Miercuri,
01.12.2021
Innorat
Acum
5°C

FOTO: Șeful UPU Sibiu, Dr. Roșca: Am șapte pacienți de terapie intensivă. Niciun loc nicăieri în țară

FOTO: Șeful UPU Sibiu, Dr. Roșca: Am șapte pacienți de terapie intensivă. Niciun loc nicăieri în țară

Spitalele din Sibiu sunt pline. Potrivit medicului Constantin Roșca, șeful Secției Primiri Urgențe din cadrul Spitalului Județean Sibiu, zilnic vin până la 130 de persoane care sunt testate pozitiv, iar 30 trebuie internate. Cazurile care se prezintă la spital sunt medii și grave. Medicul spune că în acest moment, la UPU sunt șapte pacienți care necesită internarea pe secția de Terapie Intensivă și nu sunt locuri nici în spitalele din Sibiu și nici în cele din țară. Medicul spune că situația este gravă și trebuie luate măsuri.

În curtea Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu situația este într-o continuă dinamică. Pacienții sunt aduși pentru a fi consultați fie cu ambulanțele, fie vin cu mașinile proprii. Atmosfera este calmă, oamenii așteptându-și rândul, cu înțelegere. D-l Ionel are 60 de ani și simptome de COVID. Stă alături de alte câteva zeci de persoane pentru a fi testat și evaluat. Are acasă o soție bolnavă de COVID și a început să aibă și el simptome. Spune că este vaccinat și că în afară de un nas înfundat și o ușoară tuse nu are nimic, dar își dorește să afle dacă este pozitiv.

„Sunt aici să fac un test. Tot ce vedeți aici în față așteptăm să ne cheme. Stau de mai bine de o oră, dar vin multe urgențe, iar noi așteptăm. Eu am venit pentru că soția este pozitivă și stau cu ea de o săptămână și cred că am luat și eu. Am venit să fac un test. Eu sunt vaccinat și nu am nimic grav. O tuse ușoară și nasul înfundat, dar vreau să vad dacă este COVID”, spune bărbatul.

În cursul zilei de vineri, 22 octombrie, medicul Constantin Roșca a făcut un apel către persoanele nevaccinate să meargă în orice secție de terapie intensivă și să vadă realitatea dureroasă a acestei pandemii: „Zeci de pacienți conectați la o sursă de oxigen”. La acest îndemn, reporterul Turnul Sfatului a ajuns în curtea Spitalului. În calitate de jurnalist, pe Secția Primiri Urgențe se poate intra doar în urma respectării unui protocol și în urma unor aprobări din partea conducerii, dar șeful de secție a coborât în curtea spitalului pentru a da lămuriri.

Situația la UPU Sibiu este departe de a fi una degajată. În Spitalele din Sibiu nu mai sunt locuri, iar bolnavii continuă să vină.

„La ora actuală, la UPU, avem o medie de 120, 130 de pozitivi depistați pe zi în UPU dintre care 20, 30 sunt de internat. Am reușit săptămâna aceasta să deschidem secțiile medicale, dar, din păcate, în trei zile am umplut cam tot ce se poate. În trei zile de week-end vin cam 90 de pacienți care trebuie internați. Unde? Asta este de fapt marea problemă. Nu avem locuri suficiente ca să putem interna acești pacienți. Spitalele suport sunt sufocate și ele. Tot ce înseamnă Cisnădie , CFR, Spitalul TBC, Spitalul de Psihiatrie sunt pline la ora actuală. În fiecare zi avem o întâlnire la ora 13.00 să vedem ce externează dânșii și să vedem ce putem noi trimite, dar după ce facem schimbul, la ora 20.00, iar suntem plini”, spune medicul.

7 pacienți în stare gravă nu au loc la ATI

Medicul subliniază faptul că majoritatea cazurilor care se prezintă la urgențe sunt medii și grave, iar secțiile te terapie intensivă sunt pline și ele.

„Cazurile sunt majoritatea medii și severe. La ora asta am în UPU șapte pacienți de terapie intensivă. Niciun loc nicăieri în țară. Acum stau pe ventilator, pe aparatele noastre, dar cu cât stau mai mult și nu ajung pe terapie intensivă, cu atât le scad șansele. Cei care sunt de terapie intensivă stau doar în pat, sunt boxe separate, dar, din păcate, nu avem suficiente pe câți pacienți vin. La ora actuală sunt șapte, în condițiile în care eu am patru ventilatoare. Ceilalți stau pe ventilatoare care dau un debit mai mare de aer, iar reanimarea este plină și la nivel de țară este plin tot”, mai spune dr. Constantin Roșca.

Întrebat cum vede o decongestionare a situației acesta spune că sunt extrem de importante limitările contactelor între oameni, pentru a fi limitată transmiterea.

„Știi care este problema la noi? Tot ce am învățat într-un val uităm până la valul următor. O luăm de la zero. Nu este normal. Deja am trecut de trei valuri și nu am învățat nimic, nimic. Între valuri au fost ceva rezolvări. S-a mărit capacitatea și nu mai am 30 de paturi, am 50, dar în continuare nu se carantinează nimic, nu este nicio regulă, nu este ok. Ceva trebuie să se schimbe la nivel de contact între oameni ca să limităm transmiterea”, încheie medicul.  

Conform datelor primite de la Decebal Todăriță, purtător de cuvânt al instituției în intervalul 20 octombrie, ora 8.00 – 21 octombrie, ora 8.00 (24 ore) am avut 203 consultații în UPU, dintre care 119 consultați COVID-19.

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus