Miercuri,
27.10.2021
Cer Senin
Acum
-3°C

Primăria Sibiu cumpără tomograf pentru copaci. Investiție de 134 de mii de lei

Primăria Sibiu cumpără tomograf pentru copaci. Investiție de 134 de mii de lei

Serviciul Public de administrare parcuri și zone verzi al Primăriei Sibiu a achizționat un aparat de tomografie dedicat arborilor cu 134 de mii de lei, prin cumpărare directă. Achiziția a fost desfășurată prin SEAP, iar vânzătorul este Dynamic Instruments SRL, o societate din București.

Conform site-urilor de profil, tomograful oferă o diagnoză precisă a ssănătății arborilor indiferent de specie, furnizând informații extrem de importante pentru determinarea riscului de prăbusire al arborilor. Analiza stării de sănătate, cât și măsurarea perțiilor reziduali ai arborilor cu risc de degradare și prăbușire poate fi efectuată cu acest tip de tomograf. Pentru identificarea stabilității rădăcinilor și a trunchiului copacului, este nevoie de un test de tracțiune care se efectuează cu un alt aparat, iar pentru înclinarea rădăcinii exercitată de vânt poate fi măsurată utilizând un senzor diferit. Deocamdată, pe site-ul SEAP achiziția tomografului este singura care prevede cumpărarea de unelte pentru stabilirea gradului de degradare al arborilor.

Scandalul reamenajărilor cartierelor

După cartierul Ștrand și în cartierul Terezian, aflat în reabilitare, cetățenii se întreabă de situația spațiilor verzi, subiect relatat de Turnul Sfatului. Se invocă faptul că arbori perfect sănătoși sunt smulși pentru a face loc locurilor de parcare. ”Foarte mulți copaci sănătoși (tei, salcâmi, liliac și alții) au fost scoși din rădăcina pentru a face loc bordurilor și betoanelor”, a reclamat o sibiancă, atrăgând atenția asupra lucrărilor de reamenajare din cartierul Terezian, care se desfășoară de ceva timp. ”Au fost copaci de cel puțin 30 de ani, care dădeau oxigen și puteau să o facă în continuare, dar s-a hotărât să se facă loc betoanelor. Oare noi respirăm beton?”, a transmis sibianca.

Primăria Sibiu a transmis Turnul Sfatului că lucrările din cartierul Terezian respectă normele în vigoare, iar tăierile se fac după o colaborare cu reprezentanții Agenției pentru Protecția Mediului. ”Pentru a realiza lucrările de modernizare și reconfigurarea spațiului public prevăzută în proiect în scopul creșterii confortului locuitorilor din zona de blocuri a cartierului Terezian a fost necesară în prima etapă eliberarea domeniului public, inclusiv prin recoltarea vegetației crescute necontrolat și a unui număr mic de arbori. Precizăm că toate tăierile de arbori se fac cu avizul Agenției de Protecție a Mediului și după analiza efectuată în teren de către reprezentanții acestei instituții abilitate”, susține purtătorul de cuvânt al Primăriei Sibiu, Mirela Gligore.

Primăria București angajează și specialiști care să lucreze cu aceste aparate

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a anunţat marţi că sunt în derulare proceduri de achiziţie a unui tomograf de arbori şi vor fi angajaţi specialişti în Direcţia de Mediu pentru evaluarea stării copacilor din Bucureşti. "Procedura de achiziţie este în curs. (...) În opinia mea, nu avem specialişti în Direcţia de Mediu care să ne spună dacă un copac e bolnav sau nu şi dacă este un risc să cadă sau nu. Şi atunci am apelat la o achiziţie externă, care din păcate a durat mai mult decât ne-am aşteptat. Şi acelaşi lucru pentru achiziţia de tomograf. După cum ştiţi, noi avem tomografe la companiile municipale, numai că nu e legal să le transferăm la Municipalitate", a spus primarul general în şedinţa CGMB, citat de Agerpres.

El a precizat că opt sau nouă posturi de specialişti care să evalueze starea copacilor au fost scoase la concurs în Direcţia de Mediu şi a estimat că aceştia vor fi angajaţi în circa o lună.

Sursa foto: dynamicinstruments.ro

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

11 comentarii

Oh God

Acum 1 lună

Acum vor putea folosi pretextul să taie copaci la liber "avea cancer copacul, trebuia sa ii curmam suferinta"
Raspunde

Astrid Fodor, acasa!

Acum 1 lună

Bolnavul terminal nu se vindecă cu furazolidon! Ok, să fie achiziționat și folosit cu scopul pentru care a fost conceput, dar de catre oameni care se pricep, nu de cretinii din primărie! Dacă vor cu adevarat un oraș verde, lichelele din primăria Sibiu pot planta arbori adevărați, care se dezvoltă frumos si preiau praful și fac umbră: tei, castan, arțar, platan, chiar stejar. Observ și în Ștrand și în Terezian, că se plantează niște pomuleți de dimensiunile unor pătrunjei, în niște ”spații verzi” dintre borduri, cu adâncime de 15 cm...ce naiba să crească acolo??? În mult hulitul București, am văzut spații verzi mai multe și mai bine întreținute ca în mărețul Sibiu, condus de sași românizați, care maxim cunosc 16 cuvinte în limba germană. Primăria Sibiu-ucigașul a tot ce înseamnă verde! Niște gunoaie!
Raspunde

Verde Stop

Acum 1 lună

Ce frumos era cândva spațiul verde din Piața Mare. Acum parcă e un peisaj selenar...Acolo de ce oare nu se plantează copaci ?
Raspunde

MM

Acum 1 lună

De o bună bucată de vreme, în Parcul Subarini cât și în pădurea Dumbrava se taie stejari falnici la greu. Rămân tufele, boscheti și copacei fără valoare. Jaf la drumul mare...pe față.
Raspunde

Birtu

Acum 1 lună

Ma intreb ce specialisti vor angaja,cu studii in drept sau sport! Cred ca mai bine cumparau o drujba ca doar scopul lor este sa taie tot ce prind !
Raspunde

MM

Acum 1 lună

Se taie la greu în ultimul timp stejari falnici(unii seculari) în parcul Subarini și în pădurea Dumbrava. Cică tualetare...Rămân în urmă tufe și boscheti...
Raspunde

Ana

Acum 1 lună

Aparatul ala costa cat o casa??????
Raspunde

Xyz

Acum 1 lună

Nu chiar cat o casa, dar cam cat materialele pentru o casa.
Raspunde

Xyz

Acum 1 lună

Mai bine angajau un batran taietor de lemne, care dupa o lovitura cu dosul toporului in trunchi, iti spune de urgenta daca acel copac trebuie sau nu taiat. Batranii asa rocedau in padure, inainte sa taie un copac. Daca suna "sanatos", il lasau in pace si mergeau mai departe. PS: Daca o sa puna tomograful pe stejarul secular e la zoo, banuiesc ca stim toti care o sa fie rezultatul.
Raspunde

Garggaa

Acum 1 lună

Astia nu au tomograf pt oamenia dar s-au gandit la tomograf de copaci.
Raspunde

Vivi Dragan

Acum 1 lună

Pentru Verde Stop - in orice oras piata centrala nu are spatii verzi pentru a se pune in valoare frumusetea cladirilor.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus