Marţi,
25.01.2022
Innorat
Acum
-7°C

Haralamb Georgescu

Haralamb Georgescu

„Arhitectura trebue să manifeste în cel mai înalt grad aceleași legi morale ca și omul, trebuie să fie onestă, simplă, modestă, curajoasă și spirituală. Trebuie să se supună legilor materiei și legilor spiritului.” – Haralamb Georgescu

Născut pe 29 februarie 1908 la Pitești, Haralamb H. (Bubi) Georgescu, cunoscut ulterior și sub numele de Harlan Georgesco, fiu de ofițer de armată, și-a petrecut copilăria în mai multe orașe din România: Pitești, Iași, Alba Iulia, Cluj. 

Haralamb începe studiile de arhitectură la București în 1926, unde îi are profesori pe Nicolae Ghika-Budești, Duiliu Marcu, Constantin Iotzu și alții. Din timpul studenției începe să lucreze în atelierul lui Constantin Iotzu. Lucrarea de absolvire este redactată alb-negru într-un spirit modernist, cu puternice influențe ale arhitectului american Frank Lloyd Wright. 

Atracția sa pentru simplitate arhitecturală și linii drepte îl aduce în scurt timp să colaboreze cu Horia Creangă, un reprezentant de seamă a arhitecturii moderniste românești. Aceștia ajung să colaboreze la proiecte importante precum fabrica de țevi „Malaxa”, Halele Centrale Obor, Imobilele ARO.

Atât pe cont propriu, cât și în colaborare cu Horia Creangă, câștigă mai multe concursuri. Împreună primesc premiul I la concursul pentru Palatul Municipal București, dar lucrarea îi va fi dată lui Petre Antonescu. Haralamb va câștiga concursul pentru Clubul Asociației Funcționarilor Comunali, cel pentru refacerea Teatrului Național din Calea Victoriei și cel pentru remodelarea bisericii brâncovenești și realizarea unei noi mănăstiri la Sâmbăta de Sus, în județul Sibiu.

Bubi și Horia Creangă realizează, în perioada 1935-1936, mai multe călătorii de studiu în străinătate în orașe precum Copenhaga, Stockholm, Berlin, Bochum, München, Leipzig, Köln, Frankfurt am Main, Budapesta, Bochum, Dortmund, Mannheim, Düsseldorf, Stuttgart și Londra. Haralamb va mai călători în scop documentar în Italia, Grecia, Turcia și Egipt.

Datorită stilului său inovator și a acurateții planurilor sale, ajunge în 1944, la solicitarea lui Grigore Ionescu (rectorul Facultății de Arhitectură), profesor al unui atelier de arhitectură din cadrul facultății. Tot în același an, începe proiectarea Palatului Telefoanelor din Sibiu, de pe Bulevardul Bălcescu.

La 39 ani, pe fondul tensiunilor politice din țară, emigrează în SUA în 1947. Aici activează o vreme ca profesor asociat la școala de Arhitectură a Universității din Nebraska – Lincoln, unde predă diverse cursuri de desen și planificare urbană. În 1951 se mută împreună cu soția și fiul său nou-născut, Christopher, pe coasta de vest a Statelor Unite, la Los Angeles. Aici, lucrează până în 1957 la diverse birouri de arhitectură, urmând să deschidă împreună cu arhitectul James Larson propriu birou, odată cu obținerea certificatului de naturalizare. Cei doi realizează diverse proiecte, dintre care cel mai notabil fiind, „Pasinetti Residence” din Beverly Hills, care va fi publicat în 1959 în revista „Arts & Architecture”.

După obținerea dreptului de practică arhitecturală în statul California, în 1964 își deschide propriul birou de arhitectură, proiectând în următorii ani mai multe imobile de locuințe private și colective în Los Angeles, dar și numeroase centre medicale. În perioada 1965-1967 realizează un studiu, numit „Sky Lots”, care propune o reașezare ipotetică a orașului Los Angeles, lucrare care va fi publicată în 1975 în volumul „Unbuilt America”. 

Ultima sa călătorie importantă are loc în 1975 când, pe fondul crizei economice din Statele Unite ale Americii, la 67 ani se mută și lucrează pentru 8 luni la Melbourne, în Australia, unde îl întâlnește pe arhitectul Grigore Mathias Hirsch. 

Haralamb H. (Bubi) Georgescu moare pe 22 noiembrie 1977 la Venice, California.

„Desenele lui Bubi Georgescu ne arată că, dacă istoria noastră postbelică ar fi fost clementă, normală, cu libertățile democarațiilor, cu astfel de profesori, învățământul de arhitectură ar fi permis racordarea profesiunii, atent și sensibil și fără opreliști, la marea cultură a lumii.” - arh. Ion Mircea Enescu

Mai multe informații despre Haralamb Georgescu și despre proiectul cultural IDentitate: arhitecți pentru Cartierul Arhitecților găsiți pe www.identitate-archi.ro

Text de stud. arh. Răzvan Muntean

Documentat de stud. arh. Răzvan Muntean

Surse biografice și imagini:

  • Corneliu Ghenciulescu, Haralamb H. (Bubi) Georgescu, a Romanian Architect in the USA/un arhitect român în SUA, Editura Universitară Ion Mincu, București 2008

Hotel ARO Palace (1937-41), Brașov - perspectiva primei variante (desen), perspective exterioare, interior bar, piscina etajului IX (foto de epocă)

Uzinele Malaxa, Fabrica de țevi (1935-36) - perspective exterioare, structura halei în timpul construcției, macheta (foto de epocă)

Palatul Telefoanelor 1946 - fotografie actuala, autor Răzvan Munteanu

Guy Pauker Residence (1965), Pacific Palisades, California

Centru medical - perspectiva acces principal

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus