Recent s-a dezvelit în Piața Mare o impresionantă și reușită statuie a baronului Samuel von Brukenthal. Este un omagiu adus personalității de mare prestigiu și reprezentantului de frunte al administrației și culturii comunității sașilor. Cum era firesc, valorosul monument este amplasat edilitar într-o ambianță selectă, în totul potrivită semnificației sale culturale și istorice.
Cu ceva timp în urmă, tot în Piața Mare s-a dezvelit o reușită statuie a lui Gheorghe Lazăr. Cu prilejul acelui eveniment s-a argumentat oportunitatea locației prin prizma valoroasei contribuții cultural-istorice a eminentului avrigean. Din păcate însă, modul în care este tratat cu ocazia însăși a manifestărilor culturale care se desfășoară în Piața Mare, este umilitor și revoltător. Întocmai ca și azi când aștern aceste rânduri, adesea este sufocat, dispare în dosul imenselor tribune, flancat sau acoperit de recuzite sau alte materiale de rezervă, la nici 3 metri distanță un WC, totul împrejmuit să nu se fure, să nu se vadă. E o rușine. O imensă rușine chiar dacă astfel de situații sunt temporare.
Și el merită o ambianță selectă. Există posibilitatea amplasării tribunelor manifestărilor culturale de o manieră în care să nu afecteze imaginea și prestigiul marelui luptător și animator al învățământului și culturii române. Iar dacă nu, luați-l și reamplasați-l în aria unui așezământ de învățământ, spre exemplu în fața Rectoratului sau a unei facultăți a Univeristății Lucian Blaga unde, alături de o statuie similară a marelui filosof și om de cultură, ar onora festiv prestigiul cultural al Sibiului.
S-a considerat potrivită punerea în evidență a personalității lui Vaida Voievod pentru aportul la mișcarea politică și culturală română, notabilă a celei transilvane, dar bustul său a fost amplasat să străjuiască WC-ul public al orașului. Dacă s-a vrut poziționarea la frontul stradal, locul potrivit era la mijlocul intervalului. Iar dacă nu, onorantă era așezarea în rândul personalităților de talie comparabilă din incinta parcului.
De zeci de ani, o instituție de cultură de statura Teatrului Radu Stanca își prezintă spectacolele într-o anostă fostă sală de cinema sau în hala unei foste fabrici când, în orașe care se respectă cum exemplificativ sunt Iașul, Clujul sau Timișoara, instituțiile similare beneficiază de locații care însele sunt semnificative edificii de cultură. Sibiul a avut și are posibilitatea edificării unui veritabil Palat al Culturii în care manifestări active tetrale, muzicale sau de altă natură să se desfășoare la cote valorice superioare.
Justiția sibiană umblă cu traista-n băț pentru o locație, pe când splendidul Palat de Justiție, poate cel mai emblematic edificiu edilitar al orașului, zace într-o rușinoasă și condamnabilă ruină și nepăsare. Dacă Ministerul Justiției nu are fondurile sau preocuparea pentru reabilitare, să-l ia Primăria sub scutul său. Este o rușine pentru un oraș care se respectă, să lase, de acum de zeci de ani, într-o stare deplorabilă, simbolul ADEVĂRULUI și DREPTĂȚII.
Avem o stradă – principalul bulevard al orașului – ce poartă numele marelui teolog, om de cultură și patriot Andrei Șaguna. Printre altele, câteva case care-l străjuiesc sunt veritabile dărâmături și impietează asupra imaginii pe care mulțimea de călători în trecere și-o pot face despre Sibiu.
Sibiul, întocmai multor centre comunitare din țară, este în continuă evoluție și transformare. El are o istorie și o cultură nu numai medievală ci și una modernă și contemporană. În aprecierea direcției de urmat, orașul își poate menține individualitatea și personalitatea pe linia armoniei între etapele sale istorice de dezvoltare, pe două coordonate esențiale și anume, prin civilizație și cultură. Efortul de modernizare, de îmbunătățire și înfrumusețare edilitar-civică se cuvine a fi dedublat de continua preocupare faptică a menținerii culturii la cotele cele mai profunde și cele mai înalte. A fost distins cu titlul de Capitală Culturală Europeană. Pentru a-și menține și onora acest statut, el trebuie să investească spiritual și material în cultură, de o manieră elevată, profundă și nediscriminatorie.
Gavril Dejeu, 18 septembrie 2021
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: brukenthal , Gheorghe Lazăr , statuie
Vizualizari: 11845
Ultimele comentarii
Acum 1 oră
Ciufulet
Acum 1 oră
Mizerie
Acum 1 oră
Andrei
Acum 1 oră
Emil
Acum 2 ore
Profesor