Joi,
18.04.2024
Innorat
Acum
5°C

Octavian Jurma: ”În Sibiu s-a mințit mai mult decât în alte județe. (...) E un sistem foarte toxic, pentru că amânăm măsuri”

Octavian Jurma: ”În Sibiu s-a mințit mai mult decât în alte județe. (...) E un sistem foarte toxic, pentru că amânăm măsuri”

Cercetătorul Octavian Jurma acuză autoritățile locale și naționale că nu raportează la timp cazurile noi de Covid, astfel încât datele legate de creșterea numărului de cazuri, în timpul ultimului val pandemic, au fost intenționat false.

”Sibiul a fost unul din județele în care au fost multe cazuri, s-au raportat la centru, dar nu au fost alocate înapoi, în statistica locală”

Concret, Jurma spune că de la Sibiu au plecat date corecte, care au informat sistemul central de numărul de cazuri noi, însă atunci când s-a făcut alocarea pe localități, de la centru, acestea nu au mai fost comunicate la timp. Așa se face că, deși în realitate în Sibiu creștea numărul de cazuri, de la nivel național se întorceau cifre mult mai mici, care au făcut ca valul să pară inițial mai mic decât era în realitate. ”În Sibiu s-a mințit mai mult decât în alte județe. (...) S-a vrut să pară că situația e mai lejeră decât este. Au greșit atât de mult raportările, încât acum e extrem de greu să mai faci o prognoză la nivel județean. Ce se întâmplă în Sibiu: a fost unul din județele în care au fost multe cazuri, s-au raportat la centru, dar nu au fost alocate înapoi, în statistica locală”, spune cercetătorul.

”O mulțime de cazuri nu s-au alocat de la centru. Ele s-au raportat la nivel național, dar acolo mai avem și acum încă 15 mii de cazuri raportate, dar care încă nu s-au alocat pe județe. Ele, atunci când se alocă, se fac câte 500, 700, 1.000, să scape de ele, și atunci cresc incidența locală și ai impresia că a luat-o totul razna. Incidența pe județe crește, în acel moment pentru câteva zile, dar scade la nivel național, pentru că altfel nu ar putea să scape de ele și atunci pe vârf de val situația e subestimată la nivel național, iar pe faza descendentă, la nivel județean crește incidența, dar nu mai contează, pentru că scade la nivel național. E un sistem foarte toxic, pentru că amânăm măsuri doar pentru că nouă ni se pare că situația e mult mai lejeră decât pare și după aia luăm măsuri mai rapide de relaxare, pentru că pare la nivel național că am scăpat de virus. Nu se face totalul dintre numărul alocat și cel înregistrat”, a explicat Jurma pentru Turnul Sfatului.

”E ca și cum ai spune că nu faci nimic dacă te invadează Bulgaria. <Lasă că nu vor ocupa decât Bucureștiul, restul țării e liber>”

Cercetătorul acuză întreaga clasă politică pentru miile de morți din ultimul val, decese care s-ar fi putut evita, în mare parte, dacă s-ar fi luat la timp măsuri de securitate sanitară.

”E de neconceput pentru români să mențină acum niște restricții. Dar asta și pentru că au fost încurajați în asta de către politicieni. Comisarul european pe sănătate ne-a și atras atenția, în momentul în care clasa politică s-a obișnuit să nu facă nimic. Ei trebuie să conducă. Nu poți să nu faci nimic în pandemie, e ca și cum ai spune că nu faci nimic dacă te invadează Bulgaria. <Lasă că nu vor ocupa decât Bucureștiul, restul țării e liber>. Pur și simplu devine inacceptabil să nu faci nimic, ei sunt în poziție de conducere și trebuie să asigure măsuri pentru binele societății”, spune cercetătorul.

Octavian Jurma opinează că din cauza acestei strategii a liderilor politici, populația va accepta în viitor ca la fiecare val să moară un procent din populație. ”Ideea că vom gestiona în continuare valurile viitoare la modul ăsta, să le lăsăm să treacă peste noi, este foarte periculoasă. Noi suntem de acord să acceptăm ideea că 1% din populație va muri de fiecare dată, pentru libertatea restului, pentru că ăia oricum sunt bătrâni, oricum aveau pensii ce trebuiau susținute de ceilalți, important e să meargă în continuare cârciumile și distracțiile. E foarte periculos pentru societate. Ne-am obișnuit extrem de rapid cu câteva sute de morți pe zi”, spune Jurma.

”Deschiderea școlii a fost o măsură de relaxare și au deschis-o la un nivel așa de înalt, ca să poți deschide restul. Spun asta pentru că deschiderea școlilor anticipează alte măsuri de relaxare, iar unele dintre ele au fost anunțate încă dinainte de a fi anunțate la nivel central de către guvern. Vedeți că primăriile anunțaseră deja târguri de Crăciun, acum nu cred că o primărie își permite să cheltuiască zeci, poate sute de mii de euro pe ceva ce nu știi că se poate organiza, până la urmă, fără să ai o garanție politică că se poate face. Multe târguri încep de săptămâna viitoare, va fi un haos complet (...) Acum se discută mai mult de relaxare, de ieșire din criză și nu cred că e un lucru bun și asta anunță următoarea discuție că am scăpat de pandemie. Am auzit și parlamentari care spun că imunitatea naturală ne scapă de pandemie. Ăsta este cel mai cumplit lucru care poate fi spus acum”, Octavian Jurma.

Urmează valul 5

Jurma nu are niciun dubiu că va urma în relativ scurt timp următorul val pandemic, însă susține că va fi de mai mică intensitate decât cel prin care încă trecem. El spune că valul 4 a fost atât de puternic, încât o bună parte din populație s-a imunizat natural, astfel că valul 5 nu va lovi în tot atât de mulți oameni, în plus există câțiva care între timp s-au vaccinat.

Valul 5 ar urma să lovească România după sărbătorile de iarnă, la fel ca și anul trecut. Însă, până atunci suntem încă în valul 4, cel mai intens de până acum.

”Suntem în continuare în val, nu am ieșit, va mai dura încă o bună perioadă până când vom putea respira. Dar cumva trebuie să ne pregătim de următorul val, pentru că altfel vom păți la fel ca după valul trei, ne relaxăm”, a mai spus Octavian Jurma.

Când scăpăm de Covid? ”Când introducem vaccinul în schema de vaccinare foarte timpurie, deci va dura mult, va dura ani”

Cercetătorul explică faptul că omenirea nu va putea scăpa de pandemie prin imunitate de turmă, ci doar prin vaccinare. Însă și aici vede o problemă: nu se poate vaccina 95% din populația mondială în șase luni, astfel că va fi nevoie, în viitor, de introducerea vaccinului împotriva Covid în schema timpuri de vaccinare, spune Jurma.

”Covidul va sta și ne va toca ca într-un malaxor până ne va decima pe toți și va migra încet, încet în zona de tineri. De la fiecare val vedem că se coboară vârsta, următorul val va fi și mai periculos pentru tineri, vedem că acum sunt mult mai mulți copii afectați acum, decât în valul 3 și tot așa, până când, și acolo va fi zona de echilibru, pentru că tinerii sunt mereu naivi-imuni, pentru că acolo este zona în care toate pandemiile, toți virușii se ascund. Din când în când prinzi câte un adult, îl distrugi, pentru că bolile copilăriei dacă le faci ca adult e mult, mult mai grav. Asta arată istoricul pandemiei, de unde a început și unde s-a ajuns. Noi nu am mai văzut așa ceva de când putem monitoriza, pentru că gripa spaniolă a fost un virus gripal mai puternic, nu se compară cu Covid”, spune cercetătorul.

Octavian Jurma este de părere că din cauza circulației oamenilor va fi imposibil de oprit virusul cu mijloacele pe care le folosim acum.

”Vom scăpa de Covid când vom fi imunizați 95% din toată populația și la asta vom ajunge doar prin vaccinare. Iar asta trebuie făcută la naștere, până la urmă. Ca să scăpăm de coronavirus, va trebui să introducem vaccinul în schema de vaccinare foarte timpurie, deci va dura mult, va dura ani. Dacă trec șase luni de la infectare, te poți reinfecta. Dacă va descoperi că nu poate să circule, virusul va face mutații”, a mai spus cercetătorul.

Sursa foto: Facebook / Octavian Jurma

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

19 comentarii

Vasi Maior

Acum 2 ani

Din acelasi motiv din care Nelu Tataru nu a putut vorbi ceea ce trebuia atunci cand a fost la Sibiu : pt ca ii statea in coasta Raluca Turcanu , noul baron de Sibiu, fara de care nimic nu misca. Imaginea cu Tataru a fost iconica pt ce se ontampla aici. Asta e si motivul pt care avem un prefect inept, care face doar ce spune ea. Cam nimic. Amintiti-va de reactia lui in cazul focarului de covid de la azilul ilegal de batrani aflat la 100 m de Pri.aria Sibiu.
Raspunde

Costi

Acum 2 ani

Cercetator de cabinet. Se uita pe niste cifre, grafice, dar nu vede dincolo de ele. Sunt multi oameni in aceasta tara care, desi sunt in al 4-lea val, nu s-au vaccinat si nici imbolnavit. Au un corp setat imunologic la acest virus si au un stil de viata extrem de echilibrat, care nu raspunde la aceasta boala. Acum ceva ani, un asemenea specimen era integrat intr-un program de cercetare, i se faceau analize, se oberva stilul lui de viata si se gasea solutia eradicarii bolii. In prezent, un asemenea specimen este "paria societatii", este hulit, aflat sub presiune, obligat sa se vaccineze, desi el este sanatos! Unde am ajuns, stimabililor?
Raspunde

Cocosila

Acum 2 ani

Corect. Toti diletantii sunt mari cercetatori pandemici. In realitate, astia ar trebui bagati dupa gratii!
Raspunde

Bambolero

Acum 2 ani

nu mai țin fake-urile astea

Raspunde

Kukuruku

Acum 2 ani

care 1%? au murit 0,3% in 20 de luni si situatia nu e subestimata la nivel national, totalul pe tara e bun tot timpul , doar alocarea pe judete e defazata fata de realitate. Pentru ca totalul e format din 41 de judete (sau care or fi, cu Bucuresti) + nealocatele pe judete, deci din total nu scapa nealocatele. bine, zic ca totalul e bun daca e sa accepti ca sunt reale toate cazurile care se raporteaza
Raspunde

Gigi contra

Acum 2 ani

Dar valul 6? Pe cand estimati ca apare?
Raspunde

Aci Duțu

Acum 2 ani

pentru antivacscăcări, când nu te-aștepți :)
Raspunde

Elzorab

Acum 2 ani

Nu scapam de covid nici la 100% vaccinare atata timp cat se consideră ca e singura soluție. Se vede in tarile cu vaccinare de 90% unde creste rata de infectare. Nu trebuie sa fi cercetator ca sa vezi lucrul ăsta. Lui Jurma nu prea ii iese socoteala si da vina pe diversi sau diverse. Oricum, fain semineul.
Raspunde

Kukuruku

Acum 2 ani

Asta cu "singura solutie" e asa o proclamatie religioasa...de parca nu avanseaza stiinta si se va veni cu altceva. Sau s-a si venit deja, cu pilulele de la pfizer, merck si astra zeneca.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Aci Duțu

Acum 2 ani

stai să ne zică elzorabii dacă nu cumva suntb experimentale și au mai multe contraindicații ca paracetamolul (btw citește cineva prospectul la baracetamol?)
Raspunde

No name

Acum 2 ani

Iti da cineva paracetamol cu forta? Esti interzis in magazine pentru ca nu ti-ai administrat doza zilnica de paracetamol? Te intreaba la interviuri daca esti dispus sa-ti faci doza de paracetamol zilnic?
Raspunde

Mobila

Acum 2 ani

Semineul ca semineul, dar lampile alea sunt super. Apropo: cat e halatul?
Raspunde

Marioara

Acum 2 ani

De dimineata am fost la cumparaturi la Kaufland - poligrafie. Am intrat in magazin printr-un culoar cu gard si folie transparenta ce separa intrarea in magazin si zona de case de marcat de restul magazinelor, adica: o farmacie, un magazin de mezeluri Sergiana, un magazin cu hrana pt. animale de companie, un magazin naturist si un Inmedio -presa. Ingrozitor... Certificat verde... Ajung mai tarziu pe Balcescu :doua magazine Feeling cu certificat verde, dar afisau reduceri de peste 30%. Pentru cine? Pentru vaccinati! Oricum nu era nimeni in magazine, cu toata reducerea... Doriti un faliment verde? Poftiti! Libraria Dacia Traiana - la fel - verde! Nu-i nimic, eu am verde la cumparaturile online, la care sunt si reduceri substantiale, mai ales la carti! Dar nu mi se pare NORMAL pentru ... o Romanie normala! Ne vaccinam ca sa scapam de boala sau ca sa umblam brambura pe unde vrem? Pana ati facut un vaccin, de ce n-ati facut medicamente care sa trateze boala, ca de prevenit, nici vorba!!! Sa fim sanatosi si sa auzim de bine!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Kokos

Acum 2 ani

Tanti , daca faci cumparaturi online , de ce te mai plangi? Navigare placuta in continuare! Noi astia prostii in numar de 4 miliarde vaccinati pana acum in toata lumea va lasam pe voi antivaccinistii sa mosteniti lumea asta peste 1-2 ani cand noi toti vom muri!
Raspunde

@Kokos

Acum 2 ani

Kokos, imi spui te rog de ce nevaccinatii sunt automat antivaccinisti? Cand te duci sa zicem la un doctor, mecanic, vanzator intrebi cumva si daca e antivaccinist? Deja ai ura pe astfel de persoane? Nu-i mai poti suporta langa tine? Da-ti drumul la limba daca nu mai poti rabda? Daca ei sunt anti-ce esti tu inseamna ca ei sunt impotriva ta? Daca ei azi sunt impotriva ta, maine aia care nu au doza 3 si ei pot fi considerati nevaccinati pentru ca nu mai sunt imuni automat antivaccinisti! Oh poate din ziua cand iti expira si tie vaccinul si tu esti antivaccinist! Hai du-te si verifica data cand ajungi antivaccinist din nou!
Raspunde

Kokos

Acum 2 ani

@@kokos Eu n-am nicio ura fata de nevaccinati , dar vad ca astia nevaccinati se plang pe toate site-urile ca nu sunt lasati sa-si cumpere carti , pantofi etc. E pur si simplu alegerea lor daca se vaccineaza sau nu , pana acum nu i-a obligat nimeni . Daca alegi sa nu te vaccinezi pt. ca crezi ca patesti nu stiu ce dupa aia , atunci asumati faptul ca o sa ai niste restrictii la cumparaturi , la restaurant , la teatru etc. care sunt fix din cauza alegerii tale , ca daca te obliga cineva sa nu te vaccinezi si dupa aia iti punea restrictii , atunci aveai tot dreptul sa te plangi , altfel nu.
Raspunde

@@kokos

Acum 2 ani

nevaccinații care fac gură sunt antivacciniști nocivi, care împrăștie fake news de la est. Austriecii au avut bile să-i carantineze, Ciucă, Bode, după ce vă vedeți miniștrii, așteptăm să aveți și voi!
Raspunde

@Kokos

Acum 2 ani

Tanti esti tu! Era vorba de faptul ca s-a ajuns la niste practici de sta pisica in coada: garduru ca in lagar... puteti mosteni voi lumea, dar n-o mosteneste nimeni dintre noi ca toti vom muri intr-o zi,,,
Raspunde

Contra

Acum 2 ani

Cercetator de sufragerie sau de terasa la malul Mediteranei. Cum poate avea un asemenea cercetator credibilitate?1
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus