Luni,
18.10.2021
Ploi Scurte
Acum
5°C

Prefectul: certificatul digital Covid devine obligatoriu în Sibiu de luni. Iar Șeica Mică iese din carantină

Prefectul: certificatul digital Covid devine obligatoriu în Sibiu de luni. Iar Șeica Mică iese din carantină

La două zile de la depășirea ratei de incidență cumulată de 3 la mie, Instituția Prefectului anunță că măsurile de limitare a răspândirii coronavirusului se aplică începând de luni.

”De asemenea, atragem atenția cetățenilor din municipiul Sibiu că începând de mâine, 27.09. 2021, intră în vigoare măsurile aferente pragului de incidență de peste 3/1000 de locuitori și mai mic de 6/1000 de locuitori. Toate măsurile sunt detaliate în cadrul Hotărârii nr. 60/2021 a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Sibiu”, scrie prefectul județului Sibiu, într-un comunicat remis presei la prânzul zilei de duminică. De vineri, de când municipiul Sibiul a depășit pragul de trei cazuri la mia de locuitori și până duminică, atunci când prefectul de Sibiu a anunțat instituirea măsurilor specifice, rata incidenței cumulate în reședința de județ a crescut de la 3,07 la 3,68.

Comunicatul a fost emis cu scopul de a se anunța ridicarea stării de carantină instituită în urmă cu aproximativ două săptămâni în Șura Mică. ”Vă informăm că în urma evaluării analizei de risc a comunității din comuna Șeica Mică, județul Sibiu, efectuată de către Direcția de Sănătate Publică Sibiu, cu avizul INSP, începând cu data de 27 septembrie 2021 ora 00:00 se ridică măsura carantinei zonale pentru comunitate a din comuna Șeica Mică.

În continuare rămân în vigoare măsurile de prevenire aferente ratei de incidență încadrate între 3 și 6 la 1000 de locuitori”, se arată în comunicatul citat.

Lista restricțiilor 

În hotărârile luate la nivel național și preluate prin hotărâri ale instituțiilor județene, în localitățile cu o rată a incidenței între 3 și 6 cazuri la mia de locuitori se impun o serie de restricții. Singura restricție nouă față de valurile anterioare ale pandemiei este cea referitoare la obligativitatea prezentării certificatului digital Covid, care poate fi obținut on-line de către cei care s-au vaccinat cu schema completă, au făcut un test PCR valabil 72 de ore, un test antigen rapid nu mai vechi de 48 de ore sau în au trecut prin boală (nu mai mult de șase luni de la ieșirea din izolare).

Activitatea restaurantelor, cinematografelor, instituțiilor de spectacole nu va fi închisă după ce rata de infectare trece de 3, însă accesul va fi condiționat de dovada că participanții sunt vaccinați, testați sau trecuți prin boală. E nevoie de certificatul verde european, acolo unde apar toate aceste date.

Important de știut este faptul că în urma unei decizii a guvernului, copii sub 12 ani nu vor mai avea nevoie de certificatul verde pentru a merge cu părinții la restaurant, la nuntă sau la alte evenimente.

Cine poate avea certificat verde valid:

Persoanele vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare.

Persoanele care au rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore

Persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2

Competiții sportive cu spațiu ocupat în procent de 30%

Indiferent că e vorba de spațiu închis sau deschis, competiţiile sportive se pot desfăşura cu participarea spectatorilor până la 30% din capacitatea maximă a spaţiului, cu asigurarea unei distanţe de minimum 1 metru între persoane şi cu purtarea măştii de protecţie.

Activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor și cafenelelor, în interiorul clădirilor, precum și la terase este permisă până la 50% din capacitatea maximă a spațiului în intervalul orar 5:00 – 2:00;

Spectacole, cinema, concerte cu participare de până la 50%

Organizarea şi desfăşurarea activităţii în cadrul cinematografelor, instituţiilor de spectacole şi/sau concerte sunt permise cu participarea publicului până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului şi cu purtarea măştii de protecţie.

Organizarea şi desfăşurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice şi private sau a altor evenimente culturale sunt permise cu participarea a cel mult 1.000 de spectatori şi cu purtarea măştii de protecţie.

Nunți, botezuri cu maxim 200 de persoane

Se permite organizarea de evenimente private (nunţi, botezuri) cu un număr de participanţi de maximum 200 de persoane în interior şi cu asigurarea unei suprafeţe de minimum 2 mp pentru fiecare persoană.

Work-shop-uri, conferințe – maxim 150 de persoane în interior

Se permite organizarea de cursuri de instruire şi workshopuri pentru adulţi, inclusiv cele organizate pentru implementarea proiectelor finanţate din fonduri europene, cu un număr de participanţi de maximum 150 de persoane în interior şi de maximum 200 de persoane în exterior, cu asigurarea unei suprafeţe de minimum 2 mp pentru fiecare persoană, cu purtarea măştii de protecţie şi cu respectarea normelor de sănătate publică stabilite prin ordinul ministrului sănătăţii.

Baruri, cluburi și discoteci– maxim 30%

Activitatea în baruri, cluburi şi discoteci este permisă fără a depăşi 30% din capacitatea maximă a spaţiului în intervalul orar 5,00—2,00,

Piscine interioare – capacitate de 50%

Activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activităţi de administrare a piscinelor interioare este permisă fără a depăşi 50% din capacitatea maximă a spaţiului.

Locuri de joacă pentru copii – capacitate 50%

Activitatea operatorilor economici care administrează locuri de joacă pentru copii în spaţii închise este permisă fără a depăşi 50% din capacitatea maximă a spaţiului şi în intervalul orar 5,00—24,00.

Organizarea de mitinguri și demonstrații este permisă cu un număr de participanți de maximum 100 de persoane.

Participarea este permisă doar pentru persoanele care dețin un certificat verde.

Prefectul: ”cea mai importantă armă pe care o avem în combaterea pandemiei...”

În comunicatul remis pentru a anunța ridicarea carantinei în Șura Mică și instituirea măsurilor pentru scenariul roșu, prefectul enumeră și o listă de măsuri de protecție pe care fiecare sibian este chemat să le respecte.

”Reamintim cetățenilor că cea mai importantă armă pe care o avem în combaterea pandemiei cu virusul SARS-CoV-2 este adoptarea unui comportament responsabil la nivel individual prin respectarea măsurilor de protecție:

- folosiți, în mod corect, masca de protecție! Aceasta trebuie să vă acopere nasul și gura, pentru siguranța dumneavoastră și a celor din jur!

- spălați-vă pe mâini cât mai des,cu apă și săpun, cel puțin 20 de secunde!

- nu vă atingeți ochii, nasul și gura cu mâinile neigienizate!

- evitați locurile aglomerate unde sunteti expuși la contact direct sau la interacțiune cu un număr mare de persoane;

- feriți copiii de acele locuri de joacă care presupun atingerea unor suprafețe sau obiecte comune;

- păstrați o distanță semnificativă, de un metru și jumătate, față de celelalte persoane pe care le întâlniți;

- dacă vă aflați în transportul în comun încercați să nu stați față în față cu ceilalți călători;

- evitați contactul cu suprafețele care sunt atinse în mod frecvent și de alte persoane, precum: balustrade, clanțe, mânere, butoane de lift sau de acces”, se arată în comunicatul de presă.

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus