Vineri,
30.09.2022
Cer Senin
Acum
8°C

Cazul unui sibian bolnav de COVID care s-a sinucis. Studiu realizat de trei medici sibieni

Cazul unui sibian bolnav de COVID care s-a sinucis. Studiu realizat de trei medici sibieni

Trei medici sibieni susţin că „pandemia de COVID-19 poate declanşa tentativele de suicid şi duce chiar la suicid", scriu cei de la Agerpres. În acest context, pacienţii diagnosticaţi cu COVID-19 ar trebui să beneficieze atât de consultul psihologului, cât şi de cel al psihiatrului.

Cei trei sunt Roxana Crişan, Elena Topîrcean şi medicul legist şef de la Sibiu, Silviu Morar. Aceștia au realizat un studiu intitulat „Cunoaşterea profilului psihologic al persoanelor care trec prin schimbări majore în contextul pandemiei COVID-19 este extrem de importantă pentru luarea unor măsuri profilactice individualizate. La astfel de cazuri, consultul psihologic şi examinarea psihiatrică precoce pot preveni actul suicidal cu final letal" în care prezintă acestă teorie.

„Diagnosticul de SARS-CoV-2 a creat a convergenţă a factorilor de risc de sinucidere, care a afectat inevitabil starea psihologică şi sănătatea mintală a individului. Infecţia SARS-CoV-2, izolarea, carantina, distanţarea socială, consecinţele sociale şi economice pot declanşa (...) tristeţea, îngrijorarea, frica, furia, enervarea, frustrarea, vinovăţia, neputinţa, singurătatea şi nervozitatea", se arată în studiul celor trei medici.

Despre lucrare s-a vorbit în cadrul Conferinţei „Psihiatrie şi Psihologie Medico-Legală". În prezentarea intitulată „Diagnosticul de SARS-CoV-2 - factor psihostresor major, precipitant al actului autolitic" a fost prezentat cazul unui sibian în vârstă de 74 de ani, diagnosticat cu COVID-19, care s-a spânzurat acasă, în timp ce soţia sa, bolnavă şi ea cu COVID-19, era internată în spital. Bărbatul s-a sinucis în timp ce se afla în carantină şi medicii au arătat că el evita să meargă la spital de ruşine că mai suferea şi de prostată.

„Motivele considerate cu rol în sinucidere: soţia diagnosticată cu COVID-19, internată. În perioada imediat anterioară decesului s-au identificat tristeţe şi nelinişte, izolarea de familie, de prieteni, frica de boală, frica de spitalizare. Acesta nu dorea să ajungă în spital datorită hipertrofiei beningne de prostată, care îi conferea disconfort urinar, teama să nu se facă de ruşine în spital din cauza problemelor urologice. Au fost identificaţi mai mulţi factori de risc pentru suicidul realizat în pandemia de COVID, astfel nelinişte, tristeţe, frica şi anxietatea, izolare, singurătate, carantinare, dar şi bolile asociate care au dezechilibrat sănătatea mintală ducând la suicid realizat", au spus medicii legişti în acest caz.

În urma necropsiei, medicii au arătat că, în momentul sinuciderii, infecția cu virusul SARS-CoV-2 la acest bărbat era „în formă minimă. La pacientul care s-a sinucis, infecţia virală avea formă minimă. Infecția cu SARS-CoV-2 nu a avut un rol cauzal în determinismul actului sinucidal. La cazul de faţă, consecinţele psiho-emoţionale ale pandemiei COVID-19 şi ale infecției SARS-CoV-2 au avut un rol contributiv important în facilitarea suicidală".

Pandemia COVID-19 scoate la lumină „vulnerabilitatea stării mintale a persoanelor în vârstă, în special a sexului masculin", cred medicii legiști sibieni care au realizat studiul.

În aceste zile la Sibiu se desfășoară conferința „Psihiatrie și psihologie medico-legală – inter și transdisciplinaritate”. În cadrul conferinței participă peste 650 de medici, psihologi, asistenți sociali, medici rezidenți, masternazi și studenți.

Sursa foto: Arhiva TS

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

6 comentarii

Cetatean

Acum 9 luni

psihoza covid este mentinuta la cote maxime chiar de autoritati doar pentru scopul clar declarat: cresterea ratei de vaccinare. insusi statul esuat (condus de robotul schior) este cel care atenteaza si subrezeste sanatatea psihica a cetatenilor, contrar Constitutiei Romaniei: "ART. 22 Dreptul la viată si la integritate fizică si psihică (1) Dreptul la viată, precum si dreptul la integritate fizică si psihică ale persoanei sunt garantate."
Raspunde

Ion

Acum 9 luni

Mai bine studiau rolul mass-mediei in dezechilibrarea mintală a populației, in manipularea acestei la comanda directă sau indirectă . Ăsta-i un studiu de caz care nu a identificat corect și complet cauzele.
Raspunde

Max rasinareanul

Acum 9 luni

Astia-s profesionistii care inunda ,,minunata societate capitalista"!Vorba aia,,daca esti prost cand esti mic, cand esti mare doar te joci!"
Raspunde

Gigi contra

Acum 9 luni

Mor oameni si lor le arde de studii! Salvati vieti, nu va apucati de studiat! Iar medicii si presa sa nu mai faca pe cioclii anuntand doar decese si iar decese, sa explice pe intelesul oamenilor ce inseamna un virus, un vaccin si care e rolul lui. Sa mai lase amenintarile si restrictiile!
Raspunde

Dantes

Acum 9 luni

Rolul presei este de a devoala lipsa de empatie a personalului unitatii sanitare care au in sarcina inclusiv consilierea psihologica si crearea unui mediu "sanatos" pentru tratarea si recuperarea pacientilor. Daca personalul unitatii este epuizat sau stresat la locul de munca inseamna ca managementul este de vina. Preventia epuizarii la locul de munca cade in sarcina conducerii!
Raspunde

Che

Acum 9 luni

Asta e un fleac pe lângă ce o sa vina !! Sa vezi rate de suicid in urma : Gazelor scumpe, Elecricitate ,etc … Și cine o fi de vina ??? Putin și Federația Rusa ?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus