Sâmbătă,
05.10.2024
Partial Noros
Acum
14°C

Cum folosește Apă Canal un satelit israelian pentru a depista avariile la rețeaua din Sibiu

Cum folosește Apă Canal un satelit israelian pentru a depista avariile la rețeaua din Sibiu

Compania Apă Canal Sibiu SA folosește serviciile unui satelit utilitar pentru a descoperi eventualele avarii la rețeaua de apă din Sibiu și județ.

Tehnologia folosește un satelit utilitar care de la o altitudine de peste 600 de kilometri găsește apa ce curge din conductele subterane, prin fisuri sau pe la îmbinări. Inițial, tehnologia a fost gândită pentru a descoperi apa pe alte planete.

Practic, echipamentele folosite emit microunde radar, cu o anumită frecvență, care interferează cu elementele chimice din apa potabilă, clorul, în special. Microundele se întorc cu informațiile culese de până la 3 metri adâncime în sol și programe speciale indică pe hartă locul și dimensiunea avariei.

”Este o soluție utilă, dar destul de costisitoare pe care am folosit-o anul trecut. Trebuie să prinzi momentul când trece satelitul respectiv pe deasupra României, să intrăm în aria lui de operare. Când a trecut am acoperit o zonă de la Avrig până dincolo de Săliște, inclusiv Sibiu. Nu am folosit-o foarte des pentru că este foarte costisitoare. Este o tehnologie modernă, folosită în principal pentru depistarea izvoarelor de apă, dar cu această ocazie și potențialele defecțiuni de apă. După ce ai harta primită în urma trecerii satelitului începem să verificăm cu utilajele noastre speciale, care merg în amănunt. Satelitul vede orice apă subterană, poate să fie o defecțiune sau poate să fie un izvor și atunci noi ne orientăm pe unde avem rețelele și mergem cu detectorii de finețe să localizăm exact. Altfel e mult mai mult de lucru să mergi prin oraș peste tot pe unde ai rețea cu detectorii, rolul satelitului este de a restrânge foarte mult aria de căutare”, a explicat pentru Turnul Sfatului Vasile Maier, directorul Apă Canal Sibiu.

Informațiile din satelit sunt corelate cu alte tehnologii de ultimă oră de la nivelul solului.

”Chiar zilele acestea a fost la noi un expert francez care ne-a prezentat o tehnologie nouă care măsoară presiunea și zgomotul din rețea, cu niște contori speciali cu software, care se corelează cu imaginile din satelit, tocmai pentru a depista pierderile de apă. În Cluj, unde au început, au redus la jumătate pierderile. Avem deja o arie unde vrem să implementăm această tehnologie, la zona de blocuri din Șelimbăr unde avem în desfășurare lucrări, pe Brana. Se monitorizează rețeaua și primim informații din oră în oră, astfel încât să eficientizăm rețeaua”, mai explică Vasile Maier.

În total, peste o mie de kilometri de rețele administrate de Apă Canal au fost deja scanați din satelit și au fost identificate aproximativ 120 de fisuri. Angajații companiei de apă a Sibiului au remediat peste 70% dintre acestea cu ajutorul echipelor de intervenție, celelalte fiind în curs de execuție.

În prezent, în Sibiu pierderile totale din rețea ajung la aproximativ 30%, ceea ce deși poate părea mult reprezintă un procent sub media pe țară sau Europa de Est.

”În rândul specialiștilor este o adevărată filosofie legată de pierderile acestea din rețea. În esență sunt doi indicatori, unul se referă la pierderile fizice, altul la pierderile aparente, unde intră inclusiv posibile consumuri frauduloase, măsurători inexacte și altele. Pe municipiul Sibiu pierderile ajung undeva la 30%. Ca să înțelegeți, expertul francez de care am amintit ne spunea că pierderile normale în Europa de Est sunt undeva la 35, până spre 40%. Deci suntem undeva sub medie, însă putem îmbunătăți, din acest motiv căutăm soluții”, concluzionează directorul Vasile Maier.

Foto: Reprezentanța Comisiei Europene în România / Facebook

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 2431

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

4 comentarii

Alex

Acum 2 ani

Cu pădurile ar putea face acelaș lucru
Raspunde

Stefan

Acum 2 ani

Bag-o'n factura tati, nu te mai obosi, platim noi! Vezi ca satelitii rusesti e mai ieftini, lasa-i sa scaneze!
Raspunde

Rostogan

Acum 2 ani

Si ce folos ca detecteaza avariile in timp util daca dureaza luni de zile pana cand stimabilii sefii de la Apa-Canal catadicsesc sa trimita echipele de interventie sa repare!
Raspunde

Birtu

Acum 2 ani

Nu stiam eu cum de angajatii de la canal au bani de bmw scumpe,acum am aflat, ei deviaza bani si zic ca satelitu e scump,cine mai sta sa verifice. Apoi facturile umflate cu compresorul .
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus