Duminică,
04.06.2023
Cer Senin
Acum
12°C

Faină-i făina cu fainoșag. Sau câte fake-uri poate suporta o știre

Faină-i făina cu fainoșag. Sau câte fake-uri poate suporta o știre

PSD vrea interzicerea făinii din insecte. E un titlu care a apărut în ultimele zile în aproape toate ziarele centrale. Doar că Marcel Ciolacu susține că a depus un proiect de lege prin care ”se interzice utilizarea făinii de insecte în prepararea produselor românești comercializate”. Deci nu se interzice făina respectivă, ci se dorește să nu se folosească în prepararea anumitor produse tradiționale, care sunt vândute în comerț.

Pe scurt, Ciolacu spune că prin proiect se propune interzicerea utilizarea făinii de insecte în prepararea produselor prevăzute în Registrul Național al Produselor Tradiționale. Așa cum au făcut și alte țări europene, la fel trebuie să facem și noi”, a anunțat Marcel Ciolacu pe Facebook. Euronews dă aici exemplul Italiei, unde respectiva făină ar fi fost interzisă pentru prepararea pizzei și pastelor.

În plus, se cere ca pe raft făina respectivă să fie marcată vizibil cum că are conținut de greieri, iar mai departe e vorba, evident, de patriotism ieftin, dar de mare succes din punct de vedere politic.

Să le luăm pe rând.

  1. Conform proiectului, făina de insecte nu va fi interzisă, așa cum au titrat majoritatea ziarelor. Ar urma să fie oprită folosirea ei de către producători în prepararea unor produse înscrise în Registrul Național al Produselor Tradiționale. Așadar, făina respectivă se va putea găsi pe rafturile magazinelor, se va putea cumpăra, iar fiecare, la el în bucătărie, o poate folosi la ce vrea. O poate și aspira pe nas, dacă atât îl duce capul.
  2. În Italia nu e interzisă folosirea făinii din insecte pentru producerea pizzei și a pastelor. Sau pentru cornurile cu ciocolată, dacă vreți. Dovadă stau zecile de articole care relatează despre producători care vând așa ceva din Roma, până în Milano. Nu e un mega-succes, se bazează doar pe clienții care vor să încerce ceva nou, iar relatările lor spun că gustul e similar cu ce există deja pe piață de sute de ani. Doar că prețul e mai piperat, pentru că făina făcută din greieri e mai scumpă decât cea normală. Trebuie menționat că ”făina de greier” are de regulă un procent de până la 17% proteină de insecte, restul e tot grâu.

Există și în Italia un proiect de lege care ar propune același lucru cu ce spun pesediștii, însă nu a fost votat până acum. Ca o paranteză, la putere în Italia e o coaliție formată dintr-un mixt de partide de genul AUR la noi, așa că nu orice vine din această țară, în această perioadă, din punct de vedere politic, trebuie luat musai de bun.

  1. Ideea de a marca ingredientele făinii respective reglementează ceva ce există și acum. Producătorii sunt și acum obligați să noteze pe etichete, vizibil, conținutul produsului. Probabil că ați văzut făină de diferite tipuri, fără gluten, de secară, etc.

Cui servește nebunia legată de făina de insecte, începută după ce UE a aprobat în ianuarie 2023 mai multe produse derivate din insecte pentru consumul uman?

Un val de dezinformare a lovit multe state membre, România făcând parte dintre ele, răspândind în mare parte panica nejustificată și acuzând Bruxelles din cele mai rele comploturi.

Cele mai mari temeri: vom mânca insecte chiar și împotriva voinței noastre, deoarece insectele vor fi ascunse în produsele fără etichetare corectă. Insectele sunt otrăvitoare și nepotrivite pentru consumul uman, iar cineva vrea să ne omoare pe toți. Suntem obligați să mâncăm insecte, deoarece nu mai e suficient grâu ca urmare a războiului și a sancțiunilor împotriva Rusiei. Și a patra: UE atacă producătorii români de grâu, care vor fi duși la faliment de făina de greieri adusă din Asia.

Nu are rost să discut în detaliu despre aceste teme, mai ales că teoriile conspirației se mai și bat cap în cap: pe de-o parte UE distruge producătorii cu grâul super-ieftin adus din Ucraina, dar aduce și făină de greieri din Asia mult mai scumpă, cu același scop.

Mă întreb însă când vor apărea mișcările anti-albine. O insectă care de mii de ani ne otrăvește cu scuipatul lor pe care noi îl numim miere.

E interesant de văzut cum cei care ar ieși la proteste împotriva făinii de insecte cred că propolisul, luat pe gură cu lingurița, e mult mai bun decât orice medicament din lume, pentru aproape orice afecțiune. Sau lăptișorul de matcă, o altă bunătate care nu e făcută de insecte.

De fapt, cheia stă tot în cuvintele lui Marcel Ciolacu.

„Patriotismul economic înseamnă protejarea producătorilor locali și a produselor și mâncării tradiționale românești”, susține pe Facebook liderul PSD.

Deci despre asta discutăm de fapt. Despre zecile de mii de votanți care reprezintă nucleul dur al patriotismului și tradiționalismului românesc. Electorat care în acest moment dă share la postările AUR.

Același public care nu ar accepta renunțarea totală la calendarul Iulian, valabil doar pentru stabilirea datei Paștelui, la noi, în favoarea celui gregorian, folosit inclusiv de noi, dar și de ceilalți creștini din vest.

Același public care militează împotriva vaccinării. Acestea ar fi extrem de periculoase și nu ar fi altceva decât o formă de control al populației. Sau de exterminare în masă.

Cam tot aceiași care cred că încălzirea globală nu există. Care spun că vaccinul MMR produce autism. Aceiași care se uită pe cer și urlă că avioanele ne otrăvesc. Exact, cei care cred în teoria conspirației legată de chemtrails,  care afirmă că avioanele comerciale eliberează substanțe toxice în atmosferă, sub forma unor dungi albe (chemtrails), într-un efort de a controla clima sau de a manipula ori otrăvi populația. Și așa mai departe.

Doar că de această dată se dă apă la moară unor oameni care deși nu înțeleg mare lucru, susțin că știu mult mai mult decât restul. Iar cel mai puternic partid politic din țară își pleacă urechea asupra unor inepții și punctează legislativ. Un fapt periculos, consider. Spun asta, pentru că mâine poate apărea o inițiativă prin care avioanele nu vor mai zbura deasupra orașelor, iar aterizarea se va face doar noaptea, pentru a fi protejați de chimicalele oamenii  de către iluminații care vor să ne otrăvească. De ce nu și o lege prin care forma ”geoid” dispare din manuale, pentru că pământul ar putea fi, de ce nu, chiar plat. Până la urmă, cine l-a văzut din spațiu să se convingă cu ochii lui de formă?

E ciudat că aceiași oameni care au protestat masiv împotriva restricțiilor din pandemie, urlă acum pentru noi legi restrictive. Dacă nu-ți plac gândacii, cine te pune să-i mănânci? E atât de mare tentația, încât e nevoie de o lege pentru a ne ține departe de ei?

Sursa foto: Pixabay

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Vizualizari: 5078

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

3 comentarii

Io

Acum 1 lună

Imi place ca se face o analiza mai concreta la vorbele electorale ale conducatorilor nostrii, si observam cum se manipuleaza, dar in acelasi timp, nu scapam de gandirea comunista in care orice conspiratie pomenita te transforma intr-un spalat pe creier care nu intelege ca lumea asta e perfecta si nu este corupta. Poate faci o analiza mai atenta sa vezi cate din conspiratiile din pandemie, acum sunt realitati, sau atat promovata incalzire globala. Dar nu, v-ati invatat din "pandemie" sa jigniti, etichetati si sa injositi oamenii dupa bunul vostru plac, si observ ca nu va mai dati rand acolo la voi in redactie la asemenea articole.
Raspunde

AlisonBurgers

Acum 1 lună

"E ciudat că aceiași oameni care au protestat masiv împotriva restricțiilor din pandemie, urlă acum pentru noi legi restrictive" Care sa fie elementul comun ? Ca lipsa de educatie si inteligenta nu are cum sa fie, nu ? Acesti oameni sunt doctori, imunologi, oameni de stiinta nedescoperiti ..
Raspunde

Amn114

Acum 1 lună

"E atât de mare tentația, încât e nevoie de o lege pentru a ne ține departe de ei" - dacă furtul este prevăzut ca infracțiune nu înseamnă că toți am fi dispuși să furăm, iar o lege ne ține departe de acest impuls. Există niște cetățeni care pot fi pedepsiți, dacă ai bază legală. La fel cu făina de greier: momentan este scumpă, dar probabil prețul va scădea. La acel moment pot exista unele bonusuri sau ajutoare din partea UE prin care să fie subvenționați cei care utilizează respectiva făină. E dreptul meu să știu ce conține un produs, cum a fost preparat pentru a alege eu ce mănânc, nu ce-mi sugerează Schwab. La fel cum e dreptul meu să aleg dacă mă vaccinez - sau nu. Intoleranța și extremismul l-am văzut într-adevăr în pandemie. Provenea de la oameni care se dau cei mai toleranți, mai deschiși la minte, care au crezut narativul oficial cu virusul și vaccinarea și pe care frica i-a transformat în monștri. Virusul încă există, vaccinuri nu mai avem - și nu mai avem pentru că cei care au întreținut frica au băgat pe gât credulilor alte subiecte de panică:)
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus