Vineri,
03.02.2023
Partial Noros
Acum
2°C

Dosarul ATI Covid: Spitalul Județean se felicită. Nici o vorbă de cele 13 dosare în care se urmărește uciderea din culpă

Dosarul ATI Covid: Spitalul Județean se felicită. Nici o vorbă de cele 13 dosare în care se urmărește uciderea din culpă

Conducerea Spitalului Clinic Județean Sibiu a transmis astăzi un comunicat de presă în care se felicită pentru faptul că procurorii au schimbat încadrarea juridică în dosarul ”ATI Covid”, demarat în urma unui articol din ziarul Turnul Sfatului, din omor calificat în ucidere din culpă.

”SCJU Sibiu apreciază eforturile depuse de organele de urmările penală cu scopul aflării adevărului în cazul dosarului instrumentat în urma articolului „Şi eu am omorât oameni! Dezvăluiri șocante din Secția ATI Covid a Spitalului Județean”, apărut în publicația Turnul Sfatului, concretizate până în această fază prin reîncadrarea juridică. Faptul că în timpul probatoriului ”nu a rezultat că pacienții internați pe secția ATI Covid a Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu au decedat ca urmare a unor acțiuni săvârșite cu intenție directă sau indirectă” demonstrează că spitalul a acționat cu bună credință, respectându-și misiunea de a salva vieți”, se arată în comunicatul transmis de spitalul județean.

Instituția citează însă selectiv din comunicatul de presă transmis ieri de procurorii de pe lângă Tribunalul Sibiu. În realitate, se specifică faptul că ”prin aceiași ordonanță, s-a dispus disjungerea şi formarea unui număr de 13 dosare, câte unul pentru fiecare pacient decedat pentru care în cauză s-a formulat plângere penală. În dosarele noi formate se vor efectua cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ucidere din culpă, conform competenței”, se arată în comunicatul transmis de Ion Veștemean, prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu.

Spitalul amintește doar de ”dosare nou-create”, fără detalii suplimentare, în comunicatul oficial. „Totodată, ne exprimăm încrederea în sistemul judiciar și avem convingerea că, în urma administrării cu imparțialitate a tuturor probelor necesare soluționării dosarelor nou - create, se va constata că nu sunt îndeplinite elementele constitutive ale vreunei infracțiuni”, se arată în documentul semnat de managerul Daniel Chelcea și de purtătorul de cuvânt Decebal Todăriță.

Comunicatul transmis de spital:

Informare de presă: precizări cu privire la “dosarul ATI – Covid”

SCJU Sibiu apreciază eforturile depuse de organele de urmările penală cu scopul aflării adevărului în cazul dosarului instrumentat în urma articolului „Şi eu am omorât oameni! Dezvăluiri șocante din Secția ATI Covid a Spitalului Județean”, apărut în publicația Turnul Sfatului, concretizate până în această fază prin reîncadrarea juridică. Faptul că în timpul probatoriului ”nu a rezultat că pacienții internați pe secția ATI Covid a Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu au decedat ca urmare a unor acțiuni săvârșite cu intenție directă sau indirectădemonstrează că spitalul a acționat cu bună credință, respectându-și misiunea de a salva vieți. 

Totodată,  ne exprimăm încrederea în sistemul judiciar și avem convingerea că, în urma administrării cu imparțialitate a tuturor probelor necesare soluționării dosarelor nou - create, se va constata că nu sunt îndeplinite elementele constitutive ale vreunei infracțiuni.

  Dr. Daniel Chelcea                                                             Decebal Todăriță

          Manager                                                                     Purtător de cuvânt

 

Comunicatul transmis de Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu:

Prim procuror Veștemean Ion, în calitate de purtător de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu, este împuternicit să aducă la cunoştinţa opiniei publice următoarele:

La data de 07.03.2021, ora 20:37, în publicaţia on-line „Turnul Sfatului” a fost postat articolul de presă intitulat „Şi eu am omorât oameni! Dezvăluiri şocante din Secţia ATI Covid a Spitalului Judeţean”.

La data de 08.03.2021 articolul de presă a fost înregistrat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu întocmindu-se cu această ocazie proces-verbal de sesizare din oficiu, prin care s-a reţinut, în esenţă, că personalul medical din cadrul Spitalului Clinic Judeţean Sibiu – secţia ATI dedicată bolnavilor infectaţi cu virusul Sars Cov-2, cu intenţie nu administrează tratamentele corespunzătoare afecţiunilor pe care persoanele internate pe secţia respectivă le au, ci le administrează doar anestezice şi sedative, aspect care duce la moartea marii majorităţi a pacienţilor astfel trataţi.

Ca urmare a acestui act de sesizare, prin ordonanţa din data de 08.03.2021 a Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu s-a dispus începerea urmăririi penale sub aspectul săvârşirii infracţiunii de omor calificat, prev. şi ped. de art. 189 al. 1 lit. f din C.p.

Astfel, din materialul probator administrat în cauză nu a rezultat că pacienţii internaţi pe secţia ATI Covid a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu au decedat ca urmare a unor acţiuni săvârşite cu intenţie directă sau indirectă de personalul medical al acestei instituţii.

 Întrucât, din materialul probator administrat până în prezent, nu a fost exclusă posibilitatea ca aceste decese să fi survenit ca urmare a unor neglijenţe medicale, prin ordonanţa din data de 02.12.2021 procurorul de caz din cadrul Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu a dispus schimbarea încadrării juridice a faptei sesizate din infracţiunea de omor calificat, prev. şi ped. de art. 189 al. 1 lit. f din C.p. în infracţiunile de ucidere din culpă, prev. şi ped. de art. 192 al. 2 din C.p..

De asemenea, prin aceiaşi ordonanţă, s-a dispus disjungerea şi formarea unui număr de 13 dosare, câte unul pentru fiecare pacient decedat pentru care în cauză s-a formulat plângere penală.

În dosarele noi formate se vor efectua cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ucidere din culpă, conform competenţei.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

3 comentarii

Elzorab

Acum 1 an

Indiferent de concluzii un lucru e clar, oamenii nu au uitat si nu vor uita prin ce au trecut la ati (care au scăpat). Pe Dumnezeu nu-l pot duce cu presul. Apropo, s-au instalat camerele video mult promise la ati? E retorica intrebarea. Raspunsul il stim defapt.
Raspunde

Tavi

Acum 1 an

Toate aceste comunicate sunt pozitia respectiv reactia oficiala a institutiei. Rolul comunicatelor este de a crea impresia ca institutia este pe maini bune (discutabil) totusi daca aceste comunicate de presa nu reflecta sau truncheaza realitatea prin denaturare, cineva trebuie tras la raspundere pentru acest mod deficient de comunicare cu comunitatea din banii carora functioneaza aceasta institutie. Cred ca responsabilitatea expunerii acestor evenimente aparine sefului Relatii Publice din acel spital public. Se impune o conduita in emiterea unor astfel de comunicate!
Raspunde

Emil

Acum 2 săptămâni

La Victor Gomoiu au distrus vederea (cornee, cristalin) pe viata unei fetite de un an si jumatate cu ultraviolete si ministrul sanatatii nici nu se gandeste la demisie.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus