Primăria a lansat consultării publice documentația prin care un investitor privat solicită creșterea regimului de înălțime permis blocurilor din preajma viitorului spital județean Sibiu. Arhitecții care au realizat documentația urbanistică pentru creșterea coeficientului de utilizare a terenului în cazul de față sunt cei angajați de Primăria Sibiu să realizeze noul Plan urbanistic general al municipiului.
Planul urbanistic zonal lansat consultării publice a fost inițiat la cererea investitorilor de la Optima Real Estate Investment SRL. Aceștia doresc ridicarea unui ansamblu rezidențial pe un teren de aproape 15.000 de mp, aflat în zona Căii Șurii Mici, chiar în vecinătatea terenului pe care a fost proiectat un viitor spital județean.
Pas cu pas
La inițiativa unui alt dezvoltator imobiliar, Zac-Dev Șurii Mici SRL, în zona aflată în discuție acum a fost adoptat în urmă cu opt ani un alt plan urbanistic zonal. Acest PUZ se suprapune parțial peste terenul celor de la Optima Real Estate Investment SRL, teren pentru care este solicitată acum creșterea indicatorilor urbanistici.
Pin documentația urbanistică adoptată de Consiliul local Sibiu în 2013, regimul maxim de înălțime permis era de cel mult cinci niveluri supraterane (parter, trei etaje și mansardă sau etaj retras sau demisol, parter, două etaje și mansardă sau etaj retras). Prelungit în mai multe rânduri, acest PUZ a fost modificat în 2018. În sensul că pe parcela inițiatorului din 2013 a fost permisă creșterea regimului de înălțime la șase niveluri supraterane (parter, patru etaje și etaj retras).
Acum, și cei de la Optima Real Estate Investment SRL solicită ca pe parcela lor regimul de înălțime să crească. De la cele maxim cinci niveluri supraterane, la șase: fie în varianta parter, cinci etaje și mansardă sau etaj retras, fie demisol, parter și patru etaje plus mansardă sau etaj retras. Prin PUZ-ul propus, cei de la Optima Real Estate Investment SRL se angajează să realizeze și un nivel subteran, pentru parcări.
Creșterea regimului de înălțime va duce la creșterea coeficientului de utilizare a terenului cu 20% (de la maximul de 1,6 la 1,92).
Zona pentru care este solicitată creșterea regimului de înălțime este situată chiar vizavi de viitorul spital județean (zona marcată cu ISm). Sursa: Planșa de reglementări urbanistice propuse
Un viitor pol de dezvoltare a Sibiului
Cei de la Daedalus Proiect, arhitecții care au realizat documentația pentru creșterea indicatorilor urbanistici, consideră că zona Căii Șurii Mici va deveni un foarte important pol de dezvoltare a Sibiului, după inițierea proiectului noului spital județean. În istoricul făcut, cei de la Daedalus Proiect amintesc faptul că terenurile agricole din zonă au fost introduse în intravilanul municipiului Sibiu în 2011, o dată cu adoptarea planului urbanistic general aflat încă în vigoare. ”Cu toate acestea, urbanizarea Zonei rezidențiale vest s-a făcut anevoios, din 2011 până în prezent realizându-se puține proiecte rezidențiale, singurul notabil și de anvergură ce s-a concretizat fiind proiectul Magnolia”, arată cei de la Daedalus Proiect. Merită amintit că pentru proiectul celor de la Magnolia, administrația locală a permis un regim de înălțime și mai mare decât cel solicitat acum, respectiv nouă niveluri supraterane: parter, șapte etaje și, respectiv, etaj retras.
Arhitecții mai arată că, din 2011 și până acum, prin diferite alte planuri urbanistice au fost reîncadrate diferite parcele, primind destinații mixte, de locuire și servicii. ”Aceste modificări ale situației propuse prin PUG au ca efect o concentrare a funcțiunilor mixte și de instituții, densificare a utilizării terenului cu potențial de generare a unui nou pol urbanistic semnificativ la nivelul municipiului Sibiu, justificând astfel o abordare care să se coreleze și integreze cu noile funcțiuni prevăzute și, în aceeași măsură, cu tendința de densificare a zonei, pentru întreaga vecinătate a spitalului”, mai arată cei de la Daedalus Proiect.
Terenurile limitrofe celui pe care este preconizată ridicarea noului spital județean au devenit tot mai atractive pentru dezvoltatorii imobiliari
Arhitecții care au realizat PUZ-ul aflat acum în dezbatere publică sunt și cei angajați de Primăria Sibiu pentru elaborarea unui nou plan urbanistic general al municipiului. După cum arăta Turnul Sfatului anul trecut, arhitecții sunt favorabili discuțiilor despre creșterea regimului maxim de înălțime permis în Sibiu, în anumite zone.
Prin faptul că zona este, deocamdată, un câmp, propunerile de modificare a indicatorilor urbanistici sunt văzute drept un lucru normal de către arhitecții cu care a discutat Turnul Sfatului. ”Aș avea rezerve doar în ceea ce privește parcările. Mi s-ar părea normal ca în paralel cu creșterea regimului de înălțime să crească și numărul nivelurilor subterane, în care să fie amenajate parcări”, este una din opiniile culese.
Sibienii care au sugestii sau opinii referitoare la PUZ-ul lansat consultării publice le pot transmite în atenția administrației locale (pms@sibiu.ro) până cel mai târziu pe 21 ianuarie 2022.
Consultă aici, în format mare, Planșa de reglementări urbanistice propusă
Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download
Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube
Tag-uri: inaltime , regim , judetean , spital , blocuri
Vizualizari: 7153
Ultimele comentarii
Acum 39 minute
Emil
Acum 46 minute
Florin
Acum 51 minute
Pop
Acum 52 minute
Dobrin ionut
Acum 1 oră
Carcotel