Luni,
27.06.2022
Partial Noros
Acum
28°C

Coadă la Inspectoratul școlar Sibiu pentru testele Covid-19. Testele nu sunt suficiente și pentru acasă

Coadă la Inspectoratul școlar Sibiu pentru testele Covid-19. Testele nu sunt suficiente și pentru acasă

145.000 de teste rapide au avut de distribuit, în trei ore, reprezentanții Inspectoratului școlar județean Sibiu către toate școlile din județ.

Sâmbătă dimineața s-a format coadă în curtea Inspectoratului. Toate școlile din județ și-au trimis aici reprezentanții pentru a ridica primele teste rapide pentru detectarea SARS-CoV-2 în rândul elevilor. Deocamdată, din socotelile autorităților, numărul testelor este sub cel necesar. Prin urmare, reprezentanții școlilor au primit instrucțiuni potrivit cărora, deocamdată, testarea să se facă doar la școală. ”Ni s-a spus că nu au ajuns toate testele solicitate și că, pentru început, să facem noi prima testare, joi dimineața. Apoi, vedem cum să împărțim aceste teste și părinților”, explică reprezentantul unei școli sibiene.

Primele teste vor fi efectuate joi dimineața deoarece, până atunci, cursurile școlare sunt suspendate având în vedere zilele libere de 29, 30 noiembrie și, respectiv, 1 decembrie.

Testele distribuite școlilor sibiene

Deocamdată, nu este foarte clar ce trebuie făcut cu documentele care însoțesc testele. Reprezentanții școlilor au fost informați că – în cazul în care astfel de teste vor fi împărțite și părinților pentru a fi efectuate acasă - instrucțiunile și certificatul de conformitate care însoțesc aceste teste vor trebui multiplicate. ”Fiecare cutie cu teste conține câte cinci categorii de componente, o foaie cu instrucțiuni și un certificat de conformitate. Acestea din urmă se cer multiplicate”, a mai explicat din ce a înțeles sursa citată pentru Turnul Sfatului.

 

Ultima comunicare oficială, în scris, pe subiectul testelor rapide destinate elevilor poartă data de 17 noiembrie și aparține Ministerului Sănătății. De atunci se tot lucrează la o serie de norme.

„Precizăm că, testele rapide antigen non-invazive efectuate din proba de salivă pot fi utilizate în scop preventiv, pentru încercarea de depistare timpurie a unor cazuri de infecție asimptomatice în rândul elevilor. Rezultatul pozitiv al unui test de salivă, ridică suspiciunea de posibilă infecție (caz suspect) și trebuie urmat de diagnostic prin metoda RT-PCR sau de un test antigen rapid. Pentru folosirea testelor nu este necesară pregătire medicală sau condiții speciale de lucru.

Ca urmare, legislația în vigoare nu exclude utilizarea acestor teste la domiciliu.

În acest context, decizia utilizării la domiciliu a testelor rapide antigen non-invazive efectuate din proba de salivă revine sistemului educațional.

La nivelul sistemului educațional, unități de învățământ sau Ministerul Educației, după caz, se vor putea stabili fluxurile pentru preluarea-predarea testelor, corectitudinea prelucrării/interpretării acestora, corectitudinea raportării și către cine se va face raportarea, în funcție de numărul de utilizatori, personalul didactic și nedidactic existent disponibil, numărul de cadre medicale de la nivelul unităților de învățământ etc.

Reamintim că, introducerea testelor rapide antigen non-invazive efectuate din proba de salivă a fost solicitată de către Ministerul Educației încă din luna februarie a acestui an și tot această instituție a solicitat specialiștilor din Sănătate o instrucțiune de utilizare.

Ministerul Sănătății asigură cadrele didactice, dar și pe părinți de întreaga considerație și înțelegere privind situația creată, dar reamintim că, testarea cu teste rapide antigen non-invazive efectuate din proba de salivă nu reprezintă un act medical. Aceasta este o măsură de prevenție ce poate fi aplicată în scopul identificării rapide a unor posibile cazuri de infectare cu SARS-COV-2. În toate situațiile, teste din salivă trebuie validate prin testare RT-PCR sau testare rapidă.

Ca urmare, domeniul educațional care a solicitat utilizarea acestui tip de teste este îndreptățit să decidă și cu privire la modul de utilizare. Ministerul Sănătății va sprijini acest demers.

Mai mult, procedura de management a cazului cu infectare va fi reglementată la nivelul unui Ordin comun al celor două ministere.

În aceste zile, reprezentanții Ministerului Sănătății și ai Ministerului Educației se vor întâlni pentru a elabora actul normativ”, este comunicatul semnat de Ministerul Sănătății pe acest subiect.

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Vizualizari: 1629

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

3 comentarii

Mircea

Acum 7 luni

Unde se vor arunca dupa folosire cele 145.000 de teste care sunt de fapt deseuri medicale cu biohazard? (asa cum scrie de fapt pe eticheta)
Raspunde

Eu

Acum 7 luni

DSP ar trebui sa raspunda la aceasta intrebare pana nu se vor umple toate pubelele cu deseuri medicale cu biohazaed. In saliva se pot gasi si alti germeni patogeni .Si parintii care vor efectua testele acasa trebuie informati in ce pubele trebuie aruncate testele folosite Profesorii care vor efectua teste pentru elevi, au asigurate manusi pentru fiecare elev? Inainte si dupa dupa efectuarea testelor de catre elevi , acestia ar trebui sa se spele/dezinfecteze pe maini. DSP - sa publice in presa locala toate detaliile acestei proceduri de testare , incepand de la desigilarea componentelor testelor si pana la finalizarea procedurii , inclusiv aspecte privind recipientele in care vor fi aruncate. Igienic ar fi ca aceste recipiente sa fie golite si dezinfectate dupa fiecare zi in care se face testarea, iar testele folosite sa fie trimise la decontaminare asa cum se procedeaza si in unitatile sanitare.
Raspunde

CX

Acum 7 luni

... in targul de Craciun
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus