Miercuri,
08.02.2023
Innorat
Acum
-6°C

Problema ventilatoarelor la Spitalul Județean: în urgență avem trei ventilatoare pe zona roșie și opt sau nouă pacienți de ATI

Problema ventilatoarelor la Spitalul Județean: în urgență avem trei ventilatoare pe zona roșie și opt sau nouă pacienți de ATI

În ședința de Consiliu Județean care a avut loc joi, 28 octombrie, s-a ridicat problema necesității unor ventilatoare la Spitalul Județean. Medicul și consilierul județean, Draia Cotizo spune că aceste ventilatoare sunt vitale în cazul pacienților aflați în stare gravă și trebuie evitată situația în care un pacient are nevoie de un astfel de ventilator și toate cele aflate în spital sunt ocupate. Șeful Secției de Primiri Urgențe, dr. Constantin Roșca atrage atenția asupra faptului că situația din spitale este, în continuare, dramatică și un astfel de aparat în plus poate fi de mare folos.

În ședința de Consiliu Județean care a avut loc joi, 28 octombrie, consilierul județean din parte PSD și medicul Draia Cotizo a ridicat problema necesității unei rezerve de trei, patru ventilatoare, aparate necesare bolnavilor aflați în stare gravă care au nevoie de oxigen în cantități mari. Contactat telefonic de reporterul Turnul Sfatului, acesta a spus că, până în momentul de față Spitalul Județean se descurcă cu resursele pe care le are, dar pot fi situații în care pacienții ar putea să aibă nevoie de un ventilator și toate să fie ocupate. Medicul din Secția Primiri Urgențe a Spitalului Județean spune că ridicat această problemă după ce, la începutul săptămânii, la urgențe a ajuns un pacient care fusese resuscitat după ce suferise un stop cardio-respirator și toate ventilatoarele erau ocupate.

„De ventilatoare mereu este nevoie și pentru noi (n.r. Unitatea Primiri Urgențe) și pentru ATI și pentru toate secțiile care se ocupă de bolnavi gravi. Spitalul s-a descurcat și se descurcă în continuare, dar situația de astăzi este una deosebită și în contextul de la nivel național. Chiar eu am avut luni noapte o situație în care erau toate ventilatoarele ocupate și a venit un stop resuscitabil de la SMURD. Era resuscitat și trebuia preluat și dacă nu ai niciun ventilator liber ce faci? Cei de la Terapie Intensivă aveau ventilatorul lor de transport cu ajutorul căruia se duc pacienții prin spital la anumite investigații și ni l-au dat pe acela până când s-a putut vedea dacă este COVID pozitiv sau negativ. Din fericire a fost negativ iar la Terapie Intensivă în zona verde era un ventilator disponibil și s-au descurcat cumva. Acesta este un exemplu al unei situații cu care ne putem confrunta. Deci nu strică să avem o rezervă de trei, patru ventilatoare”, spune medicul și consilierul județean Draia Cotizo.

De asemenea, medicul Constantin Roșca, șeful Secției Primiri Urgențe, atrage atenția asupra faptului că în spitale situația continuă să fie dramatică. În secția pe care o conduce, în ultimele zile, opt, nouă pacienți de terapie intensivă își așteaptă locul la urgențe, acolo unde sunt doar trei ventilatoare care îi ajută să respire.  

„Locurile din Terapie Intensivă sunt ocupate la maxim de cel puțin două săptămâni. În urgență noi avem trei ventilatoare pe zona roșie în condițiile în care, în ultimele zile, avem opt sau nouă pacienți care necesită tratament de terapie intensivă. Mai avem în dotare aparate care asigură un flux înalt de oxigen și de aer, dar aparatele de terapie intensivă ar fi necesare pentru a suplini cumva deficitul de paturi din reanimare. Astfel li s-ar putea asigura pacienților absolut tot ce ar avea nevoie. Aceste probleme sunt la nivelul întregii țări, nu numai la Sibiu. La momentul acesta, nu știu dacă am chiar cifra exactă, dar ca și aproximație sunt undeva la 1.800 de paturi pe ATI și cam 2.000 de pacienți aflați în așteptare în UPU, asta ca să înțelegeți amploare momentului”, spune dr. Constantin Roșca.  

Ventilatoarele sunt acele aparate folosite în momentul în care pacientul nu mai poate respira singur și i se suplinește funcția respiratorie. Cu ajutorul lor se introduce oxigen cu presiune mare sau volume mari de aer în plămânul pacientului. Toate acestea nu pot fi făcute cu un aparat simplu care asigură doar oxigenare.

„La pacientul care este comatos și care are o stare agravată în care nu mai poate respira singur, singura șansă să-l intubezi este pe un ventilator. Un ventilator nu poate deservi mai mulți pacienți, de aceea este nevoie de aceste aparate”, mai spune dr.  Roșca.

 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus