Duminică,
22.05.2022
Acum
0°C

Directorul OMS: Vaccinurile salvează vieţi, dar nu împiedică total transmiterea virusului. Europa este din nou epicentrul COVID-19

Directorul OMS: Vaccinurile salvează vieţi, dar nu împiedică total transmiterea virusului. Europa este din nou epicentrul COVID-19

Europa este din nou epicentrul COVID-19 pe fondul unui ''fals sentiment de securitate'' cu privire la protecţia oferită de vaccinuri şi ''nicio ţară nu este scutită de probleme'', a declarat miercuri directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, potrivit Reuters, citat de Agerpres.

În cadrul unei conferinţe de presă, Tedros şi-a exprimat speranţa că poate fi găsit un consens în cadrul unei reuniuni ministeriale a OMS, săptămâna viitoare, pentru o renunţare a drepturilor la proprietate pentru vaccinurile pandemice, deja susţinută de peste 100 de ţări.

El s-a declarat de asemenea încurajat cu privire la un ''consens larg'' ce ar putea fi convenit în cadrul unui acord internaţional privind prevenirea pandemiilor la reuniunea ministerială de săptămâna viitoare.

Varianta Delta, foarte contagioasă, a redus cu 40% eficacitatea vaccinurilor împotriva transmiterii bolii, a subliniat directorul OMS, cerând ca oamenii să continue să poarte măşti şi să respecte şi alte măsuri de protecţie, notează AFP.

''Vaccinurile salvează vieţi, dar nu împiedică total transmiterea COVID-19'', a explicat Tedros Adhanom Ghebreyesus, în cursul unei conferinţe de presă consacrate pandemiei, care face ravagii în Europa.

''Există date care sugerează că înainte de sosirea variantei Delta, vaccinurile au redus transmiterea cu aproximativ 60%. Cu Delta, aceasta a scăzut la 40%'', a subliniat el.

''În multe ţări şi comunităţi, ne temem că există această idee falsă că vaccinurile au pus capăt pandemiei şi că oamenii care sunt vaccinaţi nu mai trebuie să ia alte măsuri de precauţie'', a adăugat el.

Directorul general al OMS a deschis tradiţionalele declaraţii cu privire la situaţia din Europa, puternic lovită de un al cincilea val de infecţii, cauzat de un amestec de rate de vaccinare insuficiente şi de o relaxare - fără îndoială prematură având în vedere varianta Delta în regiune - în ceea ce priveşte protecţia şi restricţiile.

''Săptămâna trecută, peste 60% dintre infecţiile şi decesele cauzate de Covid în întreaga lume au avut loc în Europa'', a amintit doctorul Tedros, adăugând că ''acest număr enorm de cazuri se reflectă într-o povară insuportabilă pentru sistemele de sănătate şi pentru angajaţii din domeniul sănătăţii epuizaţi''.

Cu peste 2,5 milioane de cazuri şi aproape 30.000 de decese înregistrate în ultima săptămână, Europa este de departe cea mai afectată regiune a lumii de pandemie, potrivit datelor oficiale colectate de AFP. Şi tendinţa rămâne în creştere.

Marţi, OMS a tras un semnal de alarmă în legătură cu amploarea COVID -19 în Europa, care ar putea provoca încă 700.000 de decese pe continent până în primăvară, în plus faţă de cele 1,5 milioane de decese deja înregistrate.

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

2 comentarii

Dan

Acum 5 luni

cu alte cuvinte, daca 100% din populatie ar fi vaccinta, cam 60% dintre vaccinati ar transmite virusul mai departe.
Raspunde

2cents

Acum 5 luni

Daca mesajul asta era transmis de la inceput populatiei acum ratele de infectare erau mult mai mici si divizarea populatiei nu mai era atat de mare. Dar pana recent mesajul cel mai des auzit era ca vaccinul este un scut impenetrabil si ca virusul nu mai are nicio putere in corpul celor vaccinati. Minciuna asta a facut ca milioane de oameni sa se creada protejati si sa revina la obiceiurile dinainte de pandemie fara pic de protectie suplimentara. Too little too late
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus