Preocuparea pentru modul în care măștile și mănușile de protecție sunt colectate a crescut foarte mult în ultimul an, de când ne confruntăm cu pandemia de coronavirus. Măștile și mănușile au un regim special de colectare, fiind deșeuri periculoase.
Măștile de protecție pentru față și mănușile se vor arunca în recipienții special destinați pentru colectarea deșeurilor reziduale, adică în pubela neagră. Suplimentar, cetățenii care locuiesc în gospodării individuale și care manevrează pubelele de gunoi din curte în fața casei și înapoi în curte sunt rugați să utilizeze mănuși de protecție și să dezinfecteze mânerele pubelelor. Mănușile folosite de operatorii de salubrizare nu protejează și cetățenii. Operatorii de salubrizare manipulează un număr mare de pubele zilnic, astfel că riscul de contaminare este unul ridicat.
„Populația care nu se află în izolare la domiciliu sau în carantină și care utilizează în scop preventiv măști de protecție pentru față și mănuși este rugată să NU procedeze la aruncarea acestora în recipienții destinați colectării separate a deșeurilor reciclabile de plastic/metal sau hârtie/carton. Deșeurile reciclabile ajung în stațiile de sortare, unde sunt separate pe categorii de către lucrători, manual, astfel că riscul la care sunt expuși este foarte mare. Dacă o singură mască sau o mănușă sunt contaminate, se poate declanșa un întreg lanț de îmbolnăviri”, transmit reprezentanții Adi ECO Sibiu.
Tipuri de măști faciale
Potrivit datelor furnizate de Harta Reciclării, platformă națională, interactivă, care permite identificarea și localizarea punctelor de colectare selectivă a deșeurilor reciclabile din România, există mai multe tipuri de măști, după cum urmează:
- Cele reutilizabile, cusute din pânză, cumpărate de la producătorii locali sau făcute manual acasă. Alternativele sustenabile sunt o variantă potrivită pentru a te proteja și a avea grijă de mediu, datorită faptului că pot fi refolosite. Colegii noștri de la Atelierul de Pânză au 2 modele de măști de protecție din bumbac. Poți citi articolul cu sfaturi despre cum să porți corect măștile de protecție reutilizabile de la Atelierul de Pânză chiar aici.
- Cele chirurgicale/medicale de unică folosință din material plastic, au de obicei culoarea albastră și pliurile caracteristice și se găsesc în oferta celor mai mulți retaileri.
- Cele de tipN95/N99/3M, tot din material plastic, folosite în principiu de personalul medical din prima linie, care pot fi etanșate complet și folosite împreună cu alte sisteme de protecție (vizieră, combinezon etc.)
Cum se elimină aceste măști faciale?
Măștile se colectează în vederea eliminării din mediu și sunt incinerate, valorificate energetic pentru a produce energie, reducând astfel impactul asupra mediului. Se pot colecta spre reciclare măștile din plastic de unică folosință, măștile N95, măștile FFP3 și măștile chirurgicale doar dacă nu provin dintr-un mediu medical. Nu se vor putea colecta măștile din material textil, cele confecționate acasă sau alte articole de protecție și deșeuri medicale.
Sursă foto: Harta Reciclării
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: pubela neagră , manusi , reciclare , masti
Vizualizari: 1287
Ultimele comentarii
Acum 52 minute
Kukuruku
Acum 54 minute
Alzara 1918
Acum 1 oră
Inimaginabil și totuși creativ
Acum 1 oră
Pol-Pot
Acum 6 ore
Emil