Vineri,
01.07.2022
Ploi Scurte
Acum
21°C

Ce spun reprezentanții DSP și IȘJ despre creșterea numărului de cazuri în școli: nerespectarea măsurilor și lipsa vaccinării la segmentul 12 – 30 de ani printre motive

Ce spun reprezentanții DSP și IȘJ despre creșterea numărului de cazuri în școli: nerespectarea măsurilor și lipsa vaccinării la segmentul 12 – 30 de ani printre motive

Numărul cazurilor noi de infectare cu virusul SARS CoV-2 raportate în școlile din Sibiu s-a dublat în ultimele 72 de ore. Astfel, alți 458 de copii vor învăța în sistem on line. Potrivit reprezentanților Direcției de Sănătate Publică și a celor de la Inspectoratul Școlar Județean, printre motive se numără nerespectarea măsurilor de prevenție, infectările din cadrul familial și nevaccinarea segmentului de vârstă 12 – 30 de ani.

Dr. Lucian Blăguțiu, directorul interimar DSP este de părere că măsurile care nu au fost respectate și grupele de vârstă care refuză vaccinarea sunt o parte dintre motivele care au dus la creșterea numărului de cazuri de COVID -19 în școli.

„Da, într-adevăr se observă o creștere a numărului de infectări în școli. Noi astăzi am distribuit testele rapide în unitățile de învățământ, conform ordinului comun. Este o singură explicație: măsurile care nu au fost respectate, ori grupele neeligibile la vaccinare, cele sub 12 ani și grupele de vârstă care au refuzat vaccinarea. O mare parte dintre persoanele între 12 și 30 de ani refuză vaccinarea. Este un grup majoritar”, spune directorul interimar DSP, Dr. Lucian Blăguțiu.

Pe de altă parte acesta atrage atenția asupra importanței locului în care este făcut testul rapid în cazul în care sunt suspiciuni de infectare cu SARS CoV-2, pentru ca deciziile care se impun în limitarea răspândirii virusului în școli și nu numai să fie luate cât mai repede.  

Astfel, medicul explică faptul că, în cazul în care testul rapid este făcut acasă, de o persoană neavizată, care nu este cadru medical acesta nu poate fi luat în considerare, nu poate fi concludent. De aceea trebuie confirmat sau infirmat cu un test PCR. Directorul DSP Sibiu spune că acesta este motivul pentru care atunci când se suspectează infectarea cu virusul, chiar dacă se alege testarea cu un test rapid, aceasta să fie făcută într-un spațiu omologat, de un cadru medical.

„În momentul în care un test rapid este efectuat într-un laborator sau centru special de testare, acesta va fi încărcat în platforma Corona Forms. Automat se află rezultatul care ajunge inclusiv la DSP, la cel care a efectuat testul și la medicul de familie. În acel moment începe monitorizarea pacientului și se creează toate premisele pentru a se lua decizii cu privire la contacți și la limitarea răspândirii virusului. Acesta este unul dintre motivele pentru care s-a ezitat comercializarea testelor rapide. Odată ce sunt făcute în mediul privat nu pot fi introduse în sistem”, mai spune medicul Lucian Blăguțiu.  

Ajung testele rapide în școli

Reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean confirmă ridicarea testelor rapide pentru școli. Acestea vor fi folosite pentru testarea elevilor care au simptome ce indică o posibilă infectare cu virusul SARS CoV-2.

În ceea ce privește numărul mare de cazuri din ultimele 72 de ore, purtătorul de cuvânt prof. Constantin Dincă este de părere că infectările în familie și nerespectarea măsurilor stau la baza lor.

„Din punctul meu de vedere, creșterea numărului de elevi și cadre didactice infectate cu SARS CoV-2 este cauzată de infectările în familie și de relaxările din vacanță. La școlile unde sunt cazuri duble, este vorba de frați. De asemenea este foarte importantă respectarea măsurilor de prevenire a îmbolnăvirilor. Igiena corespunzătoarea, masca ținută corect și distanțarea socială. Din păcate, elevii din clasele mari nu țin cont de această distanțare”, spune prof. Dincă Constantin, purtător de cuvânt la ISJ Sibiu.  

Potrivit autorităților, de la debutul semestrului I al anului școlar 2021 - 2022, un număr de 26 cadre didactice și 41 elevi au fost depistați pozitivi la virusul SARS-CoV-2.

În județul Sibiu un număr de 972 preșcolari și elevi (1,44%), din cei existenți în unitățile de învățământ, vor desfășura orele în sistem online.

Sursa foto: Arhiva TS

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

1 comentarii

Aurica

Acum 9 luni

Povesti ardelenesti!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus