Cercetătorul Octavian Jurma acuză autoritățile locale și naționale că nu raportează la timp cazurile noi de Covid, astfel încât datele legate de creșterea numărului de cazuri, în timpul ultimului val pandemic, au fost intenționat false.
”Sibiul a fost unul din județele în care au fost multe cazuri, s-au raportat la centru, dar nu au fost alocate înapoi, în statistica locală”
Concret, Jurma spune că de la Sibiu au plecat date corecte, care au informat sistemul central de numărul de cazuri noi, însă atunci când s-a făcut alocarea pe localități, de la centru, acestea nu au mai fost comunicate la timp. Așa se face că, deși în realitate în Sibiu creștea numărul de cazuri, de la nivel național se întorceau cifre mult mai mici, care au făcut ca valul să pară inițial mai mic decât era în realitate. ”În Sibiu s-a mințit mai mult decât în alte județe. (...) S-a vrut să pară că situația e mai lejeră decât este. Au greșit atât de mult raportările, încât acum e extrem de greu să mai faci o prognoză la nivel județean. Ce se întâmplă în Sibiu: a fost unul din județele în care au fost multe cazuri, s-au raportat la centru, dar nu au fost alocate înapoi, în statistica locală”, spune cercetătorul.
”O mulțime de cazuri nu s-au alocat de la centru. Ele s-au raportat la nivel național, dar acolo mai avem și acum încă 15 mii de cazuri raportate, dar care încă nu s-au alocat pe județe. Ele, atunci când se alocă, se fac câte 500, 700, 1.000, să scape de ele, și atunci cresc incidența locală și ai impresia că a luat-o totul razna. Incidența pe județe crește, în acel moment pentru câteva zile, dar scade la nivel național, pentru că altfel nu ar putea să scape de ele și atunci pe vârf de val situația e subestimată la nivel național, iar pe faza descendentă, la nivel județean crește incidența, dar nu mai contează, pentru că scade la nivel național. E un sistem foarte toxic, pentru că amânăm măsuri doar pentru că nouă ni se pare că situația e mult mai lejeră decât pare și după aia luăm măsuri mai rapide de relaxare, pentru că pare la nivel național că am scăpat de virus. Nu se face totalul dintre numărul alocat și cel înregistrat”, a explicat Jurma pentru Turnul Sfatului.
”E ca și cum ai spune că nu faci nimic dacă te invadează Bulgaria. <Lasă că nu vor ocupa decât Bucureștiul, restul țării e liber>”
Cercetătorul acuză întreaga clasă politică pentru miile de morți din ultimul val, decese care s-ar fi putut evita, în mare parte, dacă s-ar fi luat la timp măsuri de securitate sanitară.
”E de neconceput pentru români să mențină acum niște restricții. Dar asta și pentru că au fost încurajați în asta de către politicieni. Comisarul european pe sănătate ne-a și atras atenția, în momentul în care clasa politică s-a obișnuit să nu facă nimic. Ei trebuie să conducă. Nu poți să nu faci nimic în pandemie, e ca și cum ai spune că nu faci nimic dacă te invadează Bulgaria. <Lasă că nu vor ocupa decât Bucureștiul, restul țării e liber>. Pur și simplu devine inacceptabil să nu faci nimic, ei sunt în poziție de conducere și trebuie să asigure măsuri pentru binele societății”, spune cercetătorul.
Octavian Jurma opinează că din cauza acestei strategii a liderilor politici, populația va accepta în viitor ca la fiecare val să moară un procent din populație. ”Ideea că vom gestiona în continuare valurile viitoare la modul ăsta, să le lăsăm să treacă peste noi, este foarte periculoasă. Noi suntem de acord să acceptăm ideea că 1% din populație va muri de fiecare dată, pentru libertatea restului, pentru că ăia oricum sunt bătrâni, oricum aveau pensii ce trebuiau susținute de ceilalți, important e să meargă în continuare cârciumile și distracțiile. E foarte periculos pentru societate. Ne-am obișnuit extrem de rapid cu câteva sute de morți pe zi”, spune Jurma.
”Deschiderea școlii a fost o măsură de relaxare și au deschis-o la un nivel așa de înalt, ca să poți deschide restul. Spun asta pentru că deschiderea școlilor anticipează alte măsuri de relaxare, iar unele dintre ele au fost anunțate încă dinainte de a fi anunțate la nivel central de către guvern. Vedeți că primăriile anunțaseră deja târguri de Crăciun, acum nu cred că o primărie își permite să cheltuiască zeci, poate sute de mii de euro pe ceva ce nu știi că se poate organiza, până la urmă, fără să ai o garanție politică că se poate face. Multe târguri încep de săptămâna viitoare, va fi un haos complet (...) Acum se discută mai mult de relaxare, de ieșire din criză și nu cred că e un lucru bun și asta anunță următoarea discuție că am scăpat de pandemie. Am auzit și parlamentari care spun că imunitatea naturală ne scapă de pandemie. Ăsta este cel mai cumplit lucru care poate fi spus acum”, Octavian Jurma.
Urmează valul 5
Jurma nu are niciun dubiu că va urma în relativ scurt timp următorul val pandemic, însă susține că va fi de mai mică intensitate decât cel prin care încă trecem. El spune că valul 4 a fost atât de puternic, încât o bună parte din populație s-a imunizat natural, astfel că valul 5 nu va lovi în tot atât de mulți oameni, în plus există câțiva care între timp s-au vaccinat.
Valul 5 ar urma să lovească România după sărbătorile de iarnă, la fel ca și anul trecut. Însă, până atunci suntem încă în valul 4, cel mai intens de până acum.
”Suntem în continuare în val, nu am ieșit, va mai dura încă o bună perioadă până când vom putea respira. Dar cumva trebuie să ne pregătim de următorul val, pentru că altfel vom păți la fel ca după valul trei, ne relaxăm”, a mai spus Octavian Jurma.
Când scăpăm de Covid? ”Când introducem vaccinul în schema de vaccinare foarte timpurie, deci va dura mult, va dura ani”
Cercetătorul explică faptul că omenirea nu va putea scăpa de pandemie prin imunitate de turmă, ci doar prin vaccinare. Însă și aici vede o problemă: nu se poate vaccina 95% din populația mondială în șase luni, astfel că va fi nevoie, în viitor, de introducerea vaccinului împotriva Covid în schema timpuri de vaccinare, spune Jurma.
”Covidul va sta și ne va toca ca într-un malaxor până ne va decima pe toți și va migra încet, încet în zona de tineri. De la fiecare val vedem că se coboară vârsta, următorul val va fi și mai periculos pentru tineri, vedem că acum sunt mult mai mulți copii afectați acum, decât în valul 3 și tot așa, până când, și acolo va fi zona de echilibru, pentru că tinerii sunt mereu naivi-imuni, pentru că acolo este zona în care toate pandemiile, toți virușii se ascund. Din când în când prinzi câte un adult, îl distrugi, pentru că bolile copilăriei dacă le faci ca adult e mult, mult mai grav. Asta arată istoricul pandemiei, de unde a început și unde s-a ajuns. Noi nu am mai văzut așa ceva de când putem monitoriza, pentru că gripa spaniolă a fost un virus gripal mai puternic, nu se compară cu Covid”, spune cercetătorul.
Octavian Jurma este de părere că din cauza circulației oamenilor va fi imposibil de oprit virusul cu mijloacele pe care le folosim acum.
”Vom scăpa de Covid când vom fi imunizați 95% din toată populația și la asta vom ajunge doar prin vaccinare. Iar asta trebuie făcută la naștere, până la urmă. Ca să scăpăm de coronavirus, va trebui să introducem vaccinul în schema de vaccinare foarte timpurie, deci va dura mult, va dura ani. Dacă trec șase luni de la infectare, te poți reinfecta. Dacă va descoperi că nu poate să circule, virusul va face mutații”, a mai spus cercetătorul.
Sursa foto: Facebook / Octavian Jurma
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: imunizare de turma , imunizare naturala , schema de vaccinare , valul 5 , toxic , Jurma , vaccinare , imunizare , copii , Sibiu , restrictii , raportari
Vizualizari: 5823
Ultimele comentarii
Acum 5 ore
Corbul
Acum 5 ore
Kukuruku
Acum 5 ore
Emil
Acum 5 ore
SibiAnus
Acum 5 ore
Chituță, ai grija la codiță