Sâmbătă,
26.11.2022
Innorat
Acum
5°C

Propunere FDGR: Constantin Chiriac – cetățean de onoare al Sibiului

Propunere FDGR: Constantin Chiriac – cetățean de onoare al Sibiului

Cei opt consilieri locali din partea FDGR au inițiat un proiect de hotărâre pentru decernarea titlului de ”Cetățean de onoare al Sibiului” lui Constantin Chiriac, directorul Teatrului național ”Radu Stanca”.

Potrivit proiectului inițiat la propunerea FDGR, Chiriac merită această titulatură ”pentru contribuția deosebită la promovarea municipiului Sibiu pe plan național și internațional, pentru prestigioasa activitate culturală, artistică, educațională și de cercetare și pentru transformarea Sibiului – prin Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu – într-un important centru de dezvoltare a artelor spectacolului”.

Proiectul urmează să fie supus votului în ședința Consiliului local Sibiu din 30 septembrie. ”Un merit pe care îl subliniem în susţinerea acordării acestui titlu onorant, de Cetăţean de Onoare al municipiului Sibiu, este modul în care a dezvoltat Teatrul Națoonal Radu Stanca Sibiu, ridicând nivelul spectacolelor, creând diversitate şi atrăgând publicul spre teatru. În egală măsură, Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu a devenit sub coordonarea sa un adevărat vector de dezvoltare culturală şi turistică a oraşului, fiind cel mai amplu eveniment dedicat teatrului şi artelor spectacolului”, se arată în raportul de specialitate elaborat pentru proiectul în discuție.

Din 1991 până în prezent, aleșii Sibiului au decernat acest titlul pentru 88 de personalități. Cel mai recent astfel de titlu a fost acordat în 2019 Silviei Macrea, directoarea Centrului cultural ”Cindrelul – Junii Sibiului”.

Scurtă biografie

Sursa: proiectul de hotărâre elaborat de Primăria Sibiu la propunerea FDGR

• S-a născut în comuna Prisăcani, judeţul laşi , în anul 1957

• A absolvit în 1980 Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică, Bucureşti

• Din 1991 este secretar general al Fundaţiei româno-suedeze Rom-Swed-Aid Sibiu  - Stockholm

• În 1993 preia funcţia de director al Casei de Cultură a Studenţilor din Sibiu, calitate în care organizează , printre altele, Festivalul Internaţional de Teatru pentru Tineri Profesionişti.

• Din 1995 până în prezent este preşedinte al Fundaţiei Democraţie prin Cultură din Sibiu

• Din 1998 până în prezent este director al Bursei de Spectacole de la Sibiu, eveniment organizat în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru.

• Tot din 1998 este profesor universitar doctor, cond cător de teze de doctorat în cadrul Univers tăţi i Lucian Blaga Sibiu.

• În perioada 1999-2001 este director general al Centrului Cultural European din Bucureşti

• Din 2000 i până în prezent, deţine calitatea de director general al Teatrului Naţional Radu Stanca din Sibiu

• În perioada 2004-2007 este vicepreşedinte al Asociaţiei Sibiu 2007 Capitală Culturală Europeană şi participă la conceperea şi organizarea Programului Sibiu Capitală Culturală Europeană 2007.

• Din anul 2006 este doctor în teatru, având ca teză de doctorat Poezia ca spectacol

• S-a specializat în management cultural la Universitatea Hull din Marea Britanie şi la Universitatea din Richmond, Virginia, Statele Unite.

• În 2008 devine Doctor Honoris Causa al Universtăţii Metropolitane din Leeds, Marea Britanie

• În perioada 2010-2012, participă ca şi membru al comitetului de selecţie şi monitorizare a oraşelor candidate pentru titlul de Capitală Culturală Europeană, un organism al Comisiei Europene.

• În perioada 2016-2019 este preşedintele Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare - Artele Spectacolului (CNATDCU). 

• În prezent este profesor la Facultatea de Litere şi Arte din cadrul Universităţii Lucian Blaga, Sibiu.

• În 21 septembrie 2021, Constantin Chiriac primeşte titlul de Doctor Honoris Causa din partea Academiei de Studii Economice din Republica Moldova.

Activitatea profesională a domnului Constantin Chiriac este impresionantă, fiind un om de cultură, un actor şi un manager cunoscut şi apreciat la nivel local, naţional şi internaţional. 

Menţionăm doar câteva dintre realizările profesionale obţinute în peste 40 de ani de activitate:

Ca actor, a jucat în 46 de roluri pe scena teatrelor din ţară şi străinătate, a avut 18 roluri în filme şi a susţinut 23 de one-man show-uri.

În mediul academic s-a implicat ca iniţiator al catedrei de Artă Teatrală din cadrul Facultăţii de Litere şi Arte a Universităţii Lucian Blaga Sibiu, precum şi a platformei doctorale a acestei Facultăţi. De asemenea a predat cursuri la universităţi din SUA, Canada, Anglia, Maroc, Franţa, Germania, Rusia, Armenia, Filipine, Croaţia, Italia şi Chile.

Ca manager s-a remarcat prin activitatea deosebită ca director general al Teatrului Naţional Radu Stanca, dar a deţinut şi deţine multe alte funcţii de conducere în instituţii şi fundaţii culturale: preşedinte al Street Arts European Forum - Open Street, preşedinte al Fundaţiei RomânoJaponeze Prietenii Casei, vicepreşedinte al Asociaţiei Sibiu Capitală Culturală Europeană 2007, vicepreşedinte al EurAAm Bourse Network, vicepreşedinte al Institutului Naţional de Teatru Mediteranean, director al companiei teatrale Puck şi este membru în numeroase reţele internaţionale în domeniul teatrului.

Pentru această activitate remarcabilă a primit zeci de premii şi distincţii pe plan naţional şi internaţional, dintre care amintim doar câteva: Ordinul Naţional al României în grad de cavaler şi Ordinul Meritul Cultural în grad de ofiţer din partea Preşedinţiei României, Ofiţer al Ordinului Coroanei belgiene, Crucea Şaguniană din partea Mitropoliei Ardealului, Premiul de excelenţă şi premiul pentru cel mai bun teatru şi cel mai bun spectacol din ţară din partea UNITER, etc.

Foto principală: Mircea Oculeanu

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

5 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

I

Acum 1 an

Merita. Merita si o stea acolo in parcul cetatii...ca doar straini ati pus.
Raspunde

Un cititor

Acum 1 an

Mai ales educațională.
Raspunde

Gicu

Acum 1 an

Dupa ce ca ii dati pe mana o groaza de bani, acum il faceti si cetatean de onoare? Sa-l faca mai bine cei din comuna lui natala...
Raspunde

Bobo

Acum 1 an

Hahahahahahaha, niste penibili......
Raspunde

Altzeimerista

Acum 1 an

“Cei opt consilieri FDGR”…păi ăia sunt total aerieni, habar n-au ce se întâmplă acolo, sunt doar niște yes-meni. Tătucul de la Cotroceni face jocurile în Primăria Sibiu, răsplătește mâna murdară care împarte cu el. Pe Astrid nu o întreabă fiindcă oricum uită…
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus