În prezent, România se bazează pe economia liniară, ceea ce înseamnă un proces de cumpărare-folosire-aruncare la gunoi. Pentru a ajunge la o economie circulară fiecare aspect al vieții trebuie luat în considerare. Astfel se diminuează impactul negativ asupra naturii: de la infrastructura orașelor, energie și hrană, până la acțiunile fiecărui individ în parte, arată datele furnizate de platforma Harta Reciclării, prima platformă națională, participativă și educativă, la care comunitatea contribuie pentru a face cunoscute locurile de colectare separată din țară.
Modelul pe care se bazează economia circulară este unul care implică repararea și reutilizarea obiectelor, apoi reciclarea acestora pentru recuperarea materialelor. Astfel, doar o mică parte din produse ajung la groapa de gunoi. Prin economia circulară se extinde ciclul de viață al obiectelor, materialele reciclabile devin resurse pentru noi produse, se reduce cantitatea materiilor prime extrase din natură pentru a face produse de la zero, consumul de energie și emisiile de carbon se micșorează, iar deșeurile sunt reduse la minimum. Prin urmare, când un produs ajunge la sfârșitul duratei sale de viață, materialele din care este fabricat sunt păstrate în cadrul economiei circulare.
Creșterea potențialului economiei circulare in Romania poate fi realizată prin:
– informarea și educarea populației pentru a o determina să folosească corect sistemul de colectare separată a deșeurilor;
– implementarea unui calendar de măsuri și instrumente specifice;
– o mai bună recirculare a resurselor la nivelul economiei naționale;
– dezvoltarea platformelor online de tranzacționare a deșeurilor pentru eficientizarea procesului de producție si/sau distribuție;
– crearea unei baze de date online/portal de informare a factorilor interesați privind modalitățile de implementare a economiei circulare
Principiile economiei circulare
Conform platformei Harta Reciclării, există cinci principii de bază ale economiei circulare
Principiul 1
Primul principiu face referire la renunțarea obiectelor de unică folosință. Putem investi în produse durabile, care pot fi refolosite o perioadă lungă de timp și care ne ajută să economisim pe termen lung.
Principiul 2
Presupune reducerea consumului la obiectele de care avem nevoie esențială. De multe ori există tentația de a cumpăra anumite produse pe care le avem deja acasă.
Principiul 3
Principiul trei face referire la refolosirea produselor pe care le avem deja, oferindu-le o nouă întrebuințare.De exemplu, cutiile de carton de la comenzile online pot fi folosite pentru cadouri viitoare sau depozitarea hainelor. Prin folosirea unui obiect cât mai mult timp, evităm producerea unor ambalaje sau produse noi.
Principiul 4
Atunci când obiectele au ajuns la finalul ciclului de viață reciclarea este următorul pas. Prin reciclare se recuperează materialele, devenind astfel noi produse. Prin reciclare se reduce cantitatea materiilor prime extrase din natură, se economisește energie și emisiile de carbon se micșorează.
Principiul 5
Deșeurile sunt materiale valoroase, nu trebuie privite ca niște gunoaie care trebuie aruncate. În medie, pentru un cetățean UE se folosesc anual 14 tone de materiale prime, iar 5 tone devin deșeuri, care ar putea fi reduse, reutilizate, reparate și reciclate pentru a le reintroduce într-un nou ciclu de producție fără să mai fie folosite materii prime
Planul de acțiune al UE pentru economia circulară
În acord cu obiectivul Uniunii de a atinge neutralitatea climatică până în 2050 în cadrul Pactului verde, Comisia Europeană a propus, în martie 2020, un nou Plan de acțiune pentru economia circulară. Acesta se axează pe prevenirea producerii de deșeuri și pe gestionarea lor și este menit să impulsioneze creșterea economică, competitivitatea și păstrarea poziției de leadership a Uniunii în domeniu.
În sesiunea plenară din februarie, Parlamentul a cerut reguli mai stricte pentru reciclare și obiective obligatorii privind utilizarea și consumul de materiale pentru 2030.
Tranziția către o economie circulară necesită implicarea și angajamentul a mai multor grupuri diferite de persoane. O astfel de tranziție sistemică este ajutată de avansările tehnologice în domeniul informației și a comunicării și de schimbarea socială. Astfel, economia circulară poate crea noi piețe ca răspuns la modelele de consum în schimbare, de la dreptul de proprietate tradițional la utilizarea, reutilizarea și împărțirea produselor și poate ajuta la crearea la locuri de muncă mai multe și mai bune.
Sursă foto: NewsEnergy
Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Vizualizari: 1911
Ultimele comentarii
Acum 8 ore
Bogdan
Acum 10 ore
Sparrow
Acum 10 ore
Mișu mare
Acum 11 ore
Magda Boar
Acum 11 ore
Max rasinareanul