Luni,
03.10.2022
Parțial Noros
Acum
12°C

Poluare la Turnu Roșu. Brațul mort al Oltului, sit Natura 2000, transformat temporar într-o mare latrină

Poluare la Turnu Roșu. Brațul mort al Oltului, sit Natura 2000, transformat temporar într-o mare latrină

Apele uzate din localitățile Sebeșul de Jos și Turnu Roșu au ajuns în luna noiembrie direct în natură. Natura 2000 mai exact, zonă protejată la nivelul european.

Localnicii spun că au sesizat încă din toamnă apariția unui miros greu la intrarea în localitatea Turnu Roșu, principala sursă fiind stația de tratare a apei uzate, care nu ar funcția corect.

„De aproximativ patru, cinci luni am observat că la intrarea în localitatea Turnu Roșu, în zona cuprinsă între brațul mort al Oltului și bariera de cale ferată, persistă un miros greu de canalizare, miros care devine și mai puternic după lăsarea serii, semn că atunci sunt deversate “solidele”. Menționez faptul că tot ce ar trebui epurat în stație se deversează în pârâul Valea Nisului, pârâu care la rândul lui se varsă în brațul mort al Oltului, partea din stânga de la intrarea in sat. Atrag atenția asupra faptului că brațul mort al Oltului face parte dintr-un sit Natura 2000. Aruncând o simplă privire la culoarea apei din brațul mort, dar și la vegetația crescută total necontrolat în apă, chiar și pentru un necunoscător, este evident că ceva nu este în regulă, mai ales că mirosul nu minte”, se arată într-o sesizare trimisă de Radu N. pe adresa Sistemului de Gospodărire a Apelor Sibiu și Gărzii de Mediu Sibiu., sesizare ajunsă și pe adresa redacției Turnul Sfatului

Iată mai jos ce a filmat autorul sesizării:

Imaginile sunt făcute în zona din partea stângă de la intrarea în sat. Ce se vede mai sus este pârâul Valea Nisului, după stația de epurare, la câteva zeci de metri de aceasta.

”După mâzga depusa în apă este evident că ce se întâmplă acum este o practică folosită de ani de zile... Totodată, din informațiile mele, la toate statiile de pompare situate atât în Turnu Roșu, dar și în satul aparținător Sebeșu de Jos, se deverseaza constant material neepurat (pe supraplin sau bypass), dar și acest aspect este cunoscut la nivelul instituțiilor de control abilitate. Tot în zona respectivă o să găsiți un adevărat focar de infecție, animale moarte, materiale de construcții, canapele, tot ce vrei…”, mai spune Radu. N..

În urma celor relatate mai sus, Sistemul de Gospodărire a Apelor Sibiu, a trimis mai mulți reprezentanți la fața locului, însoțiți de comisari ai Gărzii de Mediu Sibiu. Concluziile sunt triste: stația de epurare nu funcționează și apele ajung direct în natură.

”La inspecția de la fața locului din data de 18 noiembrie 2021, am constatat că stația de epurare a apelor uzate din localitatea Turnu Roșu nu funcționează, apele uzate colectate din localitatea Sebeșu de Sus și Turnu Roșu sunt evacuate direct în emisar. Stațiile de pompare Turnu Roșu și Sebeșu de Sus sunt funcționale”, se arată în Nota de constatare semnată de specialiștii SGA Sibiu și comisarii Gărzii de Mediu. În data de 22 noiembrie 2021.

Important de menționat că în zonă operatorul care asigură alimentarea cu apă, canalizarea și epurarea apelor uzate este SC Apă Canal SRL Turnu Roșu. Societatea a primit autorizație de gospodărire a apelor în 16 martie 2021, aceasta fiind valabilă până în martie 2024.

Raportul celor două instituții de control mai arată că în data de 11 noiembrie 2021, adică exact în perioada în care cetățenii au început să trimită sesizări, inclusiv la presă, SC Apă Canal SRL Turnu Roșu a trimis o informare către Sistemul de Gospodărire a Apelor anunțând că stația de epurare nu funcționează. Chiar și așa, în urma controlului amintit mai sus, SGA și Garda de Mediu Sibiu a aplicat o amendă de 30.000 de lei.

SC Apă Canal SRL Turnu Roșu este societatea Consiliului Local Turnu Roșu, prin urmare amenda va fi plătită tot din banii cetățenilor din localitate.

Tot în urma controlului, SC Apă Canal SRL Turnu Roșu a primit și un termen limită pentru repornirea stației de epurare, ceea ce s-a și făcut în data de 26 noiembrie, conform răspunsului oferit reporterului Turnul Sfatului de conducerea Sistemului de Gospodărire a Apelor Sibiu.

Ideea a fost subliniată și de conducerea Comisariatului Județean al Gărzii de Mediu.

Reporterul Turnul Sfatului l-a contactat și pe primarul din Turnu Roșu, Stelian Istrate. Acesta a ținut să precizeze de la bun început că problema respectivă este una a Consiliului Local, nu a primarului. Cât privește deversarea, Stelian Istrate a declarat că a fost o problemă punctuală, de ordin tehnic, soluționată între timp.

”Acolo a fost o problemă din cauza firmei din Baia Mare, în septembrie ei au făcut stația și după câteva zile, cel puțin asta mi-a spus administratorul, ea n-a mai funcționat. Aici a fost problema că a durat până s-au făcut demersurile, cei de la Baia Mare a întârziat să vină să repare și asta s-a întâmplat. În prezent stația funcționează normal”, a concluzionat primar Stelian Istrate pentru Turnul Sfatului.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

5 comentarii

Melania Perișoreanu

Acum 9 luni

Sa fim mandri ca suntem romani in tara noastra si sa traim romaneste, in valorile neamului nostru sfant! Ce e romanesc nu piere!
Raspunde

Gigi

Acum 9 luni

Cu siguranță cei doi primari s-au plimbat țanțoși cu tricolorul pe ei de ziua națională... ăștia-s adevărații patrioți!
Raspunde

Bianca

Acum 9 luni

De ce miram? Chiar voi scriati ca in Sibiu curge rahat prin Sub Arini iar primaria si apele romana spuneau ca e normal? Niste papagali cu toti!
Raspunde

Sibian

Acum 9 luni

Foarte trist :( ...asta e ce lasam copiilor nostri. Ne mai miram ca toata Europa fuge de noi
Raspunde

Judetul lui Cimpean = groapa de gunoi

Acum 9 luni

asta e adevaratul judet al ciumei galbene, al sasilor si al lui kwi. sa faca bibu acum drumetii la turnu rosu, ca tot e anul drumetiilor. merita reamintit ca Agent Green a reusit in instanta sa opreasca defrisarile ce se faceu ilegal la ocolul silvic Avrig - de la Porumbacu pana in Saua Steflesti sub vf. Cindrel. Unui ONG ii pasa de natura mult mai mult decat mafiei conducerii locale si nationale.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus