Sâmbătă,
18.05.2024
Cer Senin
Acum
14°C

Sibian izolat deși consideră că nu a fost bolnav de COVID. Patru teste negative nu au putut anula un test pozitiv făcut la județean

Sibian izolat deși consideră că nu a fost bolnav de COVID. Patru teste negative nu au putut anula un test pozitiv făcut la județean

Un sibian se consideră nedreptățit după ce a făcut patru teste (două rapide, două de tip RT PCR) toate cu rezultat negativ, pentru a demonstra că un test RT PCR făcut la Spitalul Județean din Sibiu ar putea fi fals pozitiv. Pentru că urma să aibă o intervenție chirurgicală la o clinică din Sibiu, în 2 noiembrie, programată încă din vară și pentru că s-a prezentat la spital cu o enterocolită cu Rotavirus, fără alte simptome care să indice prezența virusului SARS CoV-2, sibianul a vrut să aibă o șansă în ridicarea izolării la domiciliu pe care a considerat-o nejustificată. Și-a explicat la DSP situația și a cerut ridicarea izolării sau retestarea, însă ambele cereri i-au fost respinse. De asemenea, bărbatul a contestat în instanță decizia de izolare, dar contestația a fost respinsă atât pe fond cât și în apel.

Povestea sibianului Gabriel Sârbu începe în data de 27 noiembrie atunci când bărbatul ajunge la spital cu dureri de stomac. Povestește că i se face un test antigen rapid cu rezultat negativ pe ambulanță. Ajunge apoi la urgențe, în spațiul destinat trierii unde i se face și un test PCR cu rezultat pozitiv.

„Am ajuns în locația aceea din containerul de la intrare, undeva după barieră. O zonă de triere, dar erau și pacienți confirmați cu COVID care se aflau sub tratament. Mi se recoltează și pentru test PCR într-un mediu care nu mi s-a părut steril. După ce sunt stabilizat mi se permite să plec acasă, fără rezultatul testului PCR, despre care mi se spune că-l voi primi a doua zi. A fost vorba de o enterocolită cu Rotavirus, cel mai probabil luată de la fiica mea care fusese internată anterior cu această afecțiune. Eu n-am primit acest rezultat de la spital. În data de 28 m-au sunat de la DSP pentru a mă întreba cum mă simt și pentru a începe ancheta epidemiologică. Am rămas ca trăsnit. S-au mirat și ei că nu am primit de la spital rezultatul testului despre care spuneau că este pozitiv. Am făcut cerere să mi se trimită și mie rezultatul, iar cei de la spital l-au trimis în data de 29 octombrie pe e-mail, deși pe test scrie că rezultatul a fost finalizat în data de 27, în jurul prânzului, dar eu în intervalul 27 – 29 nu am avut acest test”, povestește bărbatul.

Data la care a fost primit rezultatul de la Spitalul Județean

Bărbatul povestește că în ziua în care a fost sunat de cei de la DSP a mers și a mai făcut două teste rapide, pentru că avea dubii cu privire la testul făcut în spital, în două locații diferite, plus un test PCR. Toate rezultatele au ieșit negative.

„Rezultatele testelor rapide mi-au fost date în decurs de o oră. Le comunic celor de la DSP că am două teste antigen rapide făcute la două clinici diferite și că am rezultat negativ la acestea și că în decurs de o zi voi primi și rezultatul la testul PCR. În data de 29 primesc și rezultatul negativ al testului PCR și le comunic celor de la DSP acest rezultat, făcut tot la o clinică și cer anularea testului pozitiv sau retestarea”, mai spune bărbatul. Cei de la DSP i-au refuzat ambele cereri spunând că testele negative nu mai pot anula testul pozitiv, iar în data de 29 se instituie măsura de izolare pentru bărbat.

Mai mult, acasă, Gabriel Sîrbu mai face un test PCR, în data de 30 octombrie, cu o clinică din Sibiu autorizată de Ministerul Sănătății, test care iese, de asemenea, negativ!”

Rezultatul negativ al testului PCR făcut în data de 29 octombrie

Bărbatul contestă decizia în instanță

Gabriel Sârbu contestă decizia în instanță. Acesta spune că este convins că rezultatul testului RT PCR a fost fals pozitiv.

„Eu am avut suspiciuni din primul moment cu acel test pozitiv, cu atât mai mult cu cât sunt aproape convins că la începutul lunii octombrie eu am avut COVID. În acel moment toată familia mea a fost testată pozitiv, iar eu m-am izolat la altă locație unde am avut simptome. Acum nu am simptome specifice bolii, iar în data de 2 noiembrie eram programat pentru o intervenție chirurgicală la o clinică din Sibiu, programată în vara acestui an, pe care am pierdut-o din cauza acestei decizii de izolare, de unde și dorința foarte mare de a o contesta. Eu le-am explicat și de ce contest veridicitatea acelui test, le-am spus foarte clar și situația mea. În 29 am primit un telefon de la DSP și mi se spune că s-a luat decizia de izolare, că nu se recunosc celelalte teste negative și de ce ar face acest lucru? Că nu există nicio cale de a anula izolarea sau ca un test pozitiv să nu fie pozitiv”, mai spune Gabriel.

Nici instanța nu-i dă dreptate

Bărbatul nu-și găsește dreptatea nici în instanță, contestația fiindu-i respinsă atât pe fond cât și în apel. „Instanța a interpretat și apreciat că existența unor teste PCR - negative ulterioare nu pot duce la anularea, încetarea sau revizuirea măsurii deoarece măsura izolării încetează la sfârșitul perioadei de contagiozitate specifică bolii sau în cazul testului RT-PCR negativ doar dacă medicul curant exclude, după consultul clinic și interpretarea examenelor paraclinice efectuate, diagnosticul de COVID-19. Pacientul pozitiv nu mai trebuie testat timp de 90 de zile de la vindecare",  se arată în motivarea instanței.

Gabriel spune că a fost declarat de cei de la DSP asimptomatic și spune că nu înțelege ce sens își are consultul medicului curant.

Precizează că este vaccinat cu ambele doze Pfizer încă de când vaccinul a fost disponibil pentru categoria sa de vârstă.

„În fapt aceste teste ne sunt cerute atunci când mergem într-o instituție publică sau când vrem să călătorim dar nu ni se permite să repetăm testul atunci când avem un dubiu în privința rezultatului unui test.

De ce este luat în calcul doar primul test? Avem declarația oficială a Ministrului Sănătății de la acea vreme (Nelu Tătaru) care confirma că se pot face erori în orice etapă a testării și ca întotdeauna vom avea și rezultate fals pozitive. Și totuși, nu ni se acceptă retestarea! Sunt foarte dezamăgit de felul în care sunt tratat de instituțiile statului și cu dovada în mână am stat în izolare fără a fi, practic, bolnav”, încheie Gabriel.

Ce răspund reprezentanții DSP Sibiu

În urma unei solicitări făcute către DSP cu privire la cazul lui Gabriel Sîrbu, reprezentanții instituției confirmă cele spuse de sibian, însă precizează că testele negative făcute ulterior unui test PCR pozitiv nu mai pot fi luate în considerare, potrivit legislației în vigoare.

„În urma verificărilor din platforma Corona Forms și a consultării cu medicul de laborator de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu am constatat că afirmativ domnul Sârbu Gabriel a prezentat un test rapid antigen negativ în data de 27.10. 2021 urmat de un test RT PCR pozitiv la Laboratorul Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu tot în data de 27.10.2021. Rezultatul în cauză prezintă o valoare Ct a țintei virale de 22,57 clar pozitiv (Ct<33), iar din relatarea doamnei doctor din laborator toate țintele virale erau amplificate acestea sugerând un rezultat pozitiv. În data de 28.10.2021 domnul mai are două teste rapide negative și un test RT-PCR negativ efectuat în Laboratorul Genetic Lab. Conform metodologiei INSP orice persoană care întrunește criterii de laborator (test pozitiv) ESTE considerată confirmată ceea ce a condus la emiterea deciziei de izolare ne mai fiind necesară retestarea”, este răspunsul semnat de dr. Lucian Blăguțiu, directorul DSP Sibiu.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

7 comentarii

Kukuruku

Acum 2 ani

eu nu mai cred nimic, in afara de faptul ca exista covid. dar, in rest, nu mai cred ca numarul de pozitivi este adevarat, ca numarul de morti cu covid este adevarat. ii verifica cineva?
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Liviu

Acum 2 ani

E rău să te consideri mai deștept decât tot sistemul medical. Testele rapide dau eroare , nu sunt un barometru oficial.
Raspunde

Gabriel Sarbu

Acum 2 ani

Testele au fost 2 teste PCR cu rezultat negativ facute la 2 clinici diferite acreditate de Ministerul Sanatatii si facute la o zi distanta fata de testul fals pozitiv. Aceste teste PCR le-am facut ( pe banii mei ) pentru ca nu mi s-a permis sa fiu retestat de catre DSP!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Gombil

Acum 2 ani

“Cred ca am avut covid” inainte… Si noi sa ne luam dupa ce crede fiecare? Normele sunt acolo ptr ca altfel fiecare face dupa capul lui, apare cu teste false sau antigen fals negative si vrea sa scape de carantina. Trebuia sa se testeze atunci cand crede ca a avut covid si scapa de aces calvar
Raspunde

Gabriel Sarbu

Acum 2 ani

Teste false? S-a pus dovada testului in print screen... Si daca esti confirmat in urma cu o luna si ulterior esti testat pozitiv, se considera ca puteai sa te reinfectezi...Asta declara DSP!
Raspunde

Eu

Acum 2 ani

Daca are anticorpi-anti Spike inseamna ca a trecut prin boala ,chiar daca nu s-a testat la acel moment. Specialistii ar trebui sa se pronunte asupra acestui aspect.
Raspunde

Roger

Acum 2 ani

@Gombil - Care „noi”? Ești vreo autoritate în domeniu și trebuie să-ți prezinte oamenii dovezi privind situația lor medicală? „Normele” alea la care te închini tu sunt la fel de "sigure" ca testele antigen. Scopul lor nu e să prevină vreo boală ci să controleze oamenii și să asigure alibiuri autorităților care nu-și fac treaba.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus