Joi,
28.03.2024
Innorat
Acum
11°C

Decizie definitivă. Criminalului din Terezian i-a fost redusă pedeapsa cu închisoarea: ”a regretat”

Decizie definitivă. Criminalului din Terezian i-a fost redusă pedeapsa cu închisoarea: ”a regretat”

Cu un impresionant ”palmares” infracțional la doar 27 de ani, lui Robert Avram i-a fost redusă cu trei ani pedeapsa cu închisoarea, dată pentru că în toamna trecută și-a ucis un prieten.

Curtea de Apel Alba Iulia a pronunțat hotărârea definitivă în dosarul în care Robert Gabriel Avram, zis Roby, a fost judecat pentru uciderea lui Dan Santo (28 de ani, la momentul crimei). Crima a avut un puternic ecou în Sibiu, în toamna anului trecut, atunci când a fost produsă: chiar în noaptea de dinaintea unei nunți, la care victima urma să fie naș. 

În primă instanță, Tribunalul Sibiu l-a condamnat pe Robert Avram la 15 ani de închisoare și plata unor daune de peste 55.000 de euro. ”Din toate probele de la dosar, în special din filmări, a reținut instanța de fond că inculpatul umbla cu un cuțit la el în acea noapte și era deja cât se poate de «tulburat» și dornic să-l găsească pe Dan Santo să-l omoare”, se arată în hotărârea dată de Tribunalul Sibiu în luna mai a acestui an. 

Tribunalul a decis să îi aplice lui Roby o pedeapsă cu închisoarea ”orientată la mijlocul limitelor legale prevăzute pentru infracțiunea de omor, cu executare în regim de detenție”.

Împotriva acestei condamnări, Robert Avram a formulat apel. Și, la fel ca și în fața judecătorilor sibieni, la Curtea de Apel Alba Iulia, Robert Avram a încercat să convingă magistrații de faptul că și-a ucis fostul prieten ca urmare a faptului că a fost provocat. În termeni juridici, a cerut să îi fie schimbată încadrarea din ”infracțiunea de omor în stare de recidivă postexecutorie”, în cea de ”infracțiune de omor în stare de recidivă postexecutorie cu reținerea circumstanței atenuante a provocării”.

Curtea de Apel nu a luat în considerare circumstanțele invocate, dar a decis reducerea pedepsei, astfel încât aceasta să fie ”orientată spre minimul special prevăzut de lege”. ”Fără a minimaliza cu nimic gravitatea faptei comise, în principal raportat la rezultatul produs, respectiv decesul victimei, și periculozitatea inculpatului, cu referire la antecedentele penale ale acestuia, contrar aprecierii prime instanțe și având în vedere și celelalte criterii de individualizare prevăzute de art. 74 alin.1 Cod penal, considerăm că pentru pedeapsa aplicată inculpatului, s-a stabilit un cuantum prea ridicat”, au motivat judecătorii de la Alba Iulia.

Judecători care au decis reducerea pedepsei pe baza mai multor considerente. ”Chiar dacă fapta comisă de inculpat nu a fost săvârșită de către acesta în stare de provocare, curtea nu poate face abstracție de faptul că inculpatul, după ce l-a căutat pe Dan Santo la terasa barului «Podul de piatră», intenționa să plece acasă, dovadă fiind locul unde a avut loc infracțiunea, anume în apropierea locuinței inculpatului. De asemenea, avem în vedere conduita inculpatului ulterioară săvârșirii infracțiunii, care l-a sunat pe martorul KK pentru a-l întreba despre starea victimei. Totodată, apreciem că regretul cu privire la săvârșirea infracțiunii exprimat de către inculpat în fața instanței de control judiciar a fost unul sincer, acesta conștientizând gravitatea faptei, aspect care rezultă și din declarația mamei inculpatului, care a descris comportamentul inculpatului la câteva minute după comiterea faptei”, se arată în hotărârea pronunțată de Curtea de Apel Alba Iulia, prin care pedeapsa cu închisoarea a fost redusă de la 15 la 12 ani, fiind păstrate toate celelalte dispoziții ale judecătorilor sibieni.

Robert Avram are un anturaj alături de care a ”strâns” condamnări de 45 de ani de închisoare într-un singur dosar, deschis pentru trafic de droguri

Cât ”valorează” o viață: 55.000 de euro, plus prestații lunare

În primă instanță, la Sibiu, Robert Avram – zis Roby – a fost condamnat la 15 ani de închisoare și la plata unor daune morale de 25.000 de euro și a unora materiale în sumă de 7.093 de lei pentru soția celui ucis, care a prezentat acte potrivit cărora după crimă a fost internată la psihiatrie. Iar pentru cei doi copii a celui omorât (de patru ani și, respectiv, un an și opt luni), instanța sibiană a mai dispus plata a 20.000, respectiv 10.000 de euro, drept daune morale, precum ”și la plata unei prestații periodice lunare către partea civilă minoră, în suma de 442,5 lei până la majorat” (442,5 lei, lunar, pentru fiecare copil).

Motivele crimei: bani și gelozie

După cum au constatat și instanțele ca urmare a probelor strânse de procurori, crima a avut loc într-o noapte de joi spre vineri (9 spre 10 septembrie 2020), când Dan Santo petrecea la un bar din Terezian alături de viitorul său fin (cununia era programată în sâmbăta care tocmai urma).

Prin fața barului, cu șase minute înainte de ora 03:00, a trecut un Opel Corsa, în care în dreapta șoferului se afla Robert Avram. ”Mașina a rulat încet, iar între victima Dan Santo și inculpatul Robert Gabriel Avram a existat un schimb de replici, cei doi având un conflict mai vechi, pe motivul unei datorii bănești pe care inculpatul a avut-o către victimă, dar și al bănuielii avute de către inculpat în legătură cu o posibilă relație amoroasă între concubina sa și victimă, pe durata cât inculpatul a fost arestat preventiv într-un alt dosar penal. Victima Dan Santo a luat un scaun de pe terasă (02:55:10), părând că ar dori să se îndrepte spre mașină, dar aceasta se îndepărtează și după doar patru secunde, victima abandonează scaunul și se întoarce la masa de pe terasă”, se arată în hotărârea instanței.

Cel care avea să fie ucis în acea noapte a decis să plece cu restul prietenilor în satul Rusciori. Câteva minute mai târziu, la bar a apărut din nou Roby. ”La ora 03:00:08 în fața barului a parcat o mașină din care a coborât martorul P.P. și inculpatul Robert Gabriel Avram, acesta din urmă fiind deja într-o stare puternică de agresivitate, îmbrăcat cu pantaloni, având bustul gol și un cuțit în mână (un briceag tip butterfly), s-a îndreptat amenințător spre bar, iar la vederea acestuia cei doi bărbați de la masă rămași, martorul R.R. și un alt băiat au sărit speriați, s-au îndepărtat de inculpat, a urmat un schimb de replici între ei, după care la ora 03:00:10 inculpatul a părăsit localul, urcându-se înapoi în mașină”. 

Robert Avram a plecat către casă, în apropierea căreia s-a intersectat cu BMW-ul în care se afla Dan Santo. ”Aproape de intersecția străzilor Daliei și Crăițelor, unde era și domiciliul lui Robert Gabriel Avram (unde executa măsura preventivă a arestului la domiciliu), mașinile au oprit, atât victima Dan Santo, cât și inculpatul Robert Gabriel Avram s-au dat jos din mașini, s-au apropiat unul de celălalt, s-au înjurat reciproc, apoi în câteva secunde victima l-a lovit ușor cu piciorul în torace (regiune pectorală dreaptă, fără marcă traumatică – conform fișei medicale, coroborată cu declarația unor martori), iar imediat inculpatul l-a înjunghiat cu cuțitul avut asupra sa în inimă, (plagă tăiată înțepată penetrantă intratoracic cu trans-secțiune de lob pulmonar superior stâng și cu interesare cardiacă, cu caracter penetrant în ventriculul drept cu masiv hemotorax stâng și hemopericard consecutiv). Victima Dan Santo a mai făcut câțiva pași și s-a prăbușit la pământ, decedând în scurt timp. Martorii au apelat serviciul de urgență 112”, constată judecătorii pe baza probelor adunate de procurori. 

Cazierul lui ”Roby”

2014: condamnat la 3.000 lei amendă penală pentru infracțiunea de distrugere;

2018: condamnat 10 luni închisoare pentru infracțiuni rutiere;

2018: condamnat la 70 de zile de închisoare, în Germania, pentru export sau import ilicit de arme de foc, părți și componente ale acestora, muniții și explozivi;

2020 (cu câteva luni înainte de crimă): condamnat la 1 an și 4 luni închisoare pentru infracțiunea de constituire a unui grup infracțional organizat și infracțiunea de efectuare fără drept de operațiuni cu substanțe susceptibile de a avea efect psihoactiv, în formă continuată;

2021: condamnat la 6 ani, 3 luni și 10 zile închisoare tot pentru infracțiunea de constituire a unui grup infracțional organizat, infracțiunea de trafic de droguri de risc, infracțiunea de efectuare fără drept de operațiuni cu substanțe susceptibile de a avea efect psihoactiv, în formă continuată, infracțiunea de trafic internațional de droguri de risc;

2021 (în prezent): arestat preventiv într-un alt dosar penal, în care există suspiciunea rezonabilă că ar fi comis faptele din penitenciar, în timp ce se afla arestat preventiv în prezentul dosar penal, fiind acuzat de infracțiunea de constituire a unui grup infracțional organizat, infracțiunea de instigare la efectuare fără drept de operațiuni cu substanțe susceptibile de a avea efect psihoactiv, în formă continuată, infracțiunea de tentativă la trafic de droguri de mare risc și trafic internațional de droguri de mare risc

2021 (în prezent): trimis în judecată alături de alte 34 de persoane pentru pornografie infantilă

Sursa datelor: motivarea condamnării și datele portalului instanțelor de judecată

”Băieții din Terezian care fac legea”

Dan Santo, cel pe care l-a ucis toamna trecută, este prietenul alături de care Robert Avram a suferit prima condamnare penală. Condamnarea a venit după ce în martie 2014, într-o seară de duminică, înainte de miezul nopții, alături de Dan Santo și un alt prieten a intrat cu bâtele peste un grup de tineri care, în garajul locuinței lor, se uitau la un film. ”Martorul a relatat că li s-a solicitat să transmită că «băieții din cartierul Terezian fac legea» precum și faptul că li s-au aplicat lovituri în trei reprize de către persoanele respective, după care s-au îndreptat spre ușa garajului și au început să lovească cu bâtele în masă, în tastatura calculatorului și într-un calorifer electric care a făcut scurt circuit, rămânând fără curent”, a consemnat instanța, ca urmare a dosarului de distrugere constituit ulterior.

Printre apropiații lui Robert Avram se numără și Sorin Canciu, cel care a fost condamnat la 13 ani de închisoare fiind considerat unul din principalii autori ai crimei petrecute în fața barului ”Șureanu”, din cartierul Vasile Aaron, în cursul lui 2018. Alături de alți doi sibieni, Sorin Canciu l-a omorât în bătaie pe un tânăr (detalii aici)

Citește și 45 de ani de pușcărie cu executare pentru ”băieții din Terezian” care se ghidau după mafia italiană

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 5633

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

5 comentarii

Ghita

Acum 2 ani

Multa sanatate la domnul sau doamna judecator! Sa speram ca plicul a fost gros :) In America iesea cu barba alba dupa asemenea fapta, daca mai iesea. Mariti pedepsele fratilor ca ajungem iar ca in jungla!!!

Raspunde

Munteanu

Acum 2 ani

Justitie... Cu atatea antecedente, i s-a redus pedeapsa... Daca un om flamand ar fura o paine si o conserva ar fi fi tratat ca cel mai mare talhar...
Raspunde

Dragos

Acum 2 ani

Pedeapsa cu închisoarea pe viața ar trebui sa fie un standard pentru acest tip de infracțiuni…
Raspunde

Ttt

Acum 2 ani

si la cearsaful asta de cazier instanta a cautat o pedeapasa ”orientată spre minimul special prevăzut de lege”? deci avem si printre judecatori analfabeti functionali
Raspunde

@Ttt

Acum 2 ani

Sau usor de mituit... La antecedentele lui - toate grave- i se reduce pedeapsa... halal justitie!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus