Duminică,
28.11.2021
Cer Senin
Acum
10°C

Pledoarie pentru natură

Pledoarie pentru natură

Trăim clipe grele. Suntem agresați de toate stresurile. Pandemia le pune capac. Avem totuși o cale de scăpare. Anume, evadarea în natură.

În primul rând, e cea mai bună izolare. Izolare de viruși, de zgomot, de praf, în schimb, comuniune cu mediul natural și sănătos de viață. Sibiul, alături de doar câteva zone similare, are imensa favoare a uneia dintre cele mai „strategice” poziționări sub acest aspect.

În câteva zeci de minute poți „atinge” cu mașina, Făgărașul, Valea Oltului și cu deosebire ( mai lângă noi) minunata panoramă a munților Cibinului. Aer curat, ozonat, susur de izvoare, aromă de jnepeniș, imens covor de pădure, largi deschideri ale orizontului peste văi și culmi profilate pe înaltul azuriu al cerului, priveliști de vis, încântătoare, totul învăluit în aura misterioasă a indestructibilei legături a omului cu natura.

Cât izvor de sănătate. Cu un efort bine cumpănit, plămânul se exersează din plinul aerului bine oxigenat, hrănește fiecare celulă a organismului și astfel îl împrospătează, îl dinamizează, pur și simplu, îl întinerește. După o mișcare chibzuită, bine dozată, pentru două-trei zile ești alt om.

Și apoi, câtă încântare! Ați auzit vre-odată cântecul naturii? I-ați absorbit cu nesaț miresmele, ați vibrat în fața miraculosului peisaj pe care vi-l oferă? Cu câtă dărnicie și-a destăinuit farmecele, cuprinse în nemuritoare opere de artă. Spre exemplu, ați avut neasemuitul prilej de a asculta „Pastorala” lui Beethoven în acompaniamentul șuierului molcom, călduț, al frunzișului?  Ați avut curiozitatea și plăcerea în același timp să dialogați cu firava frunză, cu firișorul de iarbă, cu petala de floare, abia ieșite la viață și care ne arată clipă cu clipă, impetuoasa dezvoltare și evoluție?

Dar nu-i neapărat nevoie să luați calea munților. Vă stau ușor la îndemână minunatele  împrejurimi ale Sibiului. În câteva minute puteți călca cărările parcului „Sub Arini”. Este o adevărată binecuvântare pentru sibieni. Vă invit azi, când scriu aceste rânduri: nu pierdeți prilejul să vă desfătați cu privirea panoramică asupra așternutului de toamnă. Nici cel mai faimos „covor roșu” nu se compară cu coloritul auriu al frunzișului în bătaia soarelui. Este reconfortant să vezi oamenii, de la tineri la vârstnici, în plimbare sau mișcare, mămici alintându-și bebelușii, mămica și tăticul, de mână cu fetița și băiețelul, un mic furnicar de oameni printre umbre și lumini.

Este meritul municipalității care acordă atenție și îngrijire acestui minunat loc de refugiu și destindere. Între altele, a implantat la locul potrivit panouri explicative asupra florei și faunei. Dar am avut neplăcuta surprindere să văd cum, un astfel de panou, altminteri încastrat la 30 cm. în pământ, era scos și răsturnat. Nu circulă mașini, nu-l putea doborî vântul, nu-l cășunau vârstnicii, așa că găndul mă duce la gestul nesăbuit al unor vandali care nu-și găsesc alt mod de „distracție”. Mai mult, unele dintre aceste panouri, altfel foarte reușite inclusiv coloristic, sunt mânjite grafitic și pornografic. Este grav. Este trist că încă se găsesc indivizi la astfel de nivele de atitudine , de incultură și lipsă de bun simț. Nu cred că părinții, dascălii sau cei apropiați, se pot mândri cu asemenea ispravnici.

Da, stimați cititori. Natura este leagănul nostru, darnic și binecuvântat. Să ne bucurăm de ea, de binefacerile ei. Dar să-i acordăm și atenția cuvenită și binemeritată.

             

Vizualizari: 2575

Comentarii

1 comentarii

Un sibian

Acum 1 lună

Sigur e ,,meritul municipalității că acordă atenție și îngrijire... SINGURULUI parc adevărat (mare) din Sibiu. Celelalte zone verzi (formal parcuri) au impact minor asupra vieții locuitorilor. Sibiul se extinde continuu, haotic și necontrolat, fără niciun plan de înființare unui parc nou în celelalte zone de la periferia orașului. Doar reamenajări succesive ale parcului Sub arini. Sper că nu trecutul dvs. politic și guvernamental v-a făcut să surprindeți meritul autorităților locale. Dincolo de acest aspect apreciez această pledoarie, de fost avocat.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus