Sâmbătă,
05.10.2024
Cer Senin
Acum
14°C

VIDEO-Pui de urs fugărit cu mașina pe străzile din Avrig

VIDEO-Pui de urs fugărit cu mașina pe străzile din Avrig

Un pui de urs a fost filmat în weekend cum fugea noaptea prin orașul Avrig. În afară de a-l filma însă, localnicii nu au făcut nimic pentru a ajuta la prinderea și eliberarea lui în natură. 

Două videouri au apărut în mediul online în care este surprins un urs care alerga pe străzile din oraș, la finalul săptămânii. Pe filmare se poate auzi cum cei aflați în mașină se amuză pe seama situației și chiar claxonează animalul.

La solicitarea Turnul Sfatului, reprezentanții Inspectoratului de Jandarmi Județean Sibiu au menționat faptul că nu au primit nici o sesizare cu privire la un animal sălbatic ieșit la plimbare prin oraș. 

„IJJ Sibiu nu a fost sesizat cu privire la apariția unui urs în localitatea Avrig, însă echipajul de jandarmerie, care își desfășoară activitatea în zona la care facem referire, va lua măsurile necesare pentru îndepărtarea acestuia, în cazul în care va fi solicitat să intervină sau atunci când va constata prezența ursului. În astfel de situații le recomandăm cetățenilor să nu se apropie de urs și să sesizeze prezența acestuia apelând SNUAU 112, astfel cum prevede Ordonanța de Urgență nr. 81/2021 privind aprobarea metodelor de intervenție imediată pentru prevenirea și combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun asupra persoanelor și bunurilor acestora, în intravilanul localităților, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative”, arată autoritățile.

Pe de altă parte, primăria orașului Avrig a anunțat că au fost trimise în teren patrulele Poliției Locale Avrig și cele ale Poliției Orașului Avrig, însă ursul nu a mai fost găsit.

„Procedura de intervenție pentru alungarea urșilor din localități, prevede niște criterii de evaluare a comportamentului general al animalului, de care se va ţine seama în cadrul evaluării realizate cu ocazia intervenției rapide la faţa locului. Se intervine în funcție de trei niveluri de risc: redus, mediu și mare. Potrivit Comitetului local pentru situații de urgență, la Avrig, riscul a fost mediu, ursul fiind observat în zorii zilei de 7 noiembrie, în intravilan, în mai multe zone diferite.

Dacă în urma evaluării la faţa locului, echipa de intervenție constată că nivelul de risc este mediu, se procedează la alungarea exemplarului prin diverse mijloace sau la tranchilizare și relocare, cu aplicarea următoarelor măsuri:

• Se limitează accesul persoanelor în zonă, de către jandarmi, polițiști și polițiști locali, după caz.

• Se aplică măsuri de îndepartare a animalului din zonă (goane oarbe, semnale acustice și luminoase, gloanțe de cauciuc, petarde) de către jandarmi și personalul tehnic de specialitate al gestionarului fondului cinegetic sau al Gărzii forestiere, după caz

• Medicul veterinar de liberă practică împuternicit procedează la tranchilizarea exemplarului de urs.

• Autoritatea locală și gestionarul pun la dispoziția echipei de intervenție echipamentul specializat pentru marcarea și transportul exemplarului tranchilizat.

• În urma intervenţiei, se va încheia un raport în care se vor detalia modul de interventie şi rezultatele obținute.

• Dacă este cazul, reprezentantul legal al autorităţii publice locale va convoca comisia de constatare a pagubelor, potrivit prevederilor HG 1679/2008 privind modalitatea de acordare a despăgubirilor prevăzute de Legea vânătorii și protecția fondului cinegetic 407/2006, precum și obligațiile ce revin gestionarilor fondurilor cinegetice și proprietarilor de culturi agricole, silvice și de animale domestice pentru prevenirea pagubelor.

Patrulele Poliției Locale Avrig și cele ale Poliției Orașului Avrig, trimise în teren pentru a lua măsuri, nu au găsit animalul. Se presupune că acesta a ieșit în afara localității, întrucât camerele de supraveghere nu i-au mai semnalat prezența pe raza orașului”, este mesajul transmis de primărie.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

Flaviu

Acum 2 ani

S-au înmulțit peste măsură. Sunt o amenințare pentru localnici.
Raspunde

Clau

Acum 2 ani

Daca fiecare remorca,care urca in munti dupa lemne,ar avea un sac doi de porumbi sau ceva mere,ca slava domnului sunt ieftine,ar ramane orataniile acolo,nu vin ca le place sa vada gaterele incinse de lucru,ci de foame,e ca si cum aproape jumatate din populatia muncitoare din Romania,a emigrat in lume,tot de foame.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus