Joi,
28.03.2024
Innorat
Acum
11°C

Astrid Fodor: transportul metropolitan va deveni funcțional peste un an și jumătate în cel mai optimist scenariu

Astrid Fodor: transportul metropolitan va deveni funcțional peste un an și jumătate în cel mai optimist scenariu

Consilierii locali ai Sibiului au adoptat luni, în unanimitate, înscrierea municipiului într-o viitoare asociație de transport metropolitan. Context în care primarul Sibiului a fost întrebată când crede că ar putea să și înceapă să devină operațional transportul public metropolitan.

”Care este orizontul de timp în care vom avea prima cursă între Sibiu și o localitate limitrofă?”, a fost întrebată Astrid Fodor, înainte adoptării proiectului referitor la înființarea Asociației de Dezvoltate Intercomunitară (ADI) Transport Metropolitan Sibiu. 

Astrid Fodor a arătat că, urmându-se pașii legali, va dura cel puțin un an și jumătate operaționalizarea unui sistem integrat de transport public în cele zece localități care au anunțat până acum că aderă la această inițiativă. ”Cel mai scurt termen este mijlocul anului 2023. Este un proces de durată. Vă spun toți pașii: înregistrarea la instanță a Asociației va dura până la mijlocul lunii februarie. Apoi trebuie să publicăm în jurnalul UE anunțul de delegare a serviciului de transport public. Acest anunț trebuie publicat cu cel puțin 12 luni înainte de contractare. După care ADI Transport trebuie să realizeze un studiu de oportunitate, care va stabili indicatorii tehnico-economici, redevența, subvenția pe care trebuie să o plătească fiecare localitate, numărul necesar de autobuze, unde vor fi stațiile și toate detaliile. Apoi se va lucra la infrastructură. După ce au trecut cele 12 luni trebuie finalizat contractul de delegare a serviciului de transport public, care după ce a fost avizat de Consiliul Concurenței va deveni funcțional. Deci un an jumătate pe puțin va dura, luând în calcul termenele prevăzute de legislație”, a răspuns Astrid Fodor la întrebarea adresată de Diana Mureșan, liderul de grup al consilierilor USR.

Asociația de transport va reuni, conform intențiilor de până acum, zece localități, între care se va asigura un transport în comun realizat de același viitor operator: Sibiu, Cisnădie, Șelimbăr, Cristian, Șura Mică, Roșia, Șura Mare, Sadu, Poplaca și Ocna Sibiului.

Despre cum a fost gândită să funcționeze ADI Transport Metropolitan Sibiu puteți citi aici: Nimic important fără voia Sibiului: asociația de transport metropolitan ajunge la vot. Care sunt regulile propuse

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

5 comentarii

Unu

Acum 2 ani

Demisia! Pentru modul in care arata sibiul, pentru modul in care s-a dezvoltat orasul (ca un ghetou urban de joasa speta) in ultimii ani!
Raspunde

Ion

Acum 2 ani

io as zice ca pensionara fodor sa nu se mai complice cu prostia asta de zona metropolitana. si asa conform calculelor ei ea va fi pensionata si in acte inainte ca vreun autobuz sa circule. Vedeti cum cauta motive si etape laboriase (care nicidecum nu merg suprapuse) sa se scuze pentru faptul ca nu se va intampla nimic. dar incompatibila nu vede de vreo 10 ani ca populatia Sibiului si a zonelor limitrofe creste constant si sigur, si acum e surprinsa ca va trebui brusc sa dezvolte si infrastructura.
Raspunde

Ion Iolanescu

Acum 2 ani

Daca cel mia optimist scenariu este 1,5 ani, asta inseamna ca la urmatoarele alegeri aceasta promisiune o sa fie in capatul listei de promisiuni.
Raspunde

Bobo

Acum 2 ani

Mamaia va pregateste piste SMART pentru biciclete....ehh, nu stiti voi strategia
Raspunde

Javert

Acum 2 ani

După părerea mea un termen rezonabil ar fi 10 ani la cea ce înțeleg eu transport metropolitan funcționabil (asta în cazul în care se dorește cu adevărat acest lucru).Numai cineva care nu are nicio legătură cu Sibiul ar putea să creadă că 2 -3 ani ar putea fi un termen rezonabil pentru poveștile lui Fodor.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus