Marţi,
24.05.2022
Acum
0°C

FOTO – Toamna studențească: Sute de boboci au făcut cunoștință cu Sibiul

FOTO – Toamna studențească: Sute de boboci au făcut cunoștință cu Sibiul

Începutul anului universitar a fost sărbătorit astăzi de Universitatea Lucian Blaga din Sibiu și de Academia Forțelor Terestre Nicolae Bălcescu. Toamna studențească a fost marcată printr-o ceremonie organizată astăzi, 27 septembrie, la ora 14, în Piața Mare a orașului. Gazda evenimentului a fost actorul Florin Coșuleț, iar timp de o oră bobocii, dar și studenții din anii mai mari au ascultat cu emoție discursurile rectorilor celor două universități, dar și ale autorităților publice locale.

Sute de studenți au avut ocazia să pășească astăzi într-un nou an universitar, să-și revadă prietenii sau, în cazul celor din anul întâi, să-i cunoască pe cei care le vor fi profesori și să se bucure de o primă întrevedere cu colegii lor.  În acest an, conducerea universității a decis să desfășoare în format fizic toate activitățile didactice și administrative, cu respectarea tuturor măsurilor de prevenire, distanțare și igienă. Ceremonia a fost deschisă prin intonarea Imnului României și Imnului Gaudeamus și prin binecuvântarea dată Mitropolitul Ardealului, Laurențiu Streza.

Sorin Radu, rectorul Universității Lucian Blaga din Sibiu, a preluat cuvântul și i-a felicitat pe studenți pentru faptul că au ales Sibiul, urându-le bun venit.

„Cu bucurie în suflet, în această splendidă zi de septembrie, în cea  mai frumoasă piață nu doar a Sibiului, ci și a țării, vă spun bine ați venit la Universitatea Lucian Blaga din Sibiu, bine ați venit în frumosul burg sibian. Mă adresez în primul rând studenților de anii întâi care pășesc pentru prima dată în universitatea noastră și îi primim cu brațele deschise în comunitatea academică. Le spun bine ați venit părinților și deopotrivă colegilor mei și oficialităților locale, partenerilor noștri economici fără de care comunitatea noastră ar fi doar o iluzie. E o toamnă studențească plină de soare bucurie și speranță, dar umbrită și în acest an de contextul pandemic. Cu toate acestea, în mod responsabil, conștienți  că actul cunoașterii, educația, învățarea trebuie să se producă prin colaborarea directă între oameni, Universitatea își deschide porțile pentru cursurile față în față, predarea online constituind în această fază o excepție.  Și în acest an începem în condiții de pandemie. Pare că pandemia devine parte din viața noastră cotidiană și tindem să uităm ce înseamnă normalul și normalitatea. Suntem într-un context în care se redefinește pedagogia, se redefinesc metodele de predare și digitalizarea capătă o pondere tot mai mare, dar trebuie să fim atenți, să menținem relația și sinergia dintre oameni”, a spus acesta.

Următorul care a urcat pe scena din Piața Mare a fost Ghiță Bârsan, rectorul Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” Sibiu. „Sfârșitul de septembrie sau începutul de octombrie al fiecărui an rămâne pentru noi rămâne pentru noi o perioadă deosebit de frumoasă deoarece porțile universității noastre se deschid, porți care  au fost trecute de generații sau sunt deschise pentru noi generații. De-a lungul timpului învățământul militar sibian a dat armatei oameni cu înaltă calificare, au dat țării adevărați ambasadori ai Sibiului. Pentru acest lucru mulțumesc autorităților publice locale pentru întregul sprijin acordat Academiei forțelor terestre din Sibiu”

Colaborare între administrația locală și cele două universități

Prezentă la eveniment, Astrid Fodor, primarul Sibiului, a ținut să precizeze importanța colaborării dintre primărie și universități și să vorbească despre proiecte viitoare.

„Ziua asta este despre voi și pentru voi. Începeți un an universitar nou. Fie că sunteți pentru prima dată pe băncile facultății, fie că vă continuați studiile, fiecare an nou începe cu noi provocări și trebuie să vă motiveze în tot ceea ce faceți.  Nu numai cu gândul la examene ci și cu imaginea realistă, la ceea ce vă așteaptă după ce veți absolvi. Veți ști foarte bine exigențele pieței muncii și de aceea nu voi vorbi despre cât de important este ca să vă pregătiți. Vreau să vă vorbesc despre altă latură a anilor studenției și anume ocazia pe care o aveți să vă implicați în comunitatea sibiană, din dorința de a câștiga o experiență utilă pentru cariera dumneavoastră. Primăria Sibiu s-a deschis tot mai mult către mediul academic. În acest sens, am semnat anul acesta un acord de colaborare cu Universitatea Lucian Blaga, concentrat mai ales pe inovare și cercetare.  Aveți ocazia de a vă implica în proiectele orașului și acest lucru nu doar în beneficul Sibiului, ci și al vostru. Primăria Sibiu colaborează deja cu Universitatea Lucian Blaga într-un proiect de cercetare și inovare în domeniul salubrizării și urmează să încheiem un protocol pentru cooperarea în domeniul spațiilor verzi. Sunt convinsă că odată cu începerea anului universitar vom identifica și alte domenii de colaborare care vor aduce atât orașului, cât și dumneavoastră multe beneficii. Și cu Academia Forțelor Terestre colaborarea a fost și este excelentă. Academia a fost alături de administrația locală în proiecte importante precum au fost evenimentele organizate cu ocazia centenarului marii uniri în 2018, programul Sibiu Regiune Gastronomică europeană și summit-ul Sibiu din anul 2019”, a declarat Astrid Fodor.

Daniela Cîmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu, a amintit despre importanța studiului, dar și despre oportunitățile pe care studenții din anul întâi le vor avea aici.

„Astăzi, dragi studenți, este o zi importantă pentru voi,  pentru boboci este  ziua în care încep să scrie un capitol nou în cartea vieții lor: studenția cu tot ce ține de ea, cu studiu, dar și cu petreceri, cu bucurii, dar și cu dezamăgiri pe alocuri. Pentru studenții din anii doi, trei, patru, este ziua în care fila studenției continuă să se scrie cu noi oportunități și cu noi provocări. Vă doresc din suflet ca ceea ce veți scrie în acest capitol să poată fi temelie solidă pentru capitolele următoare, iar peste ani și ani, când veți răsfoi cartea voastră să zâmbiți și să vă încolțească în suflet bucuria, sentimentul de împlinire și satisfacția pentru lucrurile temeinic făcute. Și pentru că am vorbit de carte, aș vrea să vă confirm și eu ce pare că deja dumneavoastră știți, cartea este calea spre libertate, în cel mai complex înțeles pe care-l poate avea: libertatea de a gândi liber, libertatea de a decide  ce vrei să faci cu viața ta, libertatea de a-ți alege persoanele cu care vrei să te asociezi pe parcursul vieții”, a precizat aceasta.

Sibiul – oraș al oportunităților

Alexandra, studentă în anul 1 la Facultatea de Științe Economice ne- a spus că a ales Sibiul pentru că este un oraș plin de oportunități.

„Vin din Târgu Mureș. Acum mult timp am vizitat Sibiul și m-am îndrăgostit de el. Am ales să fac studiile aici pentru că este un oraș plin de oportunități, cred eu. Mă bucur enorm că vom face cursurile fizic deoarece așa voi avea ocazia să-mi cunosc colegii și profesorii. Dacă va fi să trecem în online, voi rămâne tot în Sibiu pentru că am ales să stau într-o chirie”, a povestit tânăra.

La polul opus, Iuliana își dorește să urmeze online cursurile. A terminat studiile de licență tot la ULBS, iar acum este studentă în anul întâi la programul de master Restaurare lemn policrom.

„Am urmat cei trei ani de licență tot aici la Sibiu. Am fost încântată de facilitățile de cazare, de colectivul profesoral și de oportunitățile acordate de facultate. Cunoscând profesorii și modul de predare al acestora am decis sa continui masteratul tot în cadrul ULBS.  Mi-ar plăcea să continuăm online, valul patru este aproape și, inevitabil, numărul cazurilor va crește. Mă gândesc să mă angajez curând și acest lucru mă va ajuta enorm”, a explicat aceasta.

Săptămâna de orientare pentru studenții din anul 1

Început în anul 2016 în cadrul Facultății de Științe Socio-Umane, programul „Săptămâna de orientare” va fi derulat și anul acesta la nivelul întregii universități. Astfel, în perioada 27 septembrie – 1 octombrie, studenții din anul I vor participa la activități care să îi familiarizeze cu viața de student și cu orașul Sibiu pe cei veniți din alte localități.

„Avem pregătite evenimente și acțiuni dedicate studenților ULBS debutanți dar și unele specifice, organizate separat pentru studenții fiecărei facultăți. Suntem convinși că ele îi vor ajuta să se adapteze mai ușor la tot ceea ce înseamnă ULBS și Sibiul”, anunțau reprezentanții ULBS.

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Adina Torop

de Adina Torop

Reporter Speciale

adina@turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

Woomi

Acum 7 luni

"Ziua aceasta este despre voi" . Despre care voi? Despre cei de la AFT care au avut scaune asigurate iar restul studenților au trebuit să stea pe margine in picioare? Rusine! Nu doar AFT este important in acest județ. Toți bobocii sunt la fel de importanti dar din păcate voi autoritățile îi tratati diferit. De ce oare au fost invitați? Ca sa fie umiliți? Sper sa țină cont de asta, sau si de asta, la vot.
Raspunde

Popa

Acum 7 luni

In curand vor cunoaste si facultatea online, ca scoala o cunosc deja...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus