Marţi,
03.10.2023
Cer Senin
Acum
21°C

Colindele tradiționale din Cârțișoara, strânse într-o culegere. Cântecele sunt vechi de aproape 50 de ani

Colindele tradiționale din Cârțișoara, strânse într-o culegere. Cântecele sunt vechi de aproape 50 de ani

La finalul săptămânii trecute, la Centrul Cultural „Preot Radu Fărcașiu" din Cârțișoara a avut loc o lansare de carte. Este vorba despre „Colinde din Cârțișoara, Țara Făgărașului", o culegere de colinde tradiționale din Cârțișoara, strânse laolaltă de profesorul Gheorghe Cânduleț (născut în Cârțișoara) și Alina Stan, Lector Universitar Doctor, sub îndrumarea științifică a Profesorului Universitar Doctor Ioan Bocșa de la Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima”, Cluj Napoca.

Lansarea de carte organizată de Asociația Cârțișoara a avut loc sâmbătă, 18 decembrie, și a început cu prezentarea tradițiilor și obiceiurilor de iarnă din Cârțișoara și Țara Făgărașului. Cartea este o culegere a colindelor tradiționale din Cârțișoara interpretate de cetele de feciori din comunitățile istorice Oprea și Streza.

„Colindele din Cârțișoara au infuențe paleocreștine și chiar precreștine, din mitologia daco-romană și specific pentru ele este interpretarea de către două coruri bărbătești care colindă alternativ câte un grup de două versuri. Culegerea de colinde a fost realizată pe baza transcrierilor versurilor și notelor muzicale după o serie de înregistrări realizate în decembrie 1973 pe banda de magnetofon care conțin zece colinde cântate de ceata de tineri din Streza și 28 de colinde tradiționale cântate de ceata de tineri Oprea Cârțișoara”, transmit organizatorii evenimentului într-un comunicat de presă.

La eveniment au participat cete de tineri din comunitățile Streza si Oprea - Ulița Morii, care i-au colindat pe cei prezenți la Centrul cultural „Preot Radu Farcașiu". Lansarea s-a încheiat cu distribuirea de cărți și semnarea de autografe din partea autorilor.

Centrul cultural „Preot Radu Farcasiu" Cârțișoara este un proiect al Asociației Cârțișoara început în august 2021 cu donații strânse de la locuitori și de la diaspora comunității. A fost amenajat într-o fostă biserică-romano-catolică, închisă forțat în anul 1948.

A fost adus la viață în urma unor reparații efectuate în anul 2010 (intervenții de urgență pentru a evita păbușirea totală) și reparații capitale (interior, podea, hidroizolație, acoperiș, exterior), în anul 2021. Aici se desfășoară evenimente culturale și sociale și este în curs de amenajare o bibliotecă pentru comunitate.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Adina Torop

de Adina Torop

Redactor

adina@turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus