Joi,
21.10.2021
Cer Senin
Acum
18°C

Soma organizează o nouă campanie de colectare a deșeurilor voluminoase și DEEE în municipiul Sibiu

Soma organizează o nouă campanie de colectare a deșeurilor  voluminoase și DEEE în municipiul Sibiu

Operatorul de salubritate Soma va organiza în municipiul Sibiu o nouă campanie gratuită de colectare a deșeurilor voluminoase și a celor electrice și electronice (deșeuri DEEE).

Campania are loc în perioada 18 - 22 octombrie 2021. În cadrul acestei campanii, deșeurile voluminoase și DEEE vor fi ridicate în două modalități diferite: pentru zonele de case, se ridică din poartă în poartă (în ziua de colectare a deșeurilor reziduale), iar pentru zonele de blocuri, sibienii sunt rugați să depoziteze deșeurile de care nu mai au nevoie la platformele publice de colectare din apropierea blocului lor, conform programului de mai jos:

Program de ridicare a deșeurilor voluminoase / DEEE din zonele de blocuri

Zi

Cartiere

Luni, 18 octombrie

Hipodrom

Marți, 19 octombrie

Vasile Aaron, Broscărie, Lazaret, Gușterița

Miercuri, 20 octombrie

Gară, Terezian

Joi, 21 octombrie

Țiglari, Turnișor

Vineri, 22 octombrie

Ștrand, Valea Aurie

Astfel, pentru sibienii care locuiesc în cartierele Hipodrom, spre exemplu, deșeurile voluminoase și DEEE vor fi ridicate în ziua de luni, 18 octombrie. În următoarea zi, marți – 19 octombrie 2021, sunt rugați să scoată deșeurile de care doresc să se debaraseze lângă platformele publice de colectare sibienii din cartierele Vasile Aaron, Broscărie, Lazaret și Gușterița.

Miercuri, 20 octombrie, este programată ridicarea deșeurilor voluminoase și DEEE din zonele Gară și Terezian, iar joi, 21 octombrie, a celor din Țiglari și Turnișor. În ultima zi lucrătoare a săptămânii, vineri, 22 octombrie, sunt rugați să își aducă deșeurile voluminoase și electrice/electrocasnice lângă platforme sibienii din cartierele Ștrand și Valea Aurie.

Sibienii care locuiesc la case sunt rugați să scoată la poartă deșeurile de mari dimensiuni, lângă bordură, în ziua în care pe strada lor este programată ridicarea deșeurilor reziduale (pubela neagră). Dacă în cartierul dvoastră deșeurile reziduale se ridică în fiecare zi de vineri, atunci vineri, 22 octombrie, veți scoate și mobilierul vechi și electrocasnicele defecte la poartă, pentru a fi ridicate gratuit de personalul Soma.

Ce sunt deșeurile voluminoase?

Deșeurile voluminoase sunt deșeurile solide de mari dimensiuni care nu pot fi depozitate în containerele și igluurile normale de deșeuri și nu pot fi transportate de mașinile obișnuite care colectează deșeurile reciclabile și reziduale.

Printre exemplele de deșeuri voluminoase care vor fi ridicate în această campanie se numără mobilierul de grădină, cel din locuințe, jucării de mari dimensiuni, elemente de stolerie, instalații de fitness, joacă sau întreținere corporală, dar și obiecte textile de mari dimensiuni.

Exemple de deșeuri voluminoase:

  •  mobilier de grădină: scaune, mese, figurine, cuști de animale etc.;
  • mobilier din locuințe: dulapuri, mese, scaune, canapele, paturi, saltele, fotolii, tablouri, lustre etc.;
  • jucării de mari dimensiuni: tobogane, piscine hobby, biciclete, trotinete, tractorașe și mașinuțe de jucărie etc.;
  • elemente de stolerie (confecționate de tâmplar): tocuri, uși, ferestre etc.;
  • obiecte de mari dimensiuni pentru recreere/joacă/întreținere corporală: leagăne, cărucioare de copii, balansoare, mese de masaj etc.;
  • obiecte textile: covoare, preșuri, carpete etc.

Ce sunt deșeurile electrice și electrocasnice (DEEE)?

Deșeurile de echipamente electrice și electronice sunt toate echipamentele din casă pe care le alimentăm la priză și care la un moment dat s-au stricat sau vrem să le înlocuim cu altele noi. Acestea se colectează separat față de restul deșeurilor și se pot preda în cadrul acestei campanii, pentru a fi reciclate, alături de deșeurile voluminoase.

Exemple de deșeuri DEEE:

  • televizoare, aparate radio;
  • cuptoare cu microunde, uscătoare de păr, frigidere, aspiratoare;
  • telefoane, calculatoare etc (orice echipament care se alimentează la priză).

Deșeurile voluminoase și cele DEEE fac parte din categoria deșeurilor speciale, care nu se aruncă în niciunul dintre recipientele uzuale de colectare de la case sau blocuri. Din aceeași categorie fac parte și deșeurile periculoase (care vor fi colectate gratuit în cadrul campaniei din 15-19 noiembrie 2021) și deșeurile din construcții și reamenajări (care se colectează contra-cost de către operatorul Soma).

Pentru mai multe detalii și informații, sibienii sunt invitați să acceseze site-ul www.somasibiu.ro, pagina de Facebook a companiei (Soma Sibiu) sau să contacteze dispeceratul companiei, la numărul de telefon 0269 988.

Compania SOMA este principalul operator responsabil de gestiunea activității de colectare și transport a deșeurilor din județul Sibiu și administrarea Stației de Sortare și Compostare de la Șura Mică. 

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus