Vineri,
09.12.2022
Cer Senin
Acum
7°C

Petiție pentru o pistă de biciclete pe Valea Oltului. ”O infrastructură modernă pentru biciclete nu este un moft, este o prioritate națională”

Petiție pentru o pistă de biciclete pe Valea Oltului. ”O infrastructură modernă pentru biciclete nu este un moft, este o prioritate națională”

2.455 de semnături a strâns până acum o petiție pornită din Vâlcea prin care se solicită crearea unei piste de biciclete care să acopere o bună parte din Valea Oltului.

Concret, se solicită realizarea unui traseu velo care să facă legătura între Râmnicu Vâlcea și Brezoi și se cere ca o parte din banii veniți prin PNRR să fie investiți aici.

”Realizarea a 3.000 km de piste pe trasee velo naționale este prevăzută în PNRR. Rugăm autoritățile locale să ia în considerare această oportunitate sau orice altă oportunitate de finanțare a unei piste de biciclete pe Valea Oltului între Râmnicu Vâlcea și Brezoi”, scriu autorii petiției.

Solicitarea a fost trimisă primăriilor din Râmnicu Vâlcea, Bujoreni, Dăeşti, Călimăneşti, Sălătrucel, Brezoi, Consiliului Judeţean Vâlcea și CNAIR.

”O pistă de biciclete pe Valea Oltului ar însemna: deplasări cu emisii zero și înlocuirea vehiculelor cu combustibili fosili, reducerea congestionării traficului și a impactului negativ asupra mediului, diminuarea accidentelor rutiere și creșterea gradului de siguranță pentru toți utilizatorii de trafic, crearea de opțiuni pentru cetățenii de toate vârstele privind activitățile recreative in aer liber, dezvoltarea comunităților locale și diversificarea activităților turistice, oferirea către navetiști a unor forme de transport convenabile intre domiciliu si serviciu”, se arată în promovarea petiției.

247,5 milioane de euro, alocați prin PNRR pentru piste de biciclete

Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) are la capitolul ”turism și cultură” un proiect prin care se dorește implementarea a 3.000 km de piste pentru biciclete, pentru care s-au alocat 247,5 milioane de euro. În medie, ar urma să se investească 82.500 de euro /kilometru, însă de aici ar urma să se finanțeze în principal traseele EuroVelo și Via Transilvanica, precum și circuitele velo adiacente acestora. Se specifică în PNRR să vor fi selectate și alte trasee ce vor fi selectate ”cu preponderență pe digurile cursurilor de apă administrate de către Administrația Națională Apele Române (ANAR)”, după cum se precizează în PNRR.

Sursa foto: bresciatourism.it

Fotografie din Italia

Imaginea care însoțește petiția vâlcenilor este din Italia, zona lacului Garda, din nordul țării.

Aici s-a investit masiv în ultimii ani pentru dezvoltarea pistelor de biciclete, numai în jurul acestui lac existând o rețea de piste dedicate bicicliștilor de aproximativ 140 de kilometri.

Pistele trec inclusiv prin micile orășele de la malul lacului, în unele locuri șoseaua velo funcționează în locul unor drumuri mai vechi, acum interzise mașinilor, dar sunt și kilometri întregi de piste suspendate pe o structură de lemn și metal, deasupra apei.

”Orașele Garda, Bardolino, Lazise și Peschiera sunt conectate printr-o pistă de biciclete panoramică pentru o călătorie în siguranță și, în același timp, pentru a vă bucura de priveliști minunate”, se arată în site-urile de promovare turistică a zonei.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Sus