Miercuri,
21.02.2024
Cer Senin
Acum
1°C

42 de paturi noi pentru ATI COVID în județ prin planul de reziliență. ”Va fi o luptă de uzură (n.r. cu Covid) care  va dura ani”

42 de paturi noi pentru ATI COVID în județ prin planul de reziliență. ”Va fi o luptă de uzură (n.r. cu Covid) care  va dura ani”

Planul național de reziliență prevede bani pentru 1.522 de paturi ATI COVID la nivel național, dintre care 42 în județul Sibiu, se arată într-un document emis de Ministerul Sănătății.

Ar urma să se finanțeze alte 30 de paturi la Spitalul Județean Sibiu, 10 la Spitalul Militar de Urgență și încă două la Spitalul Municipal Mediaș.

”Nu știm ce vine”

Prin Planul național de reziliență ar urma să primească bani de la Uniunea Europeană abia anul viitor, iar faptul că lupta împotriva Covid va fi o prioritate și atunci arată că pandemia va dura mult mai mult decât ne-am așteptat până acum. ””Noi nu știm ce vine. În valul trei s-a spus că e ca o gripă, ăsta a fost discursul oficial. Din cauza asta, oamenii au făcut ce au făcut. Acum vedem că nu e ca o gripă, suntem în valul patru. În timpul pandemiei spaniole am avut doar trei valuri și a durat un an jumate. La noi e clar că va mai dura cel puțin un an. (...) Pe mine Italia mă face să fiu optimist. Pentru că vedem că dacă vaccinăm populația în continuare și aplicăm reguli eficiente la incidențe mici, astfel încât să obținem aceleași efecte ca în Australia și Noua Zeelandă, cu măsuri mult mai puțin dure, dar controlate foarte strict, atunci revenim la o nouă normalitate care îmi permite să dansez cu pandemia și asta va fi o luptă de uzură care  va dura ani până să ieșim”, a declarat cercetătorul Octavian Jurma într-un interviu acordat Turnul Sfatului.

37 de paturi de ATI în județ

Spitalul Militar de Urgență "Dr. Alexandru Augustin" Sibiu a reintrat în circuitul COVID-19 cu 9 paturi ATI, anunță DSP Sibiu, astfel că la momentul de față, capacitatea maximă de paturi ATI disponibile la nivelul județului Sibiu este de 37, din care 18 paturi la Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu, 2 paturi în cadrul Secției de Maternitate a SCJU Sibiu, 2 paturi la Spitalul Municipal Mediaș, 6 paturi la Spitalul Clinic de Pediatrie Sibiu și 9 paturi în cadrul Spitalului Militar de Urgență Sibiu.

”Paturile pentru asigurarea asistenței medicale pentru pacienți, cazuri confirmate și suspecte de COVID-19 vor fi extinse etapizat, în conformitate cu planul de  reziliență față de recrudescența COVID-19 de la nivel județean, în funcție de nivelul de clasificare al unităților sanitare și de gradul de ocupare al paturilor existente”, anunță purtătorul de cuvânt al DSP Sibiu, Krisztina Gaal.

Comisie pentru a vedea dacă sunt utilizate paturile ATI COVID

Ministerul Sănătății a anunțat ieri că 180 de inspectori vor verifica în următoarele zile dacă și felul în care sunt folosite paturile din secțiile ATI Covid ale spitalelor din țară. ”Începând de astăzi, 21 septembrie 2021, din ordinul ministrului interimar al Sănătății Cseke Attila, un număr de peste 180 inspectorii sanitari de stat din cadrul direcțiilor de sănătate publică vor verifica, zilnic, numărul paturilor de terapie intensivă desemnate pentru tratarea pacienților infectați cu virusul SARS-CoV-2 din secțiile de terapie intensivă ale unităților sanitare cu paturi. Inspectorii sanitari se vor asigura că paturile există fizic și sunt utilizate în conformitate cu deciziile asumate din planurile de reziliență întocmite la nivelul fiecărui județ”, anunță Ministerul Sănătății în comunicat.

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, vine la Bucureşti pentru semnarea PNRR, în 27 septembrie, conform anunţului făcut vineri de Dana Spinanţ, purtător de cuvânt adjunct al Comisiei.  

 

 

 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus