Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
17°C

„Nu avem o poziție” - reacția autorităților după ce președintele Iohannis s-a plimbat prin Sibiu fără mască

„Nu avem o poziție” - reacția autorităților după ce președintele Iohannis s-a plimbat prin Sibiu fără mască

Președintele Klaus Iohannis a fost prezent în Sibiu la finalul săptămânii trecute, fiind surprins în centrul orașului, fără mască de protecție pe față. Conducătorul statului era însoțit și de soția sa, în aceeași situație: fără mască, deși aceasta era obligatorie inclusiv în spațiile deschise. Autoritățile sibiene au fost contactate de reporterul Turnul Sfatului, însă niciuna nu a emis vreo apreciere, măcar, pe acest subiect.

În primăvara acestui an, pe baza unor fotografii postate pe Facebook, vicepremierul României din acea vreme, Raluca Turcan, și președinta CJ Sibiu, Daniela Cîmpean, au fost amendate pentru că nu purtau mască de protecție în timp ce se înghesuiau în bena unei camionete (detalii aici). În cazul cuplului prezindețial, care a încălcat regulile cu câteva zile înainte ca Sibiul să doboare noi recorduri în ceea ce privește decesele și infectările cu SARS-CoV-2, autoritățile locale pasează responsabilitatea de la una la alta.

„Solicitați un punct de vedere vocii unice” 

Întrucât autoritățile sibiene nu au anunțat că vor lua vreo măsură legală sau că se autosesizează în cazul prezentat mai sus, reporterul Turnul Sfatului a contactat, pe rând, reprezentanții Inspectoratului de Poliție al Județului și ai celui pentru Situații de Urgență. Fiecare a îndrumat reporterul Turnul Sfatului să ia legătura cu ”Vocea Unică”. Adică, Instituția Prefectului Sibiu.

Prefectul Sibiului, Mircea Crețu, a transmis că la momentul actual „nu avem o poziție oficială”. Și a îndemnat să fie contactat din nou pe acest subiect pe la sfârșitul acestei săptămâni. 

Obligativitatea purtării măștii de protecție în municipiul Sibiu în toate spațiile publice deschise a fost impusă prin hotărârea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență de sâmbătă, 9 octombrie. Această hotărâre impunea prelungirea stării de alertă precum şi aprobarea unor măsuri suplimentare de prevenire şi combatere a contaminării cu virusul SARS-CoV-2, începând din 10 octombrie, ora 00:00, noile măsuri fiind anunțate încă din data de 8 octombrie.

Situație similară, altă finalitate

În urmă cu câteva luni, la data de 27 martie, președinta Consiliului Județean Sibiu, Daniela Cîmpean, și ministrul muncii de la acea vreme, Raluca Turcan, erau amendate de Inspectoratul de Poliție al Județului Sibiu, pentru că fuseseră fotografiate în timp ce se aflau în bena unui autovehicul, cu mai multe persoane. Sancțiunea contravențională le-a fost aplicată pentru că nu purtau mască de protecție, „nerespectând astfel măsurile de protecție a vieții și pentru limitarea efectelor tipului de risc produs asupra sănătății persoanelor în contextul stării de alertă instituită la nivel național pe linia prevenirii răspândirii virusului SARS CoV-2”, conform declarației transmise la acea vreme de Luciana Lazăr, purtător de cuvânt al IPJ. 

Au fost aplicate șase sancțiuni contravenționale în valoare totală de 3.000 de lei.

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

9 comentarii

...

Acum 2 ani

Ca sa il parafrazez pe cel mai laudat primar al urbei: "Cand veti fi si dvs. presedinte, o sa puteti umbla si dvs. fara masca". Zicerea originala se referea la parcatul bmw-ului in Piata Mare.
Raspunde

Munteanu

Acum 2 ani

Se plimba fara masca si ne aduce Covidul de la Bucuresti
Raspunde

Astrid Fodor, acasa!

Acum 2 ani

Ba aveti pozitie, dar este aceea a de a sta in genunchi si de a canta la ceatarna!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Sibian

Acum 2 ani

Daca ati fi citit ultimele reglementari impuse de Comitetul pentru situatii de urgenta, ati fi tacut din gura si n-o dadeati iar cu bata in balta. Masca este obligatorie in spatiile deschise doar in zonele aglomerate sau daca esti in grup cu alte persoane straine. Daca esti impreuna cu sotul/sotia nu este obligatorie masca. Ei au venit singuri, ce vina au ca au venit aia doi la ei, oricum se tineau departe de ei,
Raspunde

Elzorab

Acum 2 ani

Prefectul (aka ciurliburli) trebuie sa-l sune pe sefu ca sa-i autorizeze o poziție. Timp de o săptămână se vor screme sa-i găsească circumstanțe atenuante ficusului care a profitat inca o dată sa ne sfideze. Dubla măsură este la ea acasă cu acesta guvernare de rahat. In schimb politia a amendat imediat niste tineri care erau aproape singuri pe strada fara masca dupa ora 20.00 la instituirea carantinei. Deci nu le-a trebuit o săptămână sa delibereze.
Raspunde

Un cetatean

Acum 2 ani

toate functiile publice din Sibiu, de la jandarmerie la prefectura trecand prin primarie sunt pline de nevertebrate si pupincuristi la adresa mai marelui conducator. Legea e egala pentru toti si trebuie aplicata la fel tuturor! Astazi o sa ies si eu in oras fara masca. O sa contest orice amenda pe motiv ca legea nu este aplicata egal pentru toti - vezi cazul familiei prezidentiale. Auzi ca militia nu se baga la cazul asta ... iar prefectura nu are pozitie... Pai pentru ce sunteti platiti tovarasilor ??? Sa aveti pozitie doar cand va convine ??
Raspunde

Gheo

Acum 2 ani

care tovarasi ba pesedache ? Te ambalezi si ca nu poarta izmene ?
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Kukuruku

Acum 2 ani

a respectat regula, doar daca esti in grup cu oameni cu care nu locuiesti trebuie sa porti masca. oricum in aer liber e doar un gest fara efect, ca facutul crucii pe langa biserica
Raspunde

Dan

Acum 2 ani

subtire incercarea ta, tot nu-si pot justifica aroganta. Vrei sa zici ca cei 4 din poza de mai sus locuiesc toti impreuna ? la cotroceni, in primaverii sau la Sibiu in una din cele 6 case ?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus