Sâmbătă,
11.10.2025
Innorat
Acum
13°C

Plăcinte de la Mariohr. Să fie pită

Plăcinte de la Mariohr. Să fie pită

Pentru că se apropie Crăciunul și nu cred că sunt mulți cei care au chef acum să își suflece mânecile și să se apuce de frământat aluat, astăzi nu vizităm un restaurant, per-se, ci o brutărie care te hrănește bine și până să ajungi acasă, cu o listă foarte diversă de produse de patiserie.

Mariohr s-a deschis de nici o săptămână, pe Ștefan cel Mare, peste drum de benzinărie iar primul lucru care îți face cu ochiul este bucătăria deschisă la stradă. Orice trecător poate arunca un ochi pe geam să vadă ce dospește în cuptoare, cât mai durează până ies cozonacii calzi sau, pur si simplu, să privească fascinantul balet al mâinilor cu aluatul. E o brutărie artizanală, ceea ce înseamnă că în bucătărie se muncește încontinuu. Intră pâinile la dospit, ne apucăm de întins plăcintele. Gata cu plăcintele, se face loc pentru tăvile cu umplutură și începe înșurubatul cozonacilor. În același timp, într-un cuptor dospesc patiseriile iar în cuve se pregătește următoarea tură de aluat. N-am crezut că e atât de interesant circuitul, mai ales că totul se face pe repede înainte în cuptoarele nou-nouțe.

Am ajuns între turele de produse și am ales să aștept 10 minute ca să pot lua „câte una din fiecare”. Am urmărit cele 10 tăvi cu patiserie de când erau în cuptorul de dospit până au intrat la copt și au ieșit, rumene și aburinde. Și chiar am luat câte una din fiecare: cu varză, cu cartofi, cu brânză sărată, cu brânză dulce, cu ciocolată, cu gem de vișine, cu gem de caise și, ca desert, unul cu gem de fructe de pădure.


În cele 10 minute cât am așteptat, în loc să mă uit pe pereți am studiat și oferta de pâini pentru că m-a atras de la început faptul că fac și sortimente de pâine cu maia și nu cu drojdie, ceea ce chiar e o raritate în Sibiu. Așa că am plecat sub braț și cu o baghetă cu maia pe care plănuiam să o încerc de dimineață cu un unt (n-a încheiat ziua, și-a găsit obștescul sfârșit sub un gros strat de zacuscă). Am ajuns acasă cu plăcintele încă aburind, le-am tăiat pe fiecare în patru și am făcut un platou de degustare la 8 mâini. Era să ne omorâm de la prima plăcintă, pentru că am și început cu cea mai delicioasă dintre ele, cea cu varză. Cu mâna pe inimă vă spun, astăzi, în Sibiu, nu aveți unde mânca o plăcintă cu varză mai bună decât asta. În primul rând, față de concurență, asta are varză de îți pică pe haine. E plăcintă cu varză, nu cu urme de varză. Care cum și-a terminat bucata a început să scormonească printre celelalte, în speranța că mai găsește una. S-a și smuls din mână câteva secunde mai târziu, s-a lăsat cu chestii grave de la plăcinta cu varză. Pe locul II, deși nu în ordinea în care au fost mâncate, cea cu măr. La fel, cu umplutură generoasă și un aluat perfect. Pe locul III, plăcinta cu cartofi, opinia pentru primele trei a fost unanimă. De la locul IV în jos, fiecare cu gusturile lui, mie mi-au plăcut cea cu brânză dulce și cea cu caise, copiilor cea cu ciocolată și cea cu fructe de pădure. Am făcut două mese din cele 8 plăcinte și pâinea cu maia.

Păi să mai pornești cuptorul înainte de Crăciun? Că pe lângă toate tipurile de plăcinte la care te gândești mai poți lua cozonaci, cu nucă sau cu mac, măriori­ – cozonaci mai mari, la 1.3 kg, haioșe, coșulețe cu nucă, sărățele. Până la chestiile care necesită creme, poți lua tot ce se pune pe-o masă de sărbători de-acolo, fără bătaie de cap, cu cardul. Ceea ce voi face în 3...2...1 zile.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Vizualizari: 8656

Comentarii

8 comentarii

Om

Acum 3 ani

Preturi?
Raspunde

Pofticiosul

Acum 3 ani

O placinta cu varza as manca si eu!
Raspunde

Gigi contra

Acum 3 ani

Varza multa, mere multe, pana prind clienti, apoi se porcesc si ei!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Discretziu

Acum 3 ani

Tovarășe... Mie îmi par a fi congelate... Doar imi par, zic. Dar și faptul ca recomanzi și ne spui ca te scapi de n-spe griji mergând acolo, îmi pare a fi o situație, la care s-a ajuns după ce ai plecat de acolo ca un porc, cu un gift card câteva sute... Dacă ma înșel, și sper ca nu, îmi pare rău... Iar dacă e sa ma înșel, măcar am nimerit-o cu cel de la sectanți. Apropos, vezi ca și cei de la Mo's sunt sectanți... Poate faci și acolo frumos, și primești moka/de mila orice.
Raspunde

Corina

Acum 3 ani

Discretziu, nu sunt congelate. Aluatul este facut acolo si poti vedea asta pe geam.
Raspunde

Rostogan

Acum 3 ani

Preturi?
Raspunde

Mircea

Acum 3 ani

Sunt produse de calitate care isi merita banii. Nu am gasit in SIBIU produse mai bune ca la brutaria artizanala MARIHOR... Specific ca produsele NU sunt CONGELATE. Recomand cu placere si incredere aceste produse de la brutaria artizanala MARIHOR....
Raspunde

Julik

Acum 2 ani

Cred ca vorbeste ploconul mai mult decat adevarul si pot sa si dezvolt. In primul rand chiar in Sibiu te-ai gasit sa spui ca nu gasesti paine de casa cu maia adevarata, nu la galeata ca la M. ???Cand in tot orasul sunt peste 100 de brutarii cu adevarat artizanale, cu cuptoare traditionale de caramida nu povesti!!! In al doilea rand placinte din alea sa manance cine vrea, cu umpluturi la galeata, probabil in afara de varza si cartofi..., si crede-ma stiu ce vorbesc, ca 8 ani asa ceva am vandut!!! Iar aluatul chiar daca este congelat sau nu si probabil ca e, altfel nu prea se tine, tot guma de cauciuc este la 1 ora dupa ce se raceste! Daca mai tine minte cineva, in anii 70-80-90 se vindeau placinte cu varza, ceapa, branza si carne la placintaria din Piata mare de langa librarie, alea da placinte cu aluat dospit nu foietaje pacalite... In al treilea rand as intreba pe distinsul domn ce definitie are painea artizanala, caci nu se incadreaza nici la naturala nici la traditionala, dupa ce materii prime folosesc! Asa ca va doresc mult succes in ingroparea traditiilor locale si a produselor specifice zonei in folosul unor facke-uri...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus