Vineri,
19.04.2024
Parțial Noros
Acum
9°C

George Matei Cantacuzino

George Matei Cantacuzino

Arhitectul român George Matei Cantacuzino, GM sau Georges așa cum era alintat de cei apropiați, se trage din familia Cantacuzino, ramura din Moldova, fiind unul dintre cei mai puțin cunoscuți intelectuali polivalenți ai secolului XX. S-a născut la Viena, în 1899, aici petrecându-și primii ani din viață. A crescut învățând limbile română, franceză și germană, apoi a studiat la Paris arhitectura, la Ecole des Beaux-Arts, până în 1929, venind ulterior în România.

Printre prietenii lui se numără Wolf von Aichelburg, Tudor Arghezi, Simon Bayer, Rainer Biemel („Jean Rounault”), Gheorghe Brătianu, Monique de la Bruchollerie, Henri Catargi, Horia Creangă, Michel Dard și Octav Doicescu. 

Ca arhitect este profund influențat de maestrul renascentist Andrea Palladio. 

La 39 ani devenea primul corespondent român pentru revista L'architecture d'aujourd'hui de la Paris și  membru corespondent onorific al Royal Institute of British Architects (RIBA), iar un an mai târziu era numit cetățean de onoare al orașului New York.

Ca politician liberal, Cantacuzino a luptat împotriva Gărzii de Fier. A fost profesor de istorie şi teorie a arhitecturii (1942-’48), reușind să reînnoiască învățământul de arhitectură în România prin scepticismul faţă de stricta gândire în epoci. Cantacuzino a fost unul dintre puţinii arhitecţi, poate chiar singurul, care a ţinut conferinţe culturale radiofonice în mod regulat în perioada interbelică. De asemenea, a fost inspector al Direcţiei Monumentelor Istorice, poziție din care a condus restaurarea de biserici şi mănăstiri din Moldova, printre care Suceviţa, acum inclusă în patrimoniul mondial UNESCO. 

O personalitate complexă, Cantacuzino a fost și pictor, participând la expoziţii de grup şi a avut cinci expoziţii individuale – ultima, din Parcul Herăstrău, în octombrie 1956, a avut un succes atât de copleşitor încât regimul comunist a închis-o după trei zile, temându-se de un protest civic. 

Adversar al regimului comunist, Cantacuzino a fost întemniţat timp de şase ani (1948-1954) la Jilava, Aiud, Piteşti şi la Canalul Dunăre Marea Neagră. În 1957 a fost declarat inamic al poporului, iar ultimii ani de viaţă, până la moartea sa prematură, și a fost arhitect inoficial al Mitropoliei Moldovei. 

Ulterior a căzut mult timp pradă uitării, o soartă pe care a împărtăşit-o cu mulţi din generaţia sa, care au contribuit decisiv la construirea României moderne interbelice. Chiar şi după schimbarea din 1989, această performanţă a „vegetat” cumva în penumbra imaginii publice a generaţiei următoare – a „tinerei generaţii” a anilor 1930, cu figurile emblematice ale lui Mircea Eliade, Emil Cioran, Eugen Ionescu, care, după 1945, au devenit celebri.

Cantacuzino a decedat în anul 1960. 

Mai multe informații despre G. M. Cantacuzino și despre proiectul cultural IDentitate: arhitecți pentru Cartierul Arhitecților găsiți pe www.identitate-archi.ro

Text de Cristina Bălău

Documentat de Dan Teodorovici

Surse biografice:

  • Patrulius, Radu, Înaintașii noștri – George Matei Cantacuzino, Arhitectura nr. 4/1975, pp. 57-62, nr. 5/1975, pp. 53-60.
  • Duculescu, Mirela, G.M. Cantacuzino (1899-1960). Arhitectura ca tema a gandirii / Architecture as a subject of thought, Editura Simetria, Bucuresti 2010.
  • Teodorovici, Dan, George Matei Cantacuzino – Modernismul hibrid, Editura Simetria, Bucuresti; Tübingen / Berlin: Ernst Wasmuth Verlag, 2016. Traducere din limba engleză de Olimpia Lykiardopol. Ediția originală: George Matei Cantacuzino – a Hybrid Modernist, Tübingen / Berlin 2014.
  • Teodorovici, Dan, George Matei Cantacuzino sau atitudinea clasica, Arhitecura nr. 3-4/2016, pp. 166-170, Rubrica „Efigii”.

Grand Hotel Rex Mamaia - carte postala 1940

Hotel Bellona 1934 - arhiva fam. Tilea, Londra

Pavilionul Romaniei la New York 1939, foto underwood - arhiva fam. Cantacuzino, Londra

Pavilionul Romaniei la New York 1939, interior, foto underwood - arhiva fam. Cantacuzino

Proiect pentru Institutul Britanic din Bucuresti - arhiva UAR Doicescu

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus