Miercuri,
30.11.2022
Cer Senin
Acum
5°C

EMA: Datele medicale susţin administrarea dozei ''booster'' la trei luni după vaccinarea cu schema iniţială

EMA: Datele medicale susţin administrarea dozei ''booster'' la trei luni după vaccinarea cu schema iniţială

Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a anunţat joi că dozele de supra-rapel ("booster") ale vaccinurilor anti-COVID-19 pot fi administrate cel mai devreme la trei luni după finalizarea schemei iniţiale de vaccinare cu două doze, în contextul îngrijorărilor extreme provocate de creşterea numărului de infectări în Europa, informează Reuters, citată de Agerpres.

"Deşi recomandarea actuală este aceea de a administra doze 'booster' cu preferinţă după şase luni, datele actuale disponibile susţin administrarea sigură şi eficientă a dozei 'booster' cel mai devreme la trei luni după finalizarea schemei iniţiale de vaccinare", a declarat directorul departamentului de strategie vaccinală din cadrul EMA, Marco Cavaleri, într-o conferinţă de presă.

Deşi EMA se pregăteşte să examineze orice vaccin ce va fi modificat pentru a combate noua variantă Omicron, dacă va fi nevoie, combaterea răspândirii variantei dominante Delta ar trebui să fie prioritară în lupta împotriva actualului val al pandemiei de COVID-19, a adăugat el.

"Situaţia imunologică rămâne extrem de îngrijorătoare în Europa. Varianta Delta rămâne principala ţintă a acţiunilor de sănătate publică desfăşurate pentru a combate pandemia şi consecinţele ei", a mai spus Marco Cavaleri.

El a precizat că producătorii de vaccinuri anti-COVID-19 vor trebui să transmită Agenţiei Europene pentru Medicamente rezultatele testelor de laborator realizate pentru a stabili nivelurile de anticorpi neutralizanţi generate de serurile lor împotriva variantei Omicron, în cadrul unei proceduri demarate cu scopul de a determina necesitatea reală privind modificarea şi actualizarea acestor vaccinuri.

BioNTech şi Pfizer au devenit miercuri primii dezvoltatori de vaccinuri anti-COVID-19 care au publicat aceste date şi au precizat că schema lor de vaccinare cu trei doze este capabilă să neutralizeze varianta Omicron.

Marco Cavaleri a mai precizat că nu a fost identificată deocamdată nicio îngrijorare legată de siguranţa vaccinurilor în cadrul campaniei de imunizare a copiilor cu vârste cuprinse între 5 şi 11 ani în Statele Unite, unde peste 5 milioane de copii din această grupă de vârstă au primit deja cel puţin o doză de vaccin.

Joi, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunţat că vaccinurile anti-COVID-19 oferă un nivel robust de protecţie împotriva formelor severe ale acestei boli timp de cel puţin şase luni pentru majoritatea persoanelor vaccinate.

OMS a adăugat că administrarea dozelor din schema iniţială de vaccinare în ţările sărace ar trebui să fie prioritară la nivel mondial şi, din acest motiv, recomandă dozele "booster" doar pentru persoanele cu afecţiuni medicale preexistente şi celor care au primit un vaccin anti-COVID-19 cu patogen inactivat.

Sursă: Agerpres

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Vizualizari: 1154

Adina Torop

de Adina Torop

Reporter Speciale

adina@turnulsfatului.ro

Comentarii

3 comentarii

Elzorab

Acum 11 luni

Azi maine e luna si boosterul... pentru sănătate bineînțeles.
Raspunde

Calul Alb

Acum 11 luni

Normal, e pt ănătatea lui Pfizer & farma, Cuie Mâtzu, Arahat, Rafilla și mai știm. Ne vedem la doza 20...
Raspunde

Cosbuc

Acum 11 luni

la calul Elzorab din poezia mea nu se face, stai fara grija
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus