Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
13°C

Record negativ de nașteri în Sibiu: suntem la 50% față de 1990. Statistic, suntem ridicați de mamele din Alba și Vâlcea

Record negativ de nașteri în Sibiu: suntem la 50% față de 1990. Statistic, suntem ridicați de mamele din Alba și Vâlcea

Aproape 80% din copiii nou născuți în județ, în ultimul an, s-au născut la Spitalul Clinic Județean Sibiu, arată datele preluate de Turnul Sfatului de la Institutul Național de Statistică și de la Spitalul Clinic Județean Sibiu. Datele sunt eronate, ne explică doctorul Livia Ognan, şefa Secţiei de Neonatologie a spitalului și sociologul Giorgian Ionuț Guțoiu. Și asta, pentru că Institutul de Statistică preia doar datele nou născuților cu domiciliul în Sibiu, iar cifrele sunt în realitate puțin mai mari, datorită mamelor din județele vecine care nasc în Sibiu.

Avem în județ un nivel record, negativ, la capitolul nou-născuți în 2020. S-au născut anul trecut doar 3.903 copii, față de 4.465, câți s-au născut în 2019. Acesta este cel mai mic număr de noi născuți, în județ, din ultimii 30 de ani, iar diferența dintre 2019 și 2020 este foarte mare. S-au născut, conform statisticilor Institutului Național de Statistică preluate prin serviciul Tempo, în anul 2019 4.465 de copii în județ, cu 562 mai mulți față de 2020, o scădere cu 15%.

Scade numărul nașterilor în județ, crește la Spitalul Județean

În graficul de la INS, suprapus cu datele de la Spitalul Clinic Județean Sibiu, cea mai mare unitate spitalicească din județ, arată că scăderea de la nivel județean nu se confirmă cu ce se întâmplă la județean. Dimpotrivă, în afara anului trecut, din 2014, în acest spital, numărul nou-născuților a crescut gradual. S-a ajuns de la 2524 de copii care au văzut aici pentru prima dată lumina zilei, în 2014, la 3.174, în 2019, cel mai mare număr din ultimii ani. În 2020, se consemnează și aici o scădere, însă nici pe departe la fel de mare cu cea de la nivel județean: 3.083.

Posibilă explicație: A crescut numărul cetățenilor mutați în Sibiu, fără acte

Livia Ognean, şefa Secţiei de Neonatologie Sibiu a fost contrariată când a văzut datele de la INS, știind că la spitalul județean numărul nașterilor a crescut în ultimii ani.

”Mediașul nu a scăzut foarte mult din ce știu eu, Cisnădia nu mai este, dar asta e deja de mult timp”, încearcă să găsească o explicație. ”Se mai adaugă încă în jur de 80 de transferuri pe an, mai ales din Alba și Mediaș, la noi în spital”, explică ea.

O altă explicație ține de numărul mamelor care vin să nască aici pentru că locuiesc în județ, însă nu și-au schimbat domiciliul ”În plus, în prezent avem multe nașteri ale unor mame cu buletin de Vâlcea, dar e greu de spus dacă chiar stau în Vâlcea sau în Sibiu, e posibil ca aici să fie această diferență”, opinează Livia Ognean.

”Scăderea este cauzată de îmbătrânirea populației

Giorgian Ionuț Guțoiu este asistent universitar doctor la Facultatea de Științe Socio Umane a ULBS și a fost solicitat și el să explice datele culese de Turnul Sfatului.

El spune că scăderea numărului de nașteri se poate observa la nivelul întregii țări, iar în Sibiu, în mod particular se poate observa că în ultimii ani a scăzut sosirea familiilor tinere din alte județe.

”Aceste date pot fi explicate pe fondul încetinirii migrației către Sibiu, a unui fond de populație mai tânără. Asta nu poate fi observat cu date despre migrație, dar se poate vedea în nivelarea și apoi scăderea numărului de căsătorii în ultimii 5 ani”, susține el.

De asemenea, el pune problema îmbătrânirii populației Sibiului. ”Într-adevar, scăderea este cauzată de îmbătrânirea populației, inclusiv în Sibiu, ca parte a trendului național de îmbătrânire. Totusi, în Sibiu, scăderea este mai mică decât în restul țării, iar rata natalității în judet este ușor peste media națională”, a mai completat asistentul universitar.

În opinia lui, datele spitalului județean nu ar trebui să schimbe percepția generală, că în județ sunt din ce în ce mai puțini nou-născuți.

”Cu siguranță sunt multe nașteri și în alte locuri din județ, decât la spitalul județean, dar

din păcate asta intră la neajunsurile datelor și felului cum sunt înregistrate. Există sigur și comportamentul de a înregistra nașterile în județul/ localitatea de origine a părinților, dar nu cred că afecteaza trendurile generale”, a mai spus Giorgian Ionuț Guțoiu.

Crește populația, scad nou-născuții

Populația Sibiului după domiciliu a scăzut în primii ani de după revoluție, până în 1999, însă de atunci numărul s-a aflat într-o permanentă creștere. Au fost înregistrați 458.868 de persoane cu domiciliul în Sibiu în 1993 și a scăzut până la 458.498, în 1999. De atunci a crescut, cu mici scăderi între 2002 și 2005 și a ajuns în 2020 la un maxim istoric de 469.546 de locuitori. În acest an, conform datelor înregistrate la 1 ianuarie, populația a înregistrat o ușoară scădere, ajungând la 468.831 de locuitori.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

3 comentarii

Lipsa principilor si valorilor

Acum 2 ani

Lipsa principilor si valorilor corecte despre viata, duce la moarte. Lipsa legilor impotriva mortii, reduce populatia si creste prostia. Mai putini romani dar si mai putini inteligenti.
Raspunde

Zacuscă

Acum 2 ani

Hai....acum veniti cu politica LGBT, sa ajungem la 15% si si aia de pe sate. Apoi, peste 20 de ani, aduceti migranti din Siria, Algeria, Sudan, transformati bisericile in moschei si problema rezolvata.... ca'n Germania.
Raspunde

Romania lucrului bine facut

Acum 2 ani

si Romania educata. Dupa 7 ani sub carmuirea faraonului arogant jucator de golf, suntem mai putini, mai divizati ca niciodata, mai imprastiati prin lume in cautarea unui trai mai bun, pentru ca la Bucuresti guvernul lui, partidul lui, muschii lui nu sunt interesati de romani ci doar de ciolan, pe care se bat neintrerupt, in timp ce zeci de mii de alti romani mor - in lipsa de medicamente sau cu morbiditati sau arsi in spitale unde trebuiau sa se faca bine.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus