Duminică,
28.11.2021
Cer Senin
Acum
9°C

FOTO/VIDEO Am intrat în zona COVID a Spitalului Militar din Sibiu: „Este cumplit să anunți copiii că le-au murit ambii părinți”

FOTO/VIDEO Am intrat în zona COVID a Spitalului Militar din Sibiu: „Este cumplit să anunți copiii că le-au murit ambii părinți”

Trag aer în piept și intru în salon. Știu de la medicii care ne însoțesc că Marcela Șerban are 38 de ani, iar forma de COVID cu care a fost internată nu este una tocmai ușoară. Femeia abia respiră, chiar dacă are masca de oxigen pe față. Este speriată și anxioasă. „Cum vă simțiți?”, o întreb, deși îmi dau seama că este o întrebare tare nepotrivită în acest context. „Și mai bine și mai rău. Simptomele sunt foarte dureroase. Dureri de cap, de spate, nu prea m-am așteptat, dar este adevărat”, spune abia șoptit. Nu este vaccinată și regretă. Pe patul de spital toți ajung să regrete, dar este tardiv pentru că boala deja îi macină. În jurul femeii cadrele medicale sunt în permanentă mișcare. Saloanele Sectorului COVID ale Spitalului Militar sunt inundate de soarele plăcut al unei dimineți de noiembrie, iar din difuzoare se aude o muzică ușoară, în surdină. Doar foșnetul combinezoanelor te scoate din starea de calm. Este un foșnet alert, aproape dureros.Toate paturile ATI COVID sunt ocupate de pacienți în stare gravă, care au permanent nevoie de atenție. Șapte dintre ei sunt în stare critică.

După un schimb de telefoane și mesaje primim aprobarea să intrăm în zona roșie a Spitalului Militar de Urgență „Dr. Alexandru Augustin”. Vrem să vedem cu ochii noștri cum curge viața în spital în vârful celui de-al IV-lea val al pandemiei care ne-a schimbat tuturor viața.

 

Viorela Varna, maior al Armatei Române și șeful compartimentului secretariat și relații publice urmează să ne însoțească, pe mine și pe Bogdan, prin saloanele secției de Terapie Intensivă și pe secția unde sunt tratați pacienții cu forme medii, alături de doamnele doctor Dorelia Maican, medic primar ATI și Ștefania Bădescu, medic specialist Pneumologie.

Doamna maior ne așteaptă la poartă. Completăm chestionarele de triaj pentru a putea intra în spital, iar apoi, pentru aproape o oră, primim instrucțiuni legate de întreaga perioadă pe care urmează să o petrecem în zona COVID a spitalului. Și pentru doamna maior este o premieră, dar o face cu determinarea de a ne fi alături și de a ne facilita discuțiile cu pacienții care doresc să își spună povestea. În aproximativ 20 de minute suntem echipați. Doar dacă îmbraci o singură dată echipamentul celor care lucrează pe secțiile roșii poți înțelege ce e în sufletul lor și cât de grea este această meserie în vremuri de „război”.

Eu și Bogdan înainte de a intra în Zona COVID

Câtă ironie, mă gândesc. Sunt aproape doi ani de pandemie, iar majoritatea dintre noi ne-am văzut, într-un fel sau altul, de viețile noastre. Am ajuns să fim mai detașați, mai insensibili, la fel de înverșunați în teorii, până și coronavirusul a căpătat noi valențe, dar ei, medicii, asistenții și asistentele, infirmierii și infiermierele sunt tot acolo, în același combinezon imposibil, cu aceleași trei perechi de mănuși în mâinile cu care trebuie să facă tot felul de intervenții pentru pacienți, cu aceleași două măști strânse bine peste gură și nas prin care aproape dacă poți respira, măști ce lasă urme adânci pe față și aceeași vizieră aburită și strânsă, uneori dureros, peste ochelari. Sunt aceiași, doar că mai obosiți, mulți dintre ei trecuți prin boală, dar încă lângă paturile pacienților. Scutur ușor din cap și încerc să mă concentrez la ce este în jurul meu.

Zece paturi de terapie intensivă, toate pline cu pacienți nevaccinați

Întrăm în zona roșie. Acolo ne așteaptă cele două doamne doctor, Dorelia Maican și Ștefania Bădescu. Din spatele echipamentului se văd două perechi de ochi, nu-mi pot da seama nici măcar ce vârstă au și sigur nu le-aș recunoaște dacă ar trece pe lângă mine pe stradă. Pot spune doar că dr. Ștefania Bădescu este mai tânără și că dr. Dorelia Maican are ochii mari, par a fi verzi-căprui și plini de emoție.

Dr. Dorelia Maican se apropie de noi. „Sunt cinci saloane de Terapie Intensivă, iar după acel paravan se află zona de mediu. În momentul de față, în Terapie Intensivă avem zece paturi aprobate de DSP, zece paturi pline cu pacienți nevaccinați, în totalitate. Șapte dintre ei sunt în stare critică. Ceilalți sunt încă ventilați non invaziv. Ne-ar mai trebui vreo două, trei paturi pentru a prelua pacienții din zona medie, dar, în acest moment, nu avem cum să facem să-i preluăm”, spune cu tristețe medicul. „Din toți pacienții pe care i-am avut, mare parte au fost nevaccinați, iar din cei vaccinați, deși au fost unii care au avut forme grave, au putut fi externați din terapie intensivă în zona medie și au ajuns apoi, acasă. De la începutul valului IV, am avut cred că în jur de șase pacienți vaccinați care au ajuns în Terapie Intensivă. Erau vaccinați cu ambele doze, cu Pfizer, de peste șase luni. Toți pacienții care au ajuns pe terapie la noi au avut și alte boli asociate, comorbidități. Excepție a fost un singur tânăr, de 26 de ani, nevaccinat. Nu avea alte boli asociate și a ajuns să fie ventilat non invaziv. A avut o evoluție favorabilă și s-a externat la cerere, cu tratament acasă și supraveghere cardiologică”, mai spune medicul.

Privesc în jur. Ușile saloanelor sunt deschise. Pe paturile de la Terapie Intensivă sunt întinse corpuri care respiră timid. Oameni adormiți, unii pe terapie cu oxigen non-invazivă, alții intubați. Imaginile din fața mea sunt de-a dreptul dramatice. O asistentă mă vede în colțul ochilor și își dă seama ce simt. „Sunt aparținători care mai intră la pacienți și abia când ajung aici realizează ce facem noi și până unde se poate ajunge cu această boală”, spune ea.

Medicii ne explică faptul că, în mare parte, pe secțiile Spitalului Militar ajung pacienți care stau internați, o perioadă, în altă parte. Foarte rar sunt pacienți care ajung în UPU și de acolo pe secții, dar și aceia sunt cu cel puțin zece zile de evoluție a bolii în spate. Mulți dintre ei stau prea mult acasă înainte să apeleze la ajutorul medical.

„Evoluția coronavirusului, în cazurile grave, a ajuns să fie previzibilă pentru noi, dar în acest val este o evoluție care se agravează extrem de rapid, o evoluție foarte bruscă. Din păcate, pentru marea majoritate a pacienților care ajung să fie intubați acela este și finalul. Am avut și cazuri fericite, sperăm să mai avem, dar sunt foarte rare. Tulpina Delta, care presupun că este majoritară acum, este extrem de agresivă. Vaccinarea ajută, 100%, nu am niciun dubiu. Vaccinarea ne ajută să trecem peste”, spune cu fermitate medicul.

Vaccinarea salvează vieți

Aflăm că tratamentul în ATI COVID este mai puțin specific. Conform protocoalelor naționale, tot ce se administrează în această boală este mult mai eficient, înainte de a ajunge pe ATI. Pe ATI se mai face doar susținere pluriorganică – cord, rinichi, plămâni. Cu alte cuvinte, se ajută organismul să lupte și să treacă singur peste perioada critică.

„Din păcate, sunt foarte puțini cei care reușesc. Le trebuie resurse extrem de mari. La pacienții cu comorbidități asociate, acestea își spun cuvântul. Sunt pacienți care scapă de COVID și mor din cauza tarelor asociate”, spune dr. Dorelia Maican, iar vocea ei își pierde din intensitate. Își ridică ușor bărbia și mă privește, apoi continuă ferm. „Nu trebuie să se ajungă aici. Sincer, eu am comorbidități asociate. Mi-am făcut toate cele trei vaccinuri și am trecut și prin boală după a treia doză. Nu a fost o formă ușoară, dar sunt absolut convinsă că dacă nu aș fi fost vaccinată ar fi fost mult mai rău și astăzi nu aș mai fi stat de vorbă cu dumneavoastră. Vaccinarea salvează vieți. Orice temere, orice nelămurire poate fi discutată cu medicul de familie sau cu orice doctor pe care persoana îl cunoaște și în care are încredere. De exemplu, și eu am fost întrebată de foarte multe ori: ce fac, îmi vaccinez copilul? Răspunsul meu a fost: categoric, da”, încheie medicul.

Boala îi convinge să se vaccineze

Ne îndreptăm spre saloanele pacienților cu forme medii. Maior Viorela Varna a obținut deja acordul acestora. Vor să vorbească, să le spună tuturor ce înseamnă să ajungi pe patul de spital cu această boală păcătoasă în corp.

Ion Giura are 59 de ani. A stat zece zile în spital, iar starea lui nu a fost una tocmai bună. Acum zâmbește de pe marginea patului de spital. Mai are puțin și va fi externat. Merge acasă la soția care-l așteaptă.

În primplan Ion Giura

„M-am ales cu o răceală. Am fost pe la țară, m-a plouat, m-a prins curentul și am tratat-o cu indiferență. Apoi am început să mă simt rău. Transpiram, mă durea spatele, îmi era rău, mă dureau mușchii, până într-o noapte când n-am mai putut respira. Atunci am sunat la ambulanță și așa am ajuns aici. Am avut nevoie și de oxigen”, povestește bărbatul. Nu s-a vaccinat, pentru că a tot amânat momentul. Primul drum după convalescență îl va face la centrul de vaccinare.

„Tuturor le recomand să o facă, pentru că nu este de joacă cu această boală. Este foarte perfidă. Am ajuns într-o stare în care nu-mi mai doream nimic. Simțeam o stare de moleșeală, de oboseală, nu-mi trebuia de mâncare, nu-mi trebuia nimic. Eram ca și cum nu-mi mai doream să trăiesc. Din fericire, eu am răspuns binela tratament, dar cred ca este diferit de la caz la caz. Au fost aici oameni care tușeau de li se făcea rău”, povestește Ion Giura.

În patul vecin este Radu Stoica. Are doar 42 de ani și o fetiță de șapte ani, care-l așteaptă acasă alături de soție. Este în spital de aproape șapte zile.

Radu povestind prin ce a trecut

„Am ajuns cu febră mare, dureri de cap puternice, dureri musculare, de spate, o stare de rău, dar și o tuse puternică și am făcut o ușoară complicație la plămâni. Așa am ajuns aici, în spital. Acum, după tratament sunt mult mai bine. Aștept să mă externez”, spune Radu. Nici el nu s-a vaccinat, pentru că a tot amânat, dar experiența bolii l-a făcut să aibă o cu totul și cu totul altă viziune.

„Acum urmează să mă vaccinez și voi sfătui pe toată lumea să o facă. Vaccinarea te poate feri de formele grave. Am văzut în primele saloane pacienții intubați. Am aflat despre un băiat de 41 de ani care are un copil de doi ani acasă și care este încă intubat. Nu se știe dacă își va reveni”, spune Radu Stoica.

În cel de-al treilea pat al salonului este Augustin Dujleag. Are 68 de ani și a fost internat în noapteade 4 spre 5 noiembrie, chiar de ziua lui. Bărbatul s-a ridicat în capul oaselor pentru a vorbi cu noi.

„M-am internat astă noapte. Sunt vaccinat cu ambele doze de Pfizer, dar am început să fac febră. Am fost la analize și mi-au spus că am un început de  aprindere la plămâni și trebuie să fac un tratament. Așa, eu mă simt foarte bine, pot respira ușor, atât doar că mi-a crescut temperatura și transpir. Aveam aproape 39 când am ajuns la spital. M-am vaccinat chiar de Paști. Trebuia să fac a treia doză acum. Am așteptat să treacă cele șase luni, chiar în 5 noiembrie s-ar fi făcut, dar n-am mai apucat. O s-o fac după ce trece perioada de convalescență”, povestește bărbatul.

Mergem în alt salon, unde știu că ne așteaptă Marcela Șerban, să vorbească cu noi. Are 38 de ani, iar forma de COVID cu care a fost internată nu este una tocmai ușoară. Femeia abia respiră. Are masca de oxigen pe față, e speriată și anxioasă. „Cum vă simțiți?”, o întreb, deși știu cât de nepotrivită este întrebarea în acest context.

„Și mai bine și mai rău. Simptomele sunt foarte dureroase. Dureri de cap, de spate, nu prea m-am așteptat, dar este adevărat”, spune abia șoptit.

Nu este vaccinată și regretă.

„Așa a fost să fie, dar acum îmi pare rău. După ce voi ieși de aici chiar vreau să fac vaccinul. Este greu, nu pot respira. Acasă mă așteaptă băiatul meu și am o mamă bolnavă, internată tot așa cu COVID, la Județean”, spune Marcela și-și așază masca de oxigen mai bine pe față. N-o mai chinui. Îmi simt lacrimile în gât, dar n-am cum să plâng. Mintea îmi zboară, iar. Poți plânge în combinezonul ăsta etanș? Nu, că se aburesc ochelarii. Chiar, ce se întâmplă dacă îți vine să strănuți? Zâmbesc timid și rostesc cu convingere. „O să fie bine. Ne vom vedea când veți ieși de aici. Sănătate multă!”. M-am întors și am plecat cât am putut de repede din salon.

„Este cumplit să anunți copiii că le-au murit ambii părinți”

Doctor Ștefania Bădescu este o prezență discretă lângă noi. O întreb: „cât stați pe secție, îmbrăcați așa?” „În general patru ore, dar de multe ori stăm și peste cinci ore, în funcție de cum vin cazurile.Trebuie să fim aici, să le putem administra cât mai repede tratamentul de care au nevoie, să le vedem starea exactă”. După câteva secunde de pauză mă aud întrebând. „Ați avut vreun caz care să vă impresioneze în mod deosebit?”. Tresare ușor, apoi, povestește privind în gol.

Stând de vorbă cu cei doi medici

„Am avut un cuplu. Erau soț și soție. Din păcate, au venit într-o stare foarte gravă, destul de târziu și au decedat amândoi. Aveau în jur de 50 de ani. Este cumplit să anunți copiii că le-au murit ambii părinți. Este ceva ce nu poate fi explicat în cuvinte. Sunt copii care rămân fără părinți și părinți care rămân fără copii”, iar glasul ei se pierde, lăsându-mi un gol în stomac. „Când îi întrebi de ce nu s-au vaccinat, câte unii sunt agresivi, dar celor mai mulți le pare rău”, intervine d-na doctor Maican.

„Din păcate, în valul acesta au fost foarte mulți pacienți tineri. Avem și acum, de 30 de ani, de 38 de ani, tineri și din păcate cu necesitatea oxigenoterapiei, adică sunt forme foarte severe și ei sunt speriați”, continuă ideea dr. Bădescu, iar cealaltă doctoriță completează. „Sunt extrem de anxioși și de speriați. Realizează cât de grav sunt. Am avut un alt caz tragic. Soț și soție, internați la noi. Soțul, la 14 zile a fost externat, soția, în a 14-a zi a fost intubată, iar două zile mai târziu a decedat. Vă dați seama că impactul emoțional este foarte mare. Soțul vaccinat, iar ea nu. În acest caz, diferența a făcut-o vaccinare. El era cu mult mai multe comorbidități decât soția, dar era vaccinat. Sunt convinsă că vaccinarea salvează vieți. Nu înțeleg de ce trebuie să fiu numai eu convinsă. Eu o susțin, chiar și la persoanele trecute prin boală. Noi nu ne întrebăm pacienții dacă sunt vaccinați sau nu pentru că ne interesează în mod deosebit sau că ne comportăm altfel cu ei. Nu vrem să-i certăm. Îi întrebăm în ideea de a-i lămuri și de a le explica și celor de acasă. Sunt foarte mulți care spun - îmi pare rău că nu m-am vaccinat”. Ce misiune grea au medicii azi!... E multă muncă fizică, e greu să lucrezi îmbrăcat ca un astronaut. Dar simt că partea emoțională îi doare cel mai tare, îi secătuiește de puteri.

Asistentă pe holurile spitalului cu o inimă desenată în piept, pentru pacienții ei

Empatia doamnei doctor Maican este înduioșătoare. În cele 40 de minute petrecute alături de noi, ochii îi sunt permanent înlăcrimați. Lacrimile nu curg, ci stau înghesuite într-un colț al ochilor și le dau o sclipire aparte. Oricum nu ar fi putut aluneca pe obraz din cauza măștilor. Nu sunt lacrimi pentru ea, ci pentru colegi, pentru pacienți și pentru cei pe care nu a reușit să îi salveze.

„Este extrem de greu de dus. Dacă rezultatul este pozitiv (n.r. vindecarea obținută în urma tratamentului), atunci toată lumea se bucură. Dar în momentul în care rezultatul nu este cel pe care îl scontăm, iar familia (poate are acasă părinți care încă trăiesc) și se duce unul tânăr, 30-40 de ani, care are copil de până în 5 ani, iar ei totuși vin să îți mulțumească pentru tot ce ai făcut pentru ei, pur și simplu simți că nu e destul. E greu să duci. Din punctul meu de vedere, ăsta e cel mai greu lucru pe care poți să îl duci. Din partea secției COVID a Spitalului Militar le transmit oamenilor că avem grijă de pacienți conform protocoalelor naționale, că spitalul are tot ce este nevoie, de la oxigen la medicamente și îi îndemn pe cei care nu s-au îmbolnăvit să respecte reglementările făcute de autorități, iar cei care n-au făcut-o încă să se vaccineze”, spune medicul.

„Este foarte important să se vaccineze, este foarte important. Cei care au fost vaccinați și au ajuns la noi pe secție au scăpat”, întărește și Dr. Bădescu.

Am pus toate întrebările la care doream să aflăm răspunsuri. Am văzut secția în totalitate. Am văzut pacienți cu ochii deschiși, cu ochii închiși, intubați sau conectați la oxigen, proaspăt veniți în spital sau la câteva zile distanță de externare. A venit momentul să ieșim din acest sector. Ne întoarcem și-i mai privim o dată pe cei doi medici și pe colegii aflați în acel moment în secție. Stau fermi în fața unui virus ucigaș, dar neputincioși în fața inconștienței oamenilor. Simțim un respect nețărmurit, mișcați de altruismul celor două doamne doctor. Bogdan trage aer adânc în piept,  apoi rostește: „Vă mulțumim pentru tot ceea ce faceți!”. Îi tremură vocea. Nu este ușor să vezi atâta suferință și deznădejde în jurul tău. În spatele nostru, ușa pe care scrie mare Zona Covid se închide, iar muzica nu se mai aude. Buimaci, intrăm în aparatul cu ultraviolete care dezinfectează suprafața combinezonului, iar apoi în încăperea unde urmează să fim despachetați, că altfel nu pot spune. Ies pe poarta spitalului și sunt sigură că decizia de a mă vaccina a fost cea mai bună. 

Numărul persoanelor internate în sectorul COVID-19 - Zona Roşie a Spitalului Militar de Urgență ”Dr. Alexandru Augustin” din Sibiu, în perioada 17.09.2021 (dată la care s-a reluat activitatea medicală în sectorul Covid-19) - 04.11.2021, inclusiv, este de 124 de pacienţi COVID-19, dintre care 99 erau nevaccinați și 25 vaccinați.

În rândul pacienţilor COVID-19 îngrijiți s-a înregistrat o rată de deces de 28,22 %.

Unitatea spitalicească militară are 25 de paturi pentru pacienții pozitivi la infecția cu SARS-CoV-2, cu forme medii și 10 paturi ATI, pentru formele severe și grave.

Reportaj realizat de Raluca Budușan și Bogdan Brylynskei 

Sursa Foto: Arhiva TS

 

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

41 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Elzorab

Acum 1 săptămână

1. Toti sunt nevaccinati, toti regreta, toti recomanda vaccinarea. 2. Ce cautati voi la ati in condițiile in care la ati nu se intră in mod normal? 3. Sunteți foarte previzibili. Ati copiat modelul national de inducere a panicii. 3. Pe cei vaccinati care au ramas cu sechele sau pe cei care nu mai sunt printre noi ia-ți căutat? Macar despre unul un ametit de articol.
Raspunde

George Cosbuc

Acum 1 săptămână

N-ai inteles nimic, El Zorab. Finalul este fatidic pentru tine. Auzi la el, sa caute reporterii mortii prin cimitire... Asta ne mai trebuie, sa scriem pe cruci cauza mortii... Esti noaptea mintii!
Raspunde

Sibian SB

Acum 1 săptămână

​"Coronavirus în România 94% dintre decedații raportați luni erau nevaccinați". Elzorab, titlu din media, de azi. Mai bine vezi tu cati vaccinati au ramas cu sechele, o sa vezi ca sunt ff putini. Si apoi sa verifici cati din cei care au făcut covid erau nevaccinati, o sa vezi ca majoritatea. Iti spun eu, 140mii de romani vaccinati au făcut covid, asta insemnand 2.2% din totalul vacvinatilor. Deci 2.2%, si nu 20 sau 90....! Si 1264 persoane vaccinate au murit (asta însemnând 0.02%). Datele sunt oficiale si pt perioada 27dec 2020 - 31 oct 2021,adica de cand s-a început vaccinarea. Deci da, au mai murit si vaccinati, da uita-te mai bine la ce date ti-am prezentat si vezi realitatea. Asadar mor nevaccinati, peste 90% ca proportie, iti dai seama ca cei care raman cu sechele sunt cei nevaccinati si care au avut covid forma de la medie in sus. Asa ca te rog eu lasa poveștile si nu mai denatura realitatea, oricat de mult nu vrei tu (si altii ca tine) sa o accepți. Stai tu liniștit nevaccinat (daca te doare-n paispe de tine, realizez cat te interesează de alții), dar macar nu mai scrie tampenii aici, fie ca ele sunt dictate de la partidu ciumei rosii, aur sau altii, fie ca vin din capu tau.
Raspunde

DB

Acum 1 săptămână

@Sibian, exemplu de sechele şi efecte. Un amic, 34 de ani, sportiv de ocazie, tată a doi copii, dimineaţă face doza a doua de Pf şi seara face un infarct miocardic, fără să fi avut anterior probleme. Când a cerut să i se înregistreze reacţia i s-a reproşat că e un needucat şi analfabet că nu înţelege că avea venele prea strâmte şi de acolo i s-a tras. Nu există o relaţie între cele 2 evenimente! Dacă totul ar fi atât de zen şi minunat nu s-ar insista cu muşamalizarea unor astfel de incidente. Ar trebui renunţat la militantismul astă, indiferent de direcţie - pro sau contra - , lasă oamenii să facă cum le tună, pentru că nimeni nu îşi asumă să îngrijească familiile celor morţi sau rămaşi cu sechele în urma bolii sau a administrării serului.
Raspunde

Ina

Acum 1 săptămână

@Sibian SB Iată un exemplu despre cum poți fi indus în eroare de niște cifre teoretic corecte dar oarecum răstălmăcite. Din aceeași sursă: "În intervalul 1 – 31 octombrie 2021 27.0% din totalul persoanelor confirmate cu infecție SARS-CoV-2 în luna octombrie erau persoane vaccinate.", adică exact cât era rata de vaccinare, adică infectarea nu ține cont de statutul de vaccinat sau nu. N-are nici o relevanță procentul de infectați din totalul vaccinaților decât dacă s-ar compara cu procentul infectaților din totalul nevaccinaților (la un calcul simplu ai fi surprins să descoperi că sunt cam tot pe acolo).
Raspunde

Elzorab

Acum 1 săptămână

Ai înțeles ce-am vrut să spun dar esti prea inrait sa accepti realitatea. TS-ul si-a luat treaba in serios si face propaganda pro vaccinare prin toti porii, se vede din toate articolele.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Sibian SB

Acum 1 săptămână

Ina, eu nu sunt indus in eroare de nicio "sursa". Eu vad realitatea. Lasa teoriile conspiraționiste și feisbucul si mergi și discuta cu oameni din spitale, sa vezi acolo niste "senzatii tari" (apropo de titlul acestui articol). Persoanele vaccinate care se infectează sunt puține in comparatie cu cele nevaccinate. De asemenea, cei care fac forme urate (care in mod sigur lasa sechele pe timp îndelungat, la unii pe viata) si cei care decedeaza, sunt in mare parte (f mare parte) nevaccinati. Ce nu iti e clar pana acum? Daca tu maine faci apendicita, posibil sa nu ai loc într-un spital, care e plin de nevaccinati in f mare parte. Da, avem si vaccinati care fac vaccin degeaba, toti producătorii ti-au spus oficial treaba asta si deci ce eficienta are vaccinul fiecaruia. Si mai e un aspect ff important, rog persoane care au avut covid sa isi faca test anticorpi (e 90 lei) si cei mai mulți dintre ei o sa vada ca au anticorpi f putini sau deloc, la f mulți chiar la scurt timp dupa ce au trecut prin boala. Asadar si ei o sa trebuiască sa se vaccineze, mult mai repede decât cred. Din păcate cei mai mulți, trecuti prin forme usoare de covid, au impresia ca vreo 2 ani nu mai au nicio treaba. O sa vezi ca au. Oricum, avem instituții de 2 lei, inclusiv dsp, imi e greu sa cred ca va mai creste gradul de vaccinare. Ideea la un vaccin contra unei pandemii este sa te vaccinezi masiv si într-un timp f scurt, altfel e cam degeaba.
Raspunde

Gigi

Acum 1 săptămână

@Sibian SB Prietene, ce te face sa crezi ca tu cunosti realitatea? Ce te face sa crezi ca tu detii informatiile corecte? De ce nu poti accepta ca fiecare are parerile lui? Sa facem si un pic de matematica: 140 de mii vaccinati infectat spui tu. OK. pai hai sa ne raportam la totalul infectatilor. Si luam pentru asta toti infectatii, chiar si dinainte de vaccin. Sunt 1 744 440. Inseamna ca din totalul infectatilor, 8% sunt vaccinati! 1264 de morti vaccinati spui tu. OK! la ora actuala figureaza oficial 53264 asociate cu Covid. Asta inseamna ca 2,37% din totalul decedatilor au fost vaccinati, si nu 0,02% cum spui tu! Vorbesti de anticorpi - pai vreau sa te informez ca: 1.- depinde unde faci testul de anticorpi si ce fel de test face respectivul laborator, deci nu prea poti, ca novice, sa compari cifrele de la un laborator la altul! 2.- fiecare individ este unic, in felul lui, de aceea se numeste "individ"! Unul are sistemul imunitar mai puternic, altul mai slab, unul prea puternic, altul la pamant,... - deci iara nu poti sa iei in calcul doar cateva cifre! Eu unul, am avut Covid cu mai bine de un an in urma, bineinteles atunci neexistand vaccin. Am avut o forma usoara, am bolit doar vreo 4 zile. Dupa vreo doua luni am facut test de anticorpi, a iesit pozitiv, cifrele indicand o imunitate foarte mare. Anul acesta am facut vaccinul! Dupa 3 luni, am repetat testul de anticorpi, rezultatul fiind pozitiv, insa cifrele indica o imunitate medie-scazuta! Medicul mi-a spus ca cel mai bine ar fi sa ma mai imbolnavesc o data!!! Asa ca...eu nu incerc sa iti schimb vreo parere, te sfatuiesc insa, sa lasi si pe altii sa aiba pareri!
Raspunde

Borat Sagdiyev

Acum 1 săptămână

@Ina: Există o diferență destul de mare între infectați și decedați! De observat de asemenea că amândouă procentele pentru cei vaccinați sunt minoritare față de numărul total. Relevant pentru această discuție, într-adevăr, nu este % de infectați din cei vaccinați sau nevaccinați ci % de decedați sau forme grave care sunt subiectul secției ATI și prin extensie a articolului.
Raspunde

Ina

Acum 1 săptămână

@Sibian SB Am vrut să spun că pe cei care citesc îi induci în eroare prezentând doar datele care se potrivesc cu propaganda oficială, iar realitatea nu avem cum s-o vedem din moment ce sunt ascunse sau neînregistrate toate informațiile. Iar aici nu ai cum să mă contrazici pentru că am trăit pe pielea mea refuzul doctorilor de a lua măcar în calcul posibilitatea unor efecte adverse și nu mă interesa la acel moment înregistrarea ca efect advers ci doar voiam să-mi salvez mama. Din păcate n-am reușit și s-a stins practic în brațele mele deși toate analizele erau bune. Tocmai această propagandă deșănțată pentru vaccinare și ascunderea efectelor adverse îi face pe tot mai mulți să refuze vaccinarea. Nu știu de ce continui să spui că cei vaccinați se infectează mai puțin, chiar și mărețul Faucci a recunoscut că se infectează la fel. Nici nu mai poate fi ascunsă informația asta, e suficient să ne uităm ce se întâmplă în statele foarte vaccinate. Anticorpii naturali rezistă chiar mai bine decât cei după vaccin, am un prieten care a făcut covid anul trecut în octombrie iar anticorpii lui sunt încă la un nivel foarte ridicat... "Sursa" din care am citat amândoi e INSP, diferența e cum interpretezi datele și nu cred că am venit eu cu nicio teorie conspiraționistă iar "feisbuc" nu am și nu am avut niciodată.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Aci Duțu

Acum 1 săptămână

ce are vaccinul cu vasele îngustate? vasele se îngustează de la nicotină, nu de la vaccin. mai lăsați exemplele astea trase de păr. oamenii trecuți prin boală rămân cu sechele
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Aci Duțu

Acum 1 săptămână

@Ina la spitalizați, întubați și morți trebuie să te uiți, ia fă acolo niște procente. Și vezi că procentul "citat" de tine e puțin altul.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Kukuruku

Acum 1 săptămână

nu aveti ce face si voi...
Raspunde

Bun si dulce

Acum 1 săptămână

Bai, crema de cacao, care este rolul presei?! Sa informeze, nu?! Te sperie realitatea? Asta este! Mortii cu mortii, vii cu vii, numai pe pat de spital sa nu ajungi...
Raspunde

Kukuruku

Acum 1 săptămână

ce sa informeze, ca exista covid? stim de 20 de luni, destul.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Sibian SB

Acum 1 săptămână

Pai amice, daca știi si mai ales daca vezi care este realitatea (repet, realitatea nu povești!) mergi si vaccineaza-te. Si apoi mai bine da-le oamenilor o vorba buna, un sfat util pt ei (și nu ma refer aici doar la bătrâni) si anume sa isi faca vaccinul, asa au niște sanse in plus. Pana la urma doar vezi bine ca mor doar nevaccinati (în proporție de peste 90%) si ca in spitale la fel, sectiile ati si cazurile grele sunt formate din nevaccinati. Ai bunu simt si nu mai vocifera aiurea, da, e libertate de exprimare, e democrație, dar in același timp e pandemie, au murit si inca mai mor fff mulți oameni, așadar in pandemie si din cauzele astea e cam ff indicat sa iti cântărești mai bine libera exprimare, iar daca nu reușești (si la ce prostii vorbesti e clar ca nu poți), incearca sa o lasi baltă.
Raspunde

Dd

Acum 1 săptămână

Impresionant! Felicitari pentru articol si initiativa!!

Raspunde

Sibian SB

Acum 1 săptămână

Pai sunt atâția oameni care ii roagă pe nevaccinati sa se vaccineze, atat pt ei cat si pt altii din jurul lor. Da cand e sa fi tembel, ești tembel până la capăt. Oricât veniți voi pe rand sa ziceți ca si vaccinatii pot face covid, e doar un mic artificiu după care va ascundeți, in realitate însă oricine are ochi a putut vedea ca într-o proporție f mare cei care mor si cei care ajung in spitale sunt persoane nevaccinate, si nu doar bătrâni, asa cum prezintă si articolul asta. Un articol f bun, poate unii vad gravitatea problemei in al 11-lea ceas si merg sa se vaccineze, evita petreceri si alte întâlniri in spații închise aglomerate. In orice caz, pandemia e departe de a se fi încheiat, am zis asta si chiar daca mi-ati dat minusuri fara numar si bineînțeles veti da in continuare, o voi mai zice, cam tot ce am zis s-a întâmplat mai repede decât am anticipat. Din pacate au murit ff mulți oameni nevinovati in Sibiu si in Romania, oricat nu va convine sa o auziți v-o spun eu iar, multe decese puteau fi evitate daca romanii se vaccinau masiv si repede, cauza principala a deceselor o reprezinta nevaccinatii (care iau covidu f usor, dau f usor ajung in spitale f usor) , spitalele praf din România doar mai apoi. Cu atat mai mult cu cat stim cu toții ce spitale avem (militar sb e un caz fericit), ar fi trebuit sa me vaccinam din primăvară si inainte sa avem sute de morti zilnic.
Raspunde

Elzorab

Acum 1 săptămână

Artificiu ai spus? Imi pare rau amice, esti idiot
Raspunde

@Elzorab

Acum 1 săptămână

Nu domnule, nu este idiot, este doar responsabil cu propaganda. Propaganda este cand ventilezi un intreg sistem de logica care are la baza date servite (o fi chiar Manciu sub pseudonim). Am avut asa ceva in fabrica pe vremuri. Bazaiau mult dar nu se uita nimeni in gura lor. Suntem tembeli dar ne vrea binele. lol
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Sibian SB

Acum 1 săptămână

Da amice, ca sa faci idioti pe toti in stanga si in dreapta, e ușor. Dar asa se întâmplă cand vezi ca esti paralel cu realitatea, tu antivaccinist si altii de aici si din viata zilnica. E ok, voi aveti si comenzi politice si de la instituțiile de stat unde lucrati, nervii întinși, e ok. Da, artificiu, nu doar unu ci mai multe. Dar e păcat ca prin manipulările voastre (paralele așadar cu realitatea) bagati oameni in mormânt. Nu știu zau ce caractere puteți fi si ce creștere si ce parinti ati avut de ati ajuns asa, inca sa va împăcati cu asta si sa faceți in continuare mizeria asta.
Raspunde

Radi

Acum 1 săptămână

Bravo Sibian SB! Nu mai e nimic de spus! Prostii să nu se vaccineze mor pe capete și încă nu realizează gravitatea SITUAȚIEI!
Raspunde

@Sibian SB

Acum 1 săptămână

1. intotdeauna nevaccinatii sunt de vina pentru toate, e cel mai simplu pentru autoritati sa-i bage la inaintare - curand au sa fie vinovati si pentru incalzirea globala. 2. tot nevaccinatii sunt cauza ratei foarte mare de decese din Romania- nu lipsa masurilor preventive precum reducerea contactelor sau a evenimentelor de grup, a testarii sau a medicamentelor si a tratamentelor aplicate ca in spitalele din Romania. 3. Evident doar nevaccinatii sunt cei ce raspandesc virusul. Pana recent cand masca a devenit obligatorie majoritatea vaccinatilor profitau de faptul ca au scapat de restrictii si nici gand sa mai poarte masca (eventual pentru cei de langa daca ei se credeau invincibili). Dar nu, voi nu raspanditi niciodata virusul, si nimeni nu a luat virusul de la vreun vaccinat.
Raspunde

Elzorab

Acum 1 săptămână

Esti un caz pierdut. Statisticile pe care le tot fluturi ca un bezmetic sunt lucrate. In Romania nu se raportează efectele secundare si nicidecum decesele post vaccin. Insa sunt tari care fac acest lucru iar platformele respective sunt disponibile. Le poti accesa si tu ca sa te minunezi. Poate-ti vine mintea la cap si o lasi mai moale cu propaganda.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Sibian SB

Acum 1 săptămână

Pai mor pe capete.... , astia sub 45 ani nu prea sunt vaccinați probabil, iar de murit nu mor ei ci ne omoara părinții, sau pe altii mai tineri dar cu boli, umplu spitalele iar tu om normal daca ai nevoie de orice pe acolo nu mai ai loc (poate pe hol)... Sunt multe de spus da nu ai cu cine, ei atat pot la mansarda. Dar asta e, in juru nostru avem toate categoriile, oricât de idioți ar fi, le doresc tot binele din lume si sa nu faca covidu vreodată.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Sibian SB

Acum 1 săptămână

Elzorab, te faci de kko cu prostia din capul tau si al altora, dar e ok ca ti-au sarit colegii din partid si din instituție in ajutor.
Raspunde

Spalat pe creier

Acum 1 săptămână

Vezi peste cateva saptamani sa te superi si pe cei care nu-si fac a treia doza, ca va expira termenul de valabilitate!
Raspunde

@mârțoaga elzorab și clona sa

Acum 1 săptămână

amice, ești idiot ...și n-ai caracter (I.L. Caragiale)
Raspunde

Bambolero

Acum 1 săptămână

este evident ce enumeri. din păcate, deocamdată, doar austriecii au curaj să ia măsuri radicale
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Aci Duțu

Acum 1 săptămână

iar maneaua cu statisticile lucrate? ia mai bag-o și pe-aia cu 5G-ul
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Pacientul supravietuitor

Acum 1 săptămână

Sunteti penibili!!! A fost conditionata subventia de aparitia unui articol pro-intepare?? Aveti cumva acordul scris al pacientilor sa le dati publicitatii numele si date din dosarul medical?? Un avocat bun va scutura de bani, de platiti voi si copii vostrii! Cand e vorba de un hot, escroc, ucigas, il dati in cel mai bun caz cu initialele, daca nu le ascundeti si pe alea! Chipurile are dreptul la imagine... Dar oamenii astia, care s-au imbolnavit fara voia lor (cine isi doreste??), nu au acest drept?? Apartinatorii, membrii familiei nu au acces in spital, la ATI, pentru o mangaiere, poate un ramas-bun, dar voi ati putut intra acolo! A fost ordin de zi pe unitate?? PS Sunt curios daca veti publica comentariul...
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Sibian SB

Acum 1 săptămână

Uite ca l-au publicat. Da, poti nota ca este chiar un articol bun, eficient, care trebuia aplicat de catre toate ziarele și televiziunile din România de acum 1 an si ceva și prezentate romanilor, ca se pare ca suntem natie de imbecili si ne place suferința, moartea, jegu uman, minciuna, lenea si ajutoru social. Le-am amestecat, ar mai fi destule, mai ales in contextul pandemiei. Cuvântul pandemie mulți oameni nu il înțeleg, au impresia ca lucrurile se rezolva asa cu vrajeala. Intre timp, chiar in timp ce noi povestim, mor oameni care urla in spital si îndeamnă la vaccinare si accepta ca ei au greșit. Apoi ce i-am răspuns lui elzorab iti pot răspunde și ție..
Raspunde

Radi

Acum 1 săptămână

,,Ne îndreptăm spre saloanele pacienților cu forme medii. Maior Viorela Varna a obținut deja acordul acestora. Vor să vorbească, să le spună tuturor ce înseamnă să ajungi pe patul de spital cu această boală păcătoasă în corp,, Citește articolul!
Raspunde

Lola

Acum 1 săptămână

”Ne îndreptăm spre saloanele pacienților cu forme medii. Maior Viorela Varna a obținut deja acordul acestora. Vor să vorbească, să le spună tuturor ce înseamnă să ajungi pe patul de spital cu această boală păcătoasă în corp.” Scrie in articol ca respectivii pacienti au fost de acord sa vorbeasca.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Valentina

Acum 1 săptămână

Sper ca dupa ce ai iesit ai lasat telefonul pentru decontaminare....sau au uitat cei de la spital?!
Raspunde

Vasilica

Acum 1 săptămână

Foarte trist reportaj. E clar cum virusul sa raspandeste asa de repede in Romania: "Nu am crezut" (de parca pe virusul de Ebola, poliomielita, TBC, etc, ii intereseaza ce concepte de cacat ai tu), "sunt vaccinat, dar o aparut febra", in traducere libera: dupa ce m-am vaccinat ma durut fix in p**a, am umblat prin tot Sibiul, pana cand am facut febra". Si cand am facut febra, m-am dus la spitalul la toti sibienii aspira: ala militar". Ca ala civil, judetean le pute. Nu m-ar mira sa fie cazuri de covid tratate la militar pe pile.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Sibian SB

Acum 1 săptămână

DB, Elzorab si gașca, discuțiile se refera la o pandemie, pandemie care nu e doar in Sibiu sau in România, ci pe glob. Nu contest ca poate acel bărbat, 34 ani, a făcut un infarct din cauza unui vaccin facut in ziua aia. Sa ii ajude Dumnezeu si lui si altora in situația lui. Pe glob insa s-au vaccinat peste 3.5 miliarde oameni. Elzorab, prezintă-ne tu datele alea, cati din aia 3.5 mld au murit de la vaccin, sau au făcut o reactie grava (gen infarct sau avc), deci ca procent zic. Și o sa vezi ca da cu zero virgula zero si ceva. Cati din decedații de pe glob erau vaccinati?? Cati din decedați erau nevaccinati?? Majoritatea erau nevaccinati, pe glob. E clar da?? Despre ce vorbim deci? Cine si cum manipulează? Cine baga povesti cu "România trucheaza date si nu declara...". Pai ce contează România pe globu asta? Suntem zero ca țara, eu vorbesc de pandemie si deci de glob (8 miliarde). Așadar pe glob mor in pare parte nevaccinati (peste 90%). Tot ei sunt cei care in proporție f mare iau ușor si dau usor covidul, chiar daca si vaccinatii iau si dau (proporțiile nu se pot compara). Cu asta trebuie sa va împăcati si sa rețineți, in rest discutam povesti. Si mai repet un aspect celor care ne spun de erorile din spitale si tratamente prost aplicate, de lipsa medicamentelor si a medicilor, pai bai deștepților, tocmai ca stiai ce spitale praf ai in tara asta, ce medici slabi si nepăsători ai si care nu răspund pt erori ca nu sunt legi, pai tocmai de aia tu cetățean care trăiește aici trebuia sa mergi primu din Europa la coada la vaccin. @DB, am mai zis, iti zic si tie, tu, eu si oricine pe glob ești in situația in care trebuie sa alegi din 2 rele, fara varianta sa nu alegi nimic. Ori una, ori alta, dar trebuie sa alegi. Varianta 1- nu te vaccinezi, Varianta 2-te vaccinezi. In varianta 1, mor de 20 ori mai mulți oameni, raman oameni cu sechele, e raul cel mai mare dintre cele 2 rele (așadar dovedit pe glob in acest an in care avem vaccinuri si jumate din glob vacvinat) . Tu deja ai ales var.1, asa ca nu te mira de surprize cand ajungi in spitalele patriei, sau cand iti mor părinții sau alti apropiati, mai ales ca ai contribuit și tu la asta. Dar după, eu te aștept aici la comentarii cu noi idei. AndreiD, n-ai mai zis nimic de antivaccin, eu sper ca esti bine, n-ai facut nici covid si nici n-ai mers la înmormântari....?
Raspunde

DB

Acum 1 săptămână

Dragul meu Sibian, tu nu ai înţeles optiunea mea sau mai bine spus dilema. 1. Nu sunt impotriva imunizarii ci contra unei actiuni concertate care presupune demonizarea celor care din diverse motive (medicale sau de constiinta) nu pot sa isi asume in numele binelui comunitatii riscuri fara ca nimeni sa fie raspunzător pentru ceea ce li se poate intampla. Nicio autoritate nu isi asumă nimic. Asta e problema. După 2 socuri anafilactice facute in spital la diverse zemuri administrate, musamalizate şi sterse din fisa de externare e cam greu sa mai crezi in ponei roz care umbla cu injectia in coada. Cine s-a fript sufla si in seringa 2. Daca eu sunt responsabil pentru toti mortii rapusi de virus, tu esti la fel de responsabil pentru dramele celor pe care i-ai convins sa primeasca serul si apoi au dezvoltat complicatii, reactii sau au murit. Mi se pare ridicol spre absurd să te consider responsabil de asa ceva, asa că incetează şi tu sa mai arunci vina. 3. Dacă (tu sau familia ta) te-ai sti suferind de afecţiuni care au un factor de risc suplimentar in dezvoltarea reactiilor, crezi ca ai mai fi atât de vehement? 4. Oricât de bine intentionat ai fi, nu poti impune şi nici pretinde o singura forma de tratament, niveland experientele si particularitatile. Este ca si cum le-ai impune tuturor sa manance o savarina pentru a avea acces la job, fun & co, chiar dacă asta le va fi fatal unor diabetici. Ţi se pare un risc acceptabil, ţi se pare un act etic? Până acum 3-4 săptămâni le plângeai de milă tuturor, dar te-ai radicalizat şi devii tot mai disperat şi agresiv in formulari. Ma intristeaza involutia ta. 5. Printre cele mai cumplite păcate inventariate de creştinism sunt cele impotriva Duhului Sfânt. Intre ele se numără si negarea evidentei. Cauta pe youtube Vaggzine in Belgium - 100 per cent of ICU? si vezi ce spune amatorul ala de doctor
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Sibian SB

Acum 1 săptămână

Vaccinați vs. nevaccinați: cine transmite mai ușor infecția cu SARS-CoV2 și de ce. E un articol pe Hotnews.ro. Merita sa il cititi, ca sa aveti si răspunsuri științifice la mai multe discutii de aici, pt cei care sunt curioși. Acuma evident ca vin baietii veseli de aici si vor contrazice tot, ne vor spune teoria conspirației si teoria despicarii firului in 16, indiferent ca realitatea pe glob e clara, iar medicul ala evident e plătit de Soros si de BillGates. Era si o gluma care circulă acum, zicea asa: dadeai foaia goala la chimie dar acum tu știi ce conține vaccinul.
Raspunde

SM

Acum 1 săptămână

@Sibian SB Nu exista "iei mai mult sau mai putin" si nici "dai mai mult sau mai puti"!!! Exista doar iei/ nu iei si dai/ nu dai! Este ca la sarcina. O femeie nu poate fi doar un pic, sau ceva mai mult insarcinata, ori e, ori nu e! O persoana vaccinata are mai multe sanse sa faca o forma usoara a bolii fiindca sistemul sau imunitar, in urma vaccinului lupta (sau nu) impotriva virusului. Asa se face, ca acea persoana ar putea sa aiba o incarcatura virala mai mica. Dar daca are contact pe o perioada indelungata cu cineva (specialistii spun 15 min.) atunci poate transmite virusul acelei persoane. Asa s-a ajuns la un numar mare de infectari. Guvernele au mintit oamenii, spunandu-le ca doar vaccinandu-se o sa-i protejeze pe cei dragi. Asa s-a ajuns sa se imbolnaveasca vaccinat de la vaccinat! Pe stadioane, la concerte, etc, unde au avut acces doar vaccinatii si vindecatii! Chiar si in familie, nepotul vaccinat, a omorat-o pe bunica vaccinata! Fiindca statul l-a facut sa creada ca el e vreun Superman! Sunt foarte rare cazurile de vindecat - reinfectat, insa sunt mult mai multe cazuri de vaccinat - infectat! In consecinta, cel mai eficient mod de atenuare a pandemiei ramane evitarea contactelor, macar reducerea la un minim necesar! Poate si testarea in masa, dar gratuita, altfel omul nu se duce la test. Platim destul CAS. Si nu-mi veni cu textul: de ce sa se plateasca din bani publici testele pentru nevaccinati, ca au avut ocazia sa se vaccineze gratuit. Si nevaccinatii platesc asigurari medicale, deci au dreptul sa beneficieze de acest serviciu. Si celor care ajung la spital din cauza alcoolului , din cauza tutunului, a drogurilor, etc., sunt tratati tot din bani publici, cu toate ca, cu buna stiinta si-au facut singuri rau!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Sibian SB

Acum 1 săptămână

"Procurorii DNA fac percheziții, marți, în județele Bihor și Satu Mare, într-un dosar privind eliberarea de certificate de vaccinare false. Surse judiciare au declarat că la centrul de vaccinare deschis de DSP din Vama Petea ar fi fost eliberate câteva mii de certificate de vaccinare. Conform presei locale, rețeaua ar fi fost descoperită după ce pacienți cu COVID-19 care au ajuns în spital au recunoscut că, deși aveau certificate de vaccinare, nu au fost vaccinați.". Tot informație de azi. Eu ma intreb cate certificate false exista defapt la ora asta in România??? Si apoi venim sa comentam ca si vaccinatii iau si dau, ca si ei mor, ca si ei ajung în spitale. Evident ca da, niciun vaccin sau alt medicament de pe glob nu este 100% eficient, dar cand mai apar si certificate covid false, fara numar, apoi situația se complica.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus