Luni,
24.01.2022
Innorat
Acum
-7°C

Sărbătoarea Deltei la Muzeul ASTRA - ateliere de tâmplărie, expoziții și mâncare tradițională lipovenească

Sărbătoarea Deltei la Muzeul ASTRA - ateliere de tâmplărie, expoziții și mâncare tradițională lipovenească

Muzeul ASTRA, instituție ale cărei acțiuni sunt posibile prin finanțarea Consiliului Județean Sibiu, organizează în perioada 16-19 noiembrie o serie de ateliere interactive în cadrul evenimentului Sărbătoarea Deltei la Muzeul ASTRA. Este vorba despre un atelier de tâmplărie a bărcilor și a instrumentarului pescăresc lipovenesc și ucrainean, un atelier de călăfătuire, un atelier de realizare a unei replici de lotcă, dar și ateliere gastronomice, cu bucătărie tradițională lipovenească în prim plan. De asemenea, joi, 18 noiembrie, ora 11, va fi vernisată expoziția ,,Magazia pescărească”, prin prezentarea recuzitei și a instrumentarului piscicol și agricol specific din Delta Dunării, odată cu reorganizarea magaziei de scule piscicole și a grajdului tradițional lipovenesc din Gospodăria Mahmudia. De altfel, toate aceste inițiative vor fi organziate în perimetrul Cherhanalei și Gospodăriei de pescar lipovean din Mahmdudia, județul Tulcea, monumente expuse în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului. Atelierele vor fi susținute de meșteri din Delta Dunării și se vor desfășura zilinic în intervalul orar 11-15 

,,Publicul este invitat să participe activ la aceste evenimente, să-și însușească practici de bază și să interacţioneze cu oamenii Deltei, mai ales că se va ilustra „povestea” pescuitului de odinioară cu toate secretele lui. Sărbătoarea Deltei este un program derulat de Muzeul ASTRA din anul 2015 și are ca scop valorificarea patrimoniului arhaic din pitoreasca zonă a Deltei Dunării. În acest scop au fost derulate mai multe cercetări de teren în zona Deltei, continuând astfel pe cele începute în anii 70 de Muzeul Tehnicii Populare”, a declarat Lucian Robu, directorul Muzeului în aer liber din Dumbrava Sibiului.

Program ateliere:

Luni,  marți, miercuri-15,16, 17 noiembrie

Ateliere de tâmplărie a bărcilor și a instrumentarului pescăresc lipovenesc și ucrainean, ateliere de călăfătuire, ateliere de realizare a unei replici de lotcă 

În cadrul acestui atelier, se va reliefa atât importanţa lotcii lipoveneşti în viaţa comunităţilor de pescari, cât şi instrumentarul şi materialele specifice: cânepă, şipci, bitum. Etapele de lucru specifice parcurse de tâmplari, numiți în Deltă și marangozi vor fi următoarele: raşchetare material lemnos, completare scânduri, reparaţii crivace, fixare /reparare furcheţi, confecţionare vâsle. În cadrul atelierelor de călăfătuire, meșterii vor astupa cu calafat amestecat cu câlți de cânepă găurile dintre scândurile bărcilor, în vederea etanșării. De asemenea, vor folosi instrumentar și materiale tradiționale de călăfătuire.

Joi, 18 noiembrie

Expoziția ,,Magazia pescărească”- Reorganizarea magaziei de scule piscicole și a grajdului tradițional lipovenesc din cadrul Gospodăriei Mahmudia, prin expunerea recuzitei și a instrumentarului piscicol și agricol, într-un discurs expozițional specific satelor Deltei Dunării;

Meşterii din Delta Dunării vor contribui, alături de muzeografi, la reorganizarea instrumentelor, a obiectelor de inventar și a recuzitei cu specific pescăresc, agricol și de gospodărie. Setcile, vintirele, năvoadele, ramele, ghionderele, ispolurile, ancorele, lăzile de pește, naboicile, clucsele, cobâlelem colierele de asini - sunt doar câteva piese din instrumentarul care va fi expus aici în permanență. Totodată, magazia de scule piscicole va deveni un spaţiu-depozit care poate fi vizitat, în care fiecare obiect va spune istoria pescuitului la lipoveni. 

Vineri, 18 noiembrie

Ateliere de bucătărie tradițională lipovenească 

În curtea Gospodăriei Mahmudia, vizitatorii vor putea participa la realizarea ceaiului făcut la samovar, aidoma lipovenilor din Delta Dunării, dar și la coacerea pâinilor și plăcintelor la cuptorul de vară din curte.

Atelierele fac parte din programul Comunități în Muzeul ASTRA. Tradiții lipovenești și ucrainene în Muzeul ASTRA - Sărbătoarea Deltei, ediția a V-a, 2021.

Toate evenimentele din programul Muzeului ASTRA sunt organizate în conformitate cu normele sanitare recomandate de autorități pentru combaterea răspândirii virusului SARS-CoV-2.

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus