Marţi,
15.10.2024
Cer Senin
Acum
5°C

Salariile din Primăria Sibiu, propuse a fi mărite cu 10,9%. Și tot rămân mai mici decât cele din Avrig ori Șelimbăr

Salariile din Primăria Sibiu, propuse a fi mărite cu 10,9%. Și tot rămân mai mici decât cele din Avrig ori Șelimbăr

Pentru a opri fluctuația de personal și pentru a crește calitatea serviciilor oferite sibienilor, conducerea Primăriei Sibiu propune creșterea salariilor de bază pentru angajații proprii cu 10,9%. Chiar și așa, conform Primăriei, salariile vor rămâne mai mici decât cele plătite de primăriile din Șelimbăr ori Avrig, de exemplu.

Salariile de bază ar urma să fie majorate cu 10,9% față de nivelul din noiembrie 2021 începând cu ziua de 1 decembrie. Majorarea este propusă atât pentru funcționarii publici, cât și pentru personalul contractual, atât din cadrul aparatului propriu al primarului, cât și din rândul serviciilor publice subordonate Consiliului local Sibiu. Aproximativ 1.400 de angajați, în total.

”Realitatea economică și socială ne obligă să adaptăm constant cadrul organizatoric, având în vedere că pentru asigurarea obiectivelor asumate de administrația locală este nevoie de un proces continuu de îmbunătățire pentru a asigura progresul și sustenabilitatea în timp”, se arată la capitolul ”Justificarea necesității” din raportul de specialitate, elaborat pentru proiectul de hotărâre referitor la majorarea salarială.

Din punct de vedere economic, majorările se impun ca urmare a inflației, arată reprezentanții Primăriei Sibiu. ”Rata inflației cumulată pentru perioada ianuarie 2020 – octombrie 2021 este de 9,2% (doar pentru luna octombrie fiind în procent de 1,8%). Din acest considerent estimăm că și pentru luna noiembrie rata inflației va crește cu aproximativ 1,7%”.

Ultima dată când salariile au fost majorate în administrația Sibiului a fost la începutul anului 2020.

Impact bugetar: peste două milioane de euro

Creșterea cu aproape 11% a salariilor din administrația municipiului Sibiu va avea un impact bugetar estimat la 10,6 milioane de lei pentru anul 2022 (raportat, spre exemplu, la salariile de bază ale aparatului propriu al primarului Sibiului, care în 2020 au avut un total de 15,4 milioane de lei).

Prin creșterea salariilor, conducerea Primăriei Sibiu speră să reducă fluctuația de personal, ”având în vedere că în perioada 2020 – 2021, un număr de 204 persoane au plecat din instituție (la nivel de UAT), astfel că rata fluctuației a ajuns la un procent de 13,74%”. Prin această creștere, conducerea administrației locale speră că ”oferirea unui pachet salarial atractiv va atrage personal specializat în sectorul bugetar, fapt ce va contribui la creșterea calității serviciului public oferit, ceea ce va impacta (sic! – n.r.) în mod direct cetățeanul și percepția acestuia față de instituție”.

Un al treilea efect al creșterii salariale ar fi ”eliminarea discrepanțelor salariale raportat la alte instituții publice de același rang cu cel al municipiului Sibiu pentru funcții similare”, se mai arată în raportul de specialitate.

Document în care sunt comparate salariile de bază oferite și de primăriile altor municipii reședință de județ și nu numai. Iar din tabelele prezentate, rezultă că chiar și cu majorarea de 10,9%, salariile din Primăria Sibiu rămân mai mici nu doar față de cele plătite în Alba Iulia, Brașov, Oradea sau Cluj-Napoca, cu și față de cele plătite de Consiliul Județean Sibiu ori primăriile din Șelimbăr ori Avrig. Adică administrații (ultimele trei) cu o anvergură mult sub cea a Sibiului.

Spre exemplu, un consilier cu grad profesional superior va avea în Primăria Sibiu un salariu de bază majorat la 5.589 de lei, față de 9.887 de lei cu cât este plătit omonimul acestuia în Primăria Alba Iulia ori față de 8.067 de lei cât primește la Șelimbăr. Chiar și Primăria din Avrig își plătește un astfel de angajat mai bine: 6.467 de lei este salariul de bază al unui consilier cu grad profesional superior.

Un referent de specialitate cu gradul profesional de asistent va primi la Sibiu 3.710 lei de la 1 decembrie (acum salariul de bază este 3.345 de lei), față de omonimul său din Șelimbăr (7.172 de lei), Avrig (4.036 de lei) sau Cluj-Napoca (5.137 de lei).

Proiectul urmează să fie supus dezbaterii Consiliului local Sibiu în ședința de săptămâna viitoare.

Vezi mai jos tabelele comparative ale salariilor de bază plătite la Sibiu și în alte localități

Sursa: proiect de hotărâre inițiat de Primăria Sibiu

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

8 comentarii

KRAMNIK

Acum 2 ani

Deci in jurul la 22 de milioane de euro se invarte bugetul de salarii la Sibiu . E bine ca mai aflam si noi . Ar fi super sa aflam si la Consiliul Judetean. E mult sau putin , ramane de discutat. Oricum comparatia cu salariile celorlalte orase este incompleta , era bine sa ne spuna si numarul de angajati in municipalitatile respective. La Oradea or fi mai mari salariile, dar cu siguranta sunt mai putini angajati ca la Sibiu .
Raspunde

Radu

Acum 2 ani

Serios??? Pe ce baza? Nu contează performanta individuala? Cu cât ați crescut încasările și ați crescut cheltuielile că sa fii eficienți? Multi la număr fara nicio valoare. Câți angajați are primăria Sibiu? Știți că e un loc călduț, cam 50%, pentru clienții politici?
Raspunde

Andrei

Acum 2 ani

Ce salarii au cei din CJ Sibiu, sa tot "lucrezi" la stat...
Raspunde

Marcel

Acum 2 ani

Pentru ce să-și mărească salariile? Tot nu fac nimic! Sibiul a ajuns jalnic!! Ei vor salarii că să stea degeaba?? Niște nesimțiți conduși de o nesimțită și mai mare!!
Raspunde

Tudor

Acum 2 ani

Dar de ce 10,9 și nu 109? Au mai făcut asta, acum stau sa se încurge într-o virgulă? Și așa în oraș nu mai e nimic de făcut, totul e perfect. Iar Consiliu Județean sa se lase mai prejos? Judetul arată impecabil, nu mai trebuie decât mărite salariile! Și așa odată cu creșterea salariului minim de la 1 ianuarie, lor le crește automat! Nu le-ar fi rușine!!
Raspunde

Rostas Covalev

Acum 2 ani

Serios? Păi dați o fugă până la privat și vedeți ce salarii sunt acolo. România este țara cu două lumi diferite și paralele. Unii cu salarii de occident și alții cu salarii de de mizerie, iar paradoxul este că, cei cu salarii de mizerie ii ține pe cel cu salarii de occident. Să tot trăiești în România bugetară. Dacă unii nu au ce pune pe masa, alții care nu ar fi normal ,pentru că sunt din aparatul de stat central, se gandesc la vacanța exotice.
Raspunde

Ion

Acum 2 ani

Un pic de rușine nu aveți ?? Frecați mangalul în primărie pe bani frumoși și tot nu va e destul ?! Cu noi cetățenii aveți vreo treabă ?! Numai sa vă ghiftuiți din banii noștri ! Cât e salariul mediu net în primărie ? Ce alte beneficii materiale mai au angajații din primărie ?! Sunt întrebări la care nu știm răspunsul. Noi cetățenii ar trebui să știm mai multe despre cum sunt cheltuiți banii noștri .
Raspunde

Zzsfg

Acum 2 ani

la cat de performanti sunt merita sigur o majorare... stau la ei dosarele si autorizatiile cu anii si te plimba de ti se tocesc pingelele. Sa le fie rusine in frunte cu Tata Fodor, cel mai prost primar de pana acum pe care Sibiul l-a avut de cand exista ca oras
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus