Marţi,
27.09.2022
Ceata
Acum
10°C

Dosarul ATI Covid: Procurorii anunță că au închis acuzația de omor calificat, dar că s-au deschis 13 dosare de ucidere din culpă

Dosarul ATI Covid: Procurorii anunță că au închis acuzația de omor calificat, dar că s-au deschis 13 dosare de ucidere din culpă

Articolul „Şi eu am omorât oameni! Dezvăluiri şocante din Secţia ATI Covid a Spitalului Judeţean” i-a determinat pe procurorii de pe lângă Tribunalul Sibiu să deschidă un dosar penal pentru omor, însă în urma cercetărilor au stabilit că acuzația nu se justifică, anunță astăzi Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu.

Totuși, dosarul s-a disjuns în alte 13 cazuri, toate privind decesul unor pacienți ai căror aparținători au reclamat neglijența medicală. Aceste dosare sunt deschise sub suspiciunea de ucidere din culpă, anunță Ion Veștemean, prim procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu.

”Întrucât, din materialul probator administrat până în prezent, nu a fost exclusă posibilitatea ca aceste decese să fi survenit ca urmare a unor neglijenţe medicale, prin ordonanţa din data de 02.12.2021 procurorul de caz din cadrul Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu a dispus schimbarea încadrării juridice a faptei sesizate din infracţiunea de omor calificat, prev. şi ped. de art. 189 al. 1 lit. f din C.p. în infracţiunile de ucidere din culpă, prev. şi ped. de art. 192 al. 2 din C.p..

De asemenea, prin aceiaşi ordonanţă, s-a dispus disjungerea şi formarea unui număr de 13 dosare, câte unul pentru fiecare pacient decedat, pentru care în cauză s-a formulat plângere penală.

În dosarele nou formate se vor efectua cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ucidere din culpă, conform competenţei”, se arată în comunicat.

Comunicatul transmis de Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu

Prim procuror Veștemean Ion, în calitate de purtător de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu, este împuternicit să aducă la cunoştinţa opiniei publice următoarele:

La data de 07.03.2021, ora 20:37, în publicaţia on-line „Turnul Sfatului” a fost postat articolul de presă intitulat „Şi eu am omorât oameni! Dezvăluiri şocante din Secţia ATI Covid a Spitalului Judeţean”.

La data de 08.03.2021 articolul de presă a fost înregistrat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu întocmindu-se cu această ocazie proces-verbal de sesizare din oficiu, prin care s-a reţinut, în esenţă, că personalul medical din cadrul Spitalului Clinic Judeţean Sibiu – secţia ATI dedicată bolnavilor infectaţi cu virusul Sars Cov-2, cu intenţie nu administrează tratamentele corespunzătoare afecţiunilor pe care persoanele internate pe secţia respectivă le au, ci le administrează doar anestezice şi sedative, aspect care duce la moartea marii majorităţi a pacienţilor astfel trataţi.

Ca urmare a acestui act de sesizare, prin ordonanţa din data de 08.03.2021 a Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu s-a dispus începerea urmăririi penale sub aspectul săvârşirii infracţiunii de omor calificat, prev. şi ped. de art. 189 al. 1 lit. f din C.p.

Astfel, din materialul probator administrat în cauză nu a rezultat că pacienţii internaţi pe secţia ATI Covid a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu au decedat ca urmare a unor acţiuni săvârşite cu intenţie directă sau indirectă de personalul medical al acestei instituţii.

 Întrucât, din materialul probator administrat până în prezent, nu a fost exclusă posibilitatea ca aceste decese să fi survenit ca urmare a unor neglijenţe medicale, prin ordonanţa din data de 02.12.2021 procurorul de caz din cadrul Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu a dispus schimbarea încadrării juridice a faptei sesizate din infracţiunea de omor calificat, prev. şi ped. de art. 189 al. 1 lit. f din C.p. în infracţiunile de ucidere din culpă, prev. şi ped. de art. 192 al. 2 din C.p..

De asemenea, prin aceiaşi ordonanţă, s-a dispus disjungerea şi formarea unui număr de 13 dosare, câte unul pentru fiecare pacient decedat pentru care în cauză s-a formulat plângere penală.

În dosarele nou formate se vor efectua cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ucidere din culpă, conform competenţei.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus