Sâmbătă,
04.02.2023
Heavy Snow
Acum
-2°C

Testarea (socio-politică) a noii coaliții la guvernare

Testarea (socio-politică) a noii coaliții la guvernare

Noii guvernanți sunt deplin conștienți de așteptările mari și profunde ale societății românești. Una dintre acestea – și probabil cea mai mare – este întronarea dreptății. Orice efort, de orice natură ar fi el, chiar bine intenționat, nu are sorți de izbândă dacă nu este clădit pe dreptate. Ori strâmbătatea, nedreptatea, moștenite de la dictatură,  înoadă și firul roșu care caractarizează evoluția „democrației” postdecembriste. Ea explică simplu și limpede marasmul în care se menține individul și colectivitatea. Tot ea este, în cea mai mare măsură și cauza contradicțiilor care frământă societatea românească.

Unul dintre domeniile în care nedreptatea și injustiția fac pur și simplu ravagii este  cel referitor la salariile și pensiile plătite din bugetul public.

Nimeni nu spune că salariile trebuie să fie uniforme. Există o deosebire valorică a prestației sociale care trebuie răsplătită ca a atare, dar pe dreptate. Când însă un pălmaș este retribuit cu de 10 ori mai puțin decât un birocrat deși valoarea socială a muncii prestate este asemănătoare sau comparabilă, nu te poți aștepta la pace socială. Scara valorică a retribuirii muncii trebuie reechilibrată. Nu dai salar de 55-60.000 lei sau pe alocuri și mai mult unuia iar altuia 2.000-2.500 lei, oricât de diferențiată ar fi expresia valorii sociale a muncii.

Aceeași problemă și în privința pensiilor. Ce justificare socială au cei ale căror pensii se urcă până către 80.000 lei în timp ce marea masă a pensiilor se situează la nivelul de 2.000-3.000 lei. Odată cu reechilibrarea sistemului de salarizare s-ar rezolva și sistemul de pensionare cu condiția esențială a respectării principiului sacrosanct al contributivității. Orice alt criteriu de stabilire a pensiei este absolut nedrept și ca atare inadmisibil. Pensiile așa zis speciale trebuie imediat revocate indiferent de domeniul la care se referă. În această ordine de idei, „celebra” Decizie a CCR pe tema pensiilor speciale care, pe argumente care frizează ridicolul, a făcut din magistrați  o categorie „specială” de cetățeni, trebuie privită ea însăși ca profund neconstituțională.

De asemenea ajutoarele cu caracter social trebuie regândite în așa fel încât ele să nu stimuleze nemunca, să sprijine doar acolo unde este nevoie și unde își arată eficiența.

Sunt și domenii de activitate unde nedreptatea face casă bună cu risipa. Un exemplu ilustrativ este chiar parlamentul. Nu toți parlamentarii își merită indemnizațiile consistente la nivelul muncii prestate. Am fost parlamentar și știu bine ce spun. Apoi, acestea pur și simplu se dublează cu cele acordate sub pretextul muncii în cabinetele parlamentare teritoriale. Acestea din urmă nu au nicio justificare, nu au nicio eficiență practică. În general, întregul aparat de putere, politică, economică, judiciară sau administrativă, este plătit vădit discreționar în raport cu restul cetățenilor.

O altă măsură mult prea așteptată de români este cea referitoare la raționalizarea aparatului administrativ. El este umflat, până să crape. De la guvern până la ultima primărie. S-a vorbit la un moment dat de 800.000 în loc de 1.400.000.  Avem 20 de ministere.  Știre de ultimă oră, Bulgaria își propune să guverneze cu 4 ministere. Trebuie stimulată munca creativă, productivă, nu munca sterilă, birocratică. Digitalizarea ar trebui să contribuie generos la acest proces de simplificare.

Un cuvânt despre structura parlamentară. S-a vorbit atât de mult de reducerea numărului de parlamentari la 300. Ar fi un număr mai mult decât suficient și rezonabil. America are 535 de parlamentari la o populație de 300 milioane de locuitori. Germania are un parlamentar la 117.000 de locuitori. Italia unul la 60.000 iar Spania unul la 74.000. Acum, noi avem unul la 40.000. Cu reducerea la 300 raportul ar fi de unul la 63.000, adică ne-am apropia de normalitate.

O altă problemă grea care apasă pe umerii țării este cea de natură bugetară. Producem (adunăm) puțin și cheltuim mult. Revigorarea creativă și eficientă a economiei cere timp. În schimb măsurile de echilibrare echitabilă a cheltuielilor, mai sus și parțial schițate, s-ar putea adopta fără întârziere. Ele nu numai că ar depresura parțial bugetul afectat economiei dar ar veni și în întâmpinarea instituirii dreptății sociale. Nicio formulă de guvernare de până acum n-a avut șansa actualei coaliții de a ataca frontal și cu eficiență aceste probleme. Și nu va reuși nici ea oricît ar fi (prezumptiv) de bine intenționată, dacă nu va face dreptate.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Vizualizari: 4312

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus