilit cei de la CNSC.

Peste 500.000 de lei, fără TVA, au fost alocați modernizării sistemului de parcare de pe Cazarma 90

Practic, judecătorii au descoperit că funcționarii Primăriei Sibiu nu au citit pe de-a-ntregul oferta pe care au declarat-o câștigătoare. În sensul că aceștia s-au limitat la a accepta cea ce se promitea într-un așa-numit ”Formular 9”, fără a studia fișele tehnice ale aparatelor ofertate. Documentații tehnice care fie lipseau, fie – în unele cazuri – intrau în contradicție cu ceea ce se promitea prin acel ”formular 9”. Formular ”care pare a fi un copy-paste al caietului de sarcini”, după cum scriu judecătorii CNSC în decizia dată pe 18 august 2021.

”Consiliul constată că, deși s-au solicitat cataloage, fișe ale produselor, cu poze color, prin care să se facă dovada caracteristicilor tehnice, Histria International nu demonstrează îndeplinirea mai multor cerințe tehnice”. Printre acestea, judecătorii CNSC amintesc de faptul că fișele tehnice nu demonstrau că echipamentele pentru parcarea de pe Cazarma 90 ar fi avut o garanție de minim trei ani, așa cum era solicitat prin caietul de sarcini. Sau că acestea ar fi fost construite din materiale anticorozive, antioxidante și tratate împotriva ruginii, cu o tablă groasă de minim trei milimetri. 

O lungă listă

Primăria solicita, prin caietul de sarcini, ca automatele de plată să includă o interfață în trei limbi (română, engleză și germană), pe când oferta declarată câștigătoare oferea doar româna și engleza. ”De asemenea, în propunerea tehnică nu se face nicio referire la amplasarea coșurilor de gunoi în zonele automatelor de plată și la bariera de ieșire pentru tichetele de parcare și bonurile fiscale”, au mai constatat judecătorii CNSC. Referitor la bariere, Primăria solicita prin caietul de sarcini ca acestea să aibă un sistem de protecție în caz de lovire accidentală, adică o serie de balamale de deschidere laterală (decuplare). ”Din broșura pentru bariera Cross AZM se observă că sistemul are deschidere doar în plan vertical, nu și balamale de deschidere laterală/decuplare (a se vedea și site-ul producătorului, indicat în broșura din ofertă)”, mai scrie în decizia CNSC.

Oferta declarată câștigătoare nu îndeplinea nici cerințele de acces securizat la banii din automatele de parcare, nici cele referitoare numărul minim de bonuri eliberate (erau solicitate minim 3.000 pentru fiecare rolă și erau ofertate 1.000), nu includea fotografii cu toate echipamentele ofertate, lipseau o serie de opțiuni de pe echipamentele solicitate, accesul la interfoane bidirecționale, sisteme de protecție anti-reflexie pentru ecrane, iar camerele video ofertate nu corespundeau celor din caietul de sarcini. ”Nu a fost ofertată și dezvoltarea/adaptarea unui modul pentru plata parcării din aplicația Serviciul de administrare a domeniului public și privat”, au mai reclamat clujenii.

Printre detaliile care le-au scăpat funcționarilor Primăriei se numără și cele referitoare la dispozitivele sistemului de parcare, solicitate a fi ”independente de orice bancă, dacă la un moment dat se va face schimbarea băncii, fie din dorința beneficiarului, fie a băncii”. Oferta declarată câștigătoare face referire, însă, strict la o anume bancă (Transilvania) ”cu care Histria International are dezvoltată aplicația”, citează judecătorii CNSC din documentația pe care nu au mai studiat-o cei din Primăria Sibiu.

”Fiind vădită neconformitatea ofertei câștigătoare, Consiliul consideră a fi de prisos analizarea celorlalte critici din contestație, întrucât rezultatul privind această ofertă va rămâne același”, mai scriu judecătorii CNSC în decizia prin care anulează atribuirea contractului către cei de la Histria International. ”Totodată, Consiliul va obliga autoritatea contractantă ca, în termen de 15 zile de la primirea prezentei decizii, să reevalueze această ofertă, prin constatarea neconformității ei”.

Conform datelor publicate de Primăria Sibiu prin intermediul sistemului electronic de achiziții publice, procedura pentru un nou sistem de parcare pe Cazarma 90 este acum din nou în faza de selecție a unui nou câștigător.

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

14 comentarii

Ion

Acum 8 luni

Acum sa vedem cine este tras la raspundere in primarie , nu stiu de ce dar as putea face pariu ca acest contract are in spate pe cineva din politica romaneasca.
Raspunde

Corbul

Acum 8 luni

Bosînceanu oftează. Fodor se gudură. Angajații SPADPP Sibiu perspirează. Procuratura orașului din umbra președințială cască.
Raspunde

Talaus Semper

Acum 8 luni

Ar fi interesant de stiut daca vreun incompetent din comisia de atribuire va pati ceva. Pariu ca nu va pati nimic? Bravo, Astrid! Pas cu pas iti bati joc de sibieni!
Raspunde

Birtu

Acum 8 luni

Daca credeti ca primaria orasului se ocupa si cu altceva in afare de balciuri si circ ,veti vedea ca nu e asa. Singura se da de gol !
Raspunde

Toma

Acum 8 luni

Chiar nu intelege nimeni dintre "ilustrele"personalitati ale Primariei ca amplasamentul Cazarmei 90 este singurul loc din Sibiu unde se preteaza perfect o parcare supraterana etajata?Poate fi cu doua sau trei niveluri si ar rezolva o buna parte din problemele parcarii din centru!Degeaba vreti bariere cu senzori sau cosuri tricolore,banii vor merge in aceleasi buzunare fara fund si numarul locurilor de parcare ramane acelasi.
Raspunde

Gheorghe

Acum 7 luni

Foarte pertinenta observatia dumneavoastra. Acolo merge o parcare subterana etajata care daca e bine gandita fereste si zidul cetatii de degradare din cauza infiltratiilor.
Raspunde

Turcan

Acum 8 luni

Primaria este plina de sinecuri,tarani urbanizati,fara studii si in mare parte semianalfabeti…cine trage la raspundere asa specimene?fodor si bokor demisia de onoare va rugam ca s ti distrus complet orasul
Raspunde

Xxx

Acum 8 luni

Mă tot întreb cînd o să fie luați la întrebări ( in nici un caz nu le doresc raul...sa fie clar) cei care semnează recepțiile și plată pt firmele care fac asfaltări in oraș ? Oare ei merg să vadă că 99/ din capacele de canal nu sunt la nivelul asfaltului??? Plus că in cazul de fata... interesant cum doua bariere...doua coșuri de gunoi și...vreun automat de plata sa coste peste 100000 euro.
Raspunde

Eu...

Acum 8 luni

Dacă Cazarma '90 rămânea în picioare acum cred că mai aveam un obiectiv turistic, imperial, la Sibiu...... așa....
Raspunde

Mihai

Acum 8 luni

Felicitari domnului Deleanu pentru material si atentia pe care o are in sensibilul domeniu al achizitiilor publice. Este interesant de continuat acest material, cu reactia primariei si masurile luate in acest caz. Situatia este penibila si nu face cinste unui oras care se pretinde a fi de top. Doamna primar, cu tot respectul, cum comentati aceasta situație?
Raspunde

Astrid Fodor, acasa!

Acum 8 luni

Dincolo de ipocrizie și dubla măsură în judecata mândrilor sibieni, dacă incompetenții din primărie ar fi fost de la PSD, 3/4 din oraș ar fi fost în stradă și îi trimiteau pe ăștia la gunoiul istoriei! Dar măcelul care se întâmplă în cartierele Sibiului, lipsa de proiecte adevărate și sumele exorbitante sifonate pentru un pasaj de 20 m, 3 panseluțe și 6 fire de leuștean plantate, nu sunt suficiente pentru a-i trezi pe sibieni. Aceștia murmură doar în spatele ferestrelor de la et. 6 din V. Aaron. Ce specie ordinară! Primăria asta a reușit să aducă Sibiul sub Focșani și Onești, dar sibienii aplaudă că suntem conduși de sași mai românizați decât Dragnea sau Sile Cămătaru! Oribili, bah!
Raspunde

Un sibian

Acum 8 luni

aca cum este de foarte mult timp la primaria Sibiu...INCOMPETENTA si IGNORANTA!!!
Raspunde

Javert

Acum 8 luni

Eu totuși cred că funcționarii primăriei știau ce semnează atunci când au aprobat acest dosar.Pe mine nu mă mai miră nimic de când ,,proasta planetei"(Dancilă de Sibiu) conduce (hahaha) primăria Sibiu.
Raspunde

K.Samuel

Acum 8 luni

Morala? Mai bine sa dureze 2-3 ani, în loc sa greșim. Nu exista performanta în Primăria Sibiu, ci doar fuga de responsabilitate. Începând cu Fodor...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus