Vineri,
19.08.2022
Cer Senin
Acum
32°C

Nu vă bateți joc de Gheorghe Lazăr. Nu umiliți simbolurile prestigioase ale istoriei

Nu vă bateți joc de Gheorghe Lazăr. Nu umiliți simbolurile prestigioase ale istoriei

Recent s-a dezvelit în Piața Mare o impresionantă și reușită statuie a baronului Samuel von Brukenthal. Este un omagiu adus personalității de mare prestigiu și reprezentantului de frunte al administrației și culturii comunității sașilor. Cum era firesc, valorosul monument este amplasat edilitar într-o ambianță selectă, în totul potrivită semnificației sale culturale și istorice.

Cu ceva timp în urmă, tot în Piața Mare s-a dezvelit o reușită statuie a lui Gheorghe Lazăr. Cu prilejul acelui eveniment s-a argumentat oportunitatea locației prin prizma valoroasei contribuții cultural-istorice a eminentului avrigean. Din păcate însă, modul în care este tratat cu ocazia însăși a manifestărilor culturale care se desfășoară în Piața Mare, este umilitor și revoltător. Întocmai ca și azi când aștern aceste rânduri, adesea este sufocat, dispare în dosul imenselor tribune, flancat sau acoperit de recuzite sau alte materiale de rezervă, la nici 3 metri distanță un WC, totul împrejmuit să nu se fure, să nu se vadă. E o rușine. O imensă rușine chiar dacă astfel de situații sunt temporare.

Și el merită o ambianță selectă. Există posibilitatea amplasării tribunelor manifestărilor culturale de o manieră în care să nu afecteze imaginea și prestigiul marelui luptător și animator al învățământului și culturii române. Iar dacă nu, luați-l și reamplasați-l în aria unui așezământ de învățământ, spre exemplu în fața Rectoratului sau a  unei facultăți a Univeristății Lucian Blaga unde, alături de o statuie similară a marelui filosof și om de cultură, ar onora festiv prestigiul cultural al Sibiului.

S-a considerat potrivită punerea în evidență a personalității lui Vaida Voievod pentru aportul la mișcarea politică și culturală română, notabilă a celei transilvane, dar bustul său a fost amplasat să străjuiască WC-ul public al orașului. Dacă s-a vrut poziționarea la frontul stradal, locul potrivit era la mijlocul intervalului. Iar dacă nu, onorantă era așezarea în rândul personalităților de talie comparabilă din incinta parcului.

De zeci de ani, o instituție de cultură de statura Teatrului Radu Stanca își prezintă spectacolele într-o anostă fostă sală de cinema sau în hala unei foste fabrici când, în orașe care se respectă cum exemplificativ sunt Iașul, Clujul sau Timișoara, instituțiile similare beneficiază de locații care însele sunt semnificative edificii de cultură. Sibiul a avut și are posibilitatea edificării unui veritabil Palat al Culturii în care manifestări active tetrale, muzicale sau de altă natură să se desfășoare la cote valorice superioare.

Justiția sibiană umblă cu traista-n băț pentru o locație, pe când splendidul Palat de Justiție, poate cel mai emblematic edificiu edilitar al orașului, zace într-o rușinoasă și condamnabilă ruină și nepăsare. Dacă Ministerul Justiției nu are fondurile sau preocuparea pentru reabilitare, să-l ia Primăria sub scutul său. Este o rușine pentru un oraș care se respectă, să lase, de acum de zeci de ani, într-o stare deplorabilă, simbolul ADEVĂRULUI și DREPTĂȚII.

Avem o stradă – principalul bulevard al orașului – ce poartă numele marelui teolog, om de cultură și patriot Andrei Șaguna. Printre altele, câteva case care-l străjuiesc sunt veritabile dărâmături și impietează asupra imaginii pe care mulțimea de călători în trecere și-o pot face despre Sibiu.

 Sibiul, întocmai multor centre comunitare din țară, este în continuă evoluție și transformare. El are o istorie și o cultură nu numai medievală ci și una modernă și contemporană. În aprecierea direcției de urmat, orașul își poate menține individualitatea și personalitatea pe linia armoniei între etapele sale istorice de dezvoltare, pe două coordonate esențiale și anume, prin civilizație și cultură. Efortul de modernizare, de îmbunătățire și înfrumusețare edilitar-civică se cuvine a fi dedublat de continua preocupare faptică a menținerii culturii la cotele cele mai profunde și cele mai înalte. A fost distins cu titlul de Capitală Culturală Europeană. Pentru a-și menține și onora acest statut, el trebuie să investească spiritual și material în cultură, de o manieră elevată, profundă și nediscriminatorie.

Gavril Dejeu, 18 septembrie 2021

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Vizualizari: 10682

Comentarii

7 comentarii

Kramnik

Acum 11 luni

Bravos, domnul Dejeu ! Dar pentru asta ai nevoie de elite autentice, nu imitatori jalnici ai ai sasilor, epigoni a unei culturi disparute. Ce intelectuali romani mai detine Sibiul. Ce personalitati care impun respectul mai avem. Faceti un sondaj in randul politicienilor sibieni si o sa vedeti ca niciunul nu are habar cine au fost cei din parcul Astra, eventual domnul Porr sau domnul Bottesch sa cunoasca cativa . Toti romanii sasofili din Sibiu sunt adanc cunoscatori ai lui Brukenthal dar habar n-au cine o fost Vaida Voivod , Gheorghe Lazar sau Andrei Saguna.
Raspunde

Praf in Ochi

Acum 11 luni

Pai in loc sa repare palatul de justitie sau sa stupe macar gropile din acartiere, ei isi pun statui cu baroni !!! Oligofrenie mai mare nici ca nu puteau face... sa ne inchinam acum la sasi morti si sa uitam de haosul general din Arhitectilor sau alte locuri unde domneste incompetenta !
Raspunde

Bososrogu'

Acum 11 luni

Dec. '89 a reprezentat speranta romanilor nestiutori ca era vorba de lovitura de stat pentru indeplinirea planului Malta al celor 2 puteri. Inlocuirea bolsevicilor cu yankeii west-ului salbatic. Cativa romani au bagat multi bani sa nu ne facem de ras la "sindrofia oraselor culturale europeene" sa se manjeasca sufletul romanilor contra expolierii averilor nationale. PSD-isti si PNL-isti de rit vechi. Beleaua este ca reprezentau ROMANIA si nu "huoooo-UE-MERKEL". Calculand procentul de sasi ramasi in tara, cum sa gestioneze zecile de miliarde retrocedate de jo-blok-haos? Acuma, dupa disparitia Dlui Albinescu, hotii zburda cu zeci de NUP-uri ale "justitiei". Nu mai stim. Unde sunt cele 100 de milioane pentru hangarele de asteptare la Aeroport? Evident, nu au fost distribuite catre CULTURA ROMANEASCA cu accentele minoritalor. Daca punem in paranteze ACCIDENTUL SIBIU, sau Cluj, aceeasi situatie este in toata tara. Nimic romanesc nu mai conteaza. Conduc analfabetii. Hamesitii din haitele de la "coalitia monstruoasa de astazi". Sansele sunt mici IN TARA LOR.
Raspunde

Dorin

Acum 10 luni

Am o propunere care să echilibreze lucrurile în chestiunea statuilor din Piața mare: următoarea scenă cu acareturi din această piață să fie amplasată fix în fața statuii baronului de Nocrich, ca să nu fie lăsat așa stingher !! Și tot așa, una pe față, una pe dos -- c-așa-i în tenis...
Raspunde

S

Acum 10 luni

Prisma, nu prizma, d-le avocat... Daca nici avocatii romani nu vorbesc si nu scriu corect romaneste, suntem pierduti.
Raspunde

Minime

Acum 10 luni

Sunt sigur ca e vina celui ( celor ) care administreaza site-ul si redacteaza paginile. Ma indoiesc ca autorul articolului isi creaza si redacteaza articolul direct pe site.

Raspunde

Baroniada Tardiva

Acum 10 luni

Ce rost are punerea in centru a unui baron excentric din alte vremuri ?.... De ce nu il punem pe Decebal, pana la urma ? Sau pe Horia Closca si Crisan, cum erau trasi pe roata, ca au indraznit sa nu mai fie sclavi la baronii astia ?! Natie mai proasta ca romanii nu cred ca exista, in Eurpa la ora actuala.... total anacronici, sinucigasi ca neam.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus