Vineri,
21.01.2022
Parțial Noros
Acum
-1°C

Primăria, după ce a vrut să angajeze o firmă care oferta altceva: ”parcarea Cazarma 90 se modernizează smart”

Primăria, după ce a vrut să angajeze o firmă care oferta altceva: ”parcarea Cazarma 90 se modernizează smart”

Reprezentanții Primăriei Sibiu anunță modernizarea parcării de pe Cazarma 90 cu noi sisteme de acces. Sisteme achiziționate în urma unei licitații ”cu cântec”. Și mai anunță instalarea unor noi stații de încărcare a mașinilor, ”fast charge”. Dar de cinci ori mai lente decât cele mai performante amplasate deja în Sibiu.

”Una dintre parcările zonale mari din centrul Sibiului se modernizează. Parcarea în unul dintre cele 205 locuri disponibile în parcarea de pe Cazarma 90 va fi mai simplă, prin intermediul unor instrumente smart pentru acces, ieșire și plata taxei instalate și puse în funcțiune vineri, 26 noiembrie”, anunță reprezentanții Primăriei Sibiu, într-un comunicat remis cititorilor Turnul Sfatului.

Turnul Sfatului a relatat pe larg despre contractul estimat la peste jumătate de milion de lei, fără TVA, scos la licitație în vara acestui an pentru ”modernizarea smart” anunțată acum de Primărie. Contractul a fost atribuit inițial bucureștenilor de la Histria International SRL. În urma contestațiilor depuse ca urmare a acestei atribuiri, judecătorii au descoperit că funcționarii Primăriei Sibiu nu au citit pe de-a-ntregul oferta pe care au declarat-o câștigătoare. În sensul că aceștia s-au limitat la a accepta cea ce se promitea într-un așa-numit ”Formular 9”, fără a studia fișele tehnice ale aparatelor ofertate. Documentații tehnice care fie lipseau, fie – în unele cazuri – intrau în contradicție cu ceea ce se promitea prin acel ”formular 9”. Formular ”care pare a fi un copy-paste al caietului de sarcini”, după cum scriu judecătorii CNSC în decizia dată pe 18 august 2021.

Lista lungă a lipsurilor pe care funcționarii Primăriei Sibiu voiau să plătească mai bine de jumătate de milion de lei o puteți citi aici: Modernizarea Cazarmei 90, încredințată unei firme care oferta, de fapt, altceva

S-au finalizat și pus în funcțiune:

În zonele de acces și ieșire din parcare au fost instalate camere video LPR care recunosc numărul de înmatriculare al autovehiculelor. Astfel, după efectuarea plății la automate, la ieșirea din parcare nu mai este necesară scanarea tichetului cu cod de bare, ci bariera se va deschide automat, după ce numărul de înmatriculare este identificat de camerele video. Pe lângă implementarea acestui sistem, s-au înlocuit și barierele de la intrare și ieșire, împreună cu sistemele automate de operare.

Automate noi pentru plata taxei de parcare. Vechile aparate de taxare au fost înlocuite cu două unități noi care permit plata cu cardul contactless și cu telefonul mobil prin NFC, dar și cu bancnote și monede. Sunt mult mai simplu și intuitiv de utilizat, instrucțiunile fiind afișate pe un display generos”, comunicat de presă Primăria Sibiu

Se schimbă stațiile de încărcare. Gratuitate, dar nu chiar rapidă

De mai bine de jumătate de an, stațiile de încărcare rapidă amplasate în aceeași parcare Cazarma 90 nu mai funcționează. Funcționarii Primăriei au lansat o nouă procedură de achiziție pentru noi stații de încărcare. Le-au denumit ”fast charge”, deși cele mai puternice prize vor fi de 50 de kW. Asta în condițiile în care, spre exemplu, încărcătoarele amplasate de Tesla la Sibiu au o putere de 250 de kW. Dar de remarcat este faptul că la stațiile de încărcare amplasate de Primărie, încărcarea va fi gratuită. ”Stația existentă, pusă în funcțiune din 2016, prevăzută cu încărcător la 22 KW, urmează să fie înlocuită cu o nouă stație de putere mai mare, pentru încărcarea rapidă, la 22 KW și 50 KW (fast charge), oferind posibilitatea încărcării simultane a două autovehicule. Procedura de achiziție a noii stații s-a finalizat, urmând livrarea și montarea acesteia, precum și crearea noului sistem de alimentare cu energie.  Încărcarea autovehiculelor electrice va fi în continuare gratuită, fiind necesară doar plata taxei de acces în parcarea Cazarma 90, respectiv 2 lei/h. Menținerea gratuității pentru încărcarea mașinilor electrice este încă un mod concret prin care Primăria Sibiu încurajează utilizarea modalităților ecologice de deplasare, anunță Primăria în același comunicat.

Stația de încărcare existentă va fi înlocuită. Nu cu stații chiar de ultimă generație, dar încărcarea va fi gratuită

Plata taxei va fi posibilă și din aplicația Parcare Sibiu, prin intermediul unui software dedicat. În prezent este în curs introducerea și testarea acestei noi metode de plată a taxei de parcare, instrumentul urmând să fie disponibil cetățenilor în luna decembrie. Același instrument smart va fi disponibil și pentru parcarea din Piața Teatrului.

Reamintim că aplicația Parcare Sibiu oferă utilizatorului informații în timp real privind numărul de locuri de parcare libere în cele două parcări din zona centrală dotate cu barieră. În plus, este planificată în luna decembrie montarea unui display electronic în Piața Unirii, în zona Dumbrava, care va indica șoferilor numărul de locuri disponibile în cele două parcări, pentru a alege corespunzător direcția de deplasare”, comunicat Primăria Sibiu

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

7 comentarii

Bobo

Acum 1 lună

Hahaha, iarasi Smart ! Aloooooo, parcarea aia trebuie construita extins supraetajata din constructie usoara (metal) daca tot chemati turisti in orasul SMART, vara nu gasesti un loc de parcare ! A auzit bunica ceva de statii de incarcare in Germania si da-i cu smart.
Raspunde

Xxx

Acum 1 lună

Smart... Smart.. Smart!!! Da tot asteptam străzile alea ... Smart...unde Smart ar însemna că toate capacele de canal sa fie fix la nivelul asfaltului așa cum e normal...și nu cum e acum cînd 99/ din ele sunt peste...sub...sau mult sub nivelul asfaltului!!!! Chestia asta n ar fi... Smart???
Raspunde

Bambolero

Acum 1 lună

Nu. Și nici tu :)
Raspunde

BON

Acum 1 lună

Sub parcarea de la fosta cazarmă 90 este atâta teren nefolosit... Oare când vor ajunge "smart" cei de la Domeniul Public şi vor începe săpăturile să facă nişte "parcări smart" subterane, iar la nivelul de acum să fie parcări pentru autocare. Numa' întreb, nu dau cu paru!
Raspunde

Mircea

Acum 1 lună

Au mai fost discutii despre subteranul de acolo. Poate nu stii ca pivnitele prabusite ale cazarmei sunt declarate monument istoric clasa A si nu se poat atinge. Stiu este ridicol, dar ce nu este ridicol in acest oras...
Raspunde

@bon

Acum 1 lună

Pai oricât ar fi de smart și oricât ar vrea totul trece pe la doamna aia pe care au pus-o oamenii primar. Și uite așa stadionul se face in mijlocul orașului, parcările se fac doar din pensulă, se pun 2 bariere 2 LPR și devin Smart. Apropo C90 și multe locuri unde s-ar mai putea face ceva sunt monumente istorice, iar parcările supraetajate din piața 1 decembrie și piața Cibin așteaptă alt primar capabil.
Raspunde

Birtu

Acum 1 lună

Smart inseamna ca niste persoane isi baga niste bani frumosi si nemunciti in buzunar si probabilitatea ca ei sa fie din marginime e foarte mare! Se numesc comisioane ! Iar noi astia,adica pu......mea ramanem cu strazi de calitate foarte slaba, cu trotuare inguste si cu multe alte lucruri executate prost. Asta inseamna smart in conceptia primariei.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus