Joi,
28.09.2023
Cer Senin
Acum
15°C

Sibiului cât mai înalte blocuri: crește regimul de înălțime în zona viitorului spital județean

Sibiului cât mai înalte blocuri: crește regimul de înălțime în zona viitorului spital județean

Primăria a lansat consultării publice documentația prin care un investitor privat solicită creșterea regimului de înălțime permis blocurilor din preajma viitorului spital județean Sibiu. Arhitecții care au realizat documentația urbanistică pentru creșterea coeficientului de utilizare a terenului în cazul de față sunt cei angajați de Primăria Sibiu să realizeze noul Plan urbanistic general al municipiului.

Planul urbanistic zonal lansat consultării publice a fost inițiat la cererea investitorilor de la Optima Real Estate Investment SRL. Aceștia doresc ridicarea unui ansamblu rezidențial pe un teren de aproape 15.000 de mp, aflat în zona Căii Șurii Mici, chiar în vecinătatea terenului pe care a fost proiectat un viitor  spital județean.

Pas cu pas

La inițiativa unui alt dezvoltator imobiliar, Zac-Dev Șurii Mici SRL, în zona aflată în discuție acum a fost adoptat în urmă cu opt ani un alt plan urbanistic zonal. Acest PUZ se suprapune parțial peste terenul celor de la Optima Real Estate Investment SRL, teren pentru care este solicitată acum creșterea indicatorilor urbanistici.

Pin documentația urbanistică adoptată de Consiliul local Sibiu în 2013, regimul maxim de înălțime permis era de cel mult cinci niveluri supraterane (parter, trei etaje și mansardă sau etaj retras sau demisol, parter, două etaje și mansardă sau etaj retras). Prelungit în mai multe rânduri, acest PUZ a fost modificat în 2018. În sensul că pe parcela inițiatorului din 2013 a fost permisă creșterea regimului de înălțime la șase niveluri supraterane (parter, patru etaje și etaj retras).

Acum, și cei de la Optima Real Estate Investment SRL solicită ca pe parcela lor regimul de înălțime să crească. De la cele maxim cinci niveluri supraterane, la șase: fie în varianta parter, cinci etaje și mansardă sau etaj retras, fie demisol, parter și patru etaje plus mansardă sau etaj retras. Prin PUZ-ul propus, cei de la Optima Real Estate Investment SRL se angajează să realizeze și un nivel subteran, pentru parcări.

Creșterea regimului de înălțime va duce la creșterea coeficientului de utilizare a terenului cu 20% (de la maximul de 1,6 la 1,92).

Zona pentru care este solicitată creșterea regimului de înălțime este situată chiar vizavi de viitorul spital județean (zona marcată cu ISm). Sursa: Planșa de reglementări urbanistice propuse

Un viitor pol de dezvoltare a Sibiului

Cei de la Daedalus Proiect, arhitecții care au realizat documentația pentru creșterea indicatorilor urbanistici, consideră că zona Căii Șurii Mici va deveni un foarte important pol de dezvoltare a Sibiului, după inițierea proiectului noului spital județean. În istoricul făcut, cei de la Daedalus Proiect amintesc faptul că terenurile agricole din zonă au fost introduse în intravilanul municipiului Sibiu în 2011, o dată cu adoptarea planului urbanistic general aflat încă în vigoare. ”Cu toate acestea, urbanizarea Zonei rezidențiale vest s-a făcut anevoios, din 2011 până în prezent realizându-se puține proiecte rezidențiale, singurul notabil și de anvergură ce s-a concretizat fiind proiectul Magnolia”, arată cei de la Daedalus Proiect. Merită amintit că pentru proiectul celor de la Magnolia, administrația locală a permis un regim de înălțime și mai mare decât cel solicitat acum, respectiv nouă niveluri supraterane: parter, șapte etaje și, respectiv, etaj retras.

Arhitecții mai arată că, din 2011 și până acum, prin diferite alte planuri urbanistice au fost reîncadrate diferite parcele, primind destinații mixte, de locuire și servicii. ”Aceste modificări ale situației propuse prin PUG au ca efect o concentrare a funcțiunilor mixte și de instituții, densificare a utilizării terenului cu potențial de generare a unui nou pol urbanistic semnificativ la nivelul municipiului Sibiu, justificând astfel o abordare care să se coreleze și integreze cu noile funcțiuni prevăzute și, în aceeași măsură, cu tendința de densificare a zonei, pentru întreaga vecinătate a spitalului”, mai arată cei de la Daedalus Proiect.

Terenurile limitrofe celui pe care este preconizată ridicarea noului spital județean au devenit tot mai atractive pentru dezvoltatorii imobiliari

Arhitecții care au realizat PUZ-ul aflat acum în dezbatere publică sunt și cei angajați de Primăria Sibiu pentru elaborarea unui nou plan urbanistic general al municipiului. După cum arăta Turnul Sfatului anul trecut, arhitecții sunt favorabili discuțiilor despre creșterea regimului maxim de înălțime permis în Sibiu, în anumite zone.

Prin faptul că zona este, deocamdată, un câmp, propunerile de modificare a indicatorilor urbanistici sunt văzute drept un lucru normal de către arhitecții cu care a discutat Turnul Sfatului. ”Aș avea rezerve doar în ceea ce privește parcările. Mi s-ar părea normal ca în paralel cu creșterea regimului de înălțime să crească și numărul nivelurilor subterane, în care să fie amenajate parcări”, este una din opiniile culese.

Sibienii care au sugestii sau opinii referitoare la PUZ-ul lansat consultării publice le pot transmite în atenția administrației locale (pms@sibiu.ro) până cel mai târziu pe 21 ianuarie 2022.

Consultă aici, în format mare, Planșa de reglementări urbanistice propusă

Memoriul de prezentare al PUZ-ului elaborat pentru creșterea cu 20% a coeficientului de utilizare a terenului

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Vizualizari: 7153

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

15 comentarii

Cioco Flender

Acum 1 an

Crestem regimurile de inaltime in noile cartiere dar facem aceleasi strazi obosite cu 2 benzi sa le legam. Prostia la putere!
Raspunde

Cristi

Acum 1 an

Credeam ca au ales acea locatie pentru viitorul Spital judetean tocmai pentru ca este o zona mai putin aglomerata. Daca aglomeram zona construind blocuri inalte si inghesuite, traficul o sa fie anevoios si nu mai vad folosul pentru spital. Oricum nu m-as muta laga noul spital cand sunt atatea alte variante la Sibiu. Imi doresc ca Primaria sa apeleze la specialiti urbanisti care sa vina cu o viziune de ansamblu despre urbanizarea zonelor de la periferia orasului, altfel o sa avem Sibiul inconjurat de niste cartiere montru de tipul "cartierul arhitectiilor". Putin cate putin, un bloc dupa altul si iata, in 10-15 ani la ce s-a a juns pe Calea Cisnadiei!
Raspunde

CitizenX

Acum 1 an

Nimeni nu scoate o vorba despre parcuri, scoli, gradinite. Doar multe apartamente, multe locuri de parcare. S-a dezvoltat cartierul Kogalniceanu, se va dezvolta si zona noului spital judetean (va fi gata in 2055), vor fi mii de apartamente si mii de masini. Exista si un plan de a construi pasajr, strazi, extinderea transportului in comun?
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Semper

Acum 1 an

Bravo! In sfarsit nivelul etajelor din Sibiu il va depasi pe cel din Tarnaveni sau Targu Lapus.... Vom ramane inchistati in chilotii stramti ai administratiei municipiului Sibiu. Si Selimbarul ne depaseste...
Raspunde

Marius

Acum 1 an

Selimbar e distrus acuma vad ca contagiaza si Sibiul, pasul 2 este lipsa spatiilor verzi!
Raspunde

Gigi

Acum 1 an

Regimul de inaltime ca regimul de inaltime... dar cum facem spatiile dintre blocuri ... inclusiv cu spatiile verzi? Reproducem betoanele de pe str. Doamna Stanca in tot Sibiul? Chiar nu meritam sa avem macar putin spatiu verde? Pentru cumparatori: chiar nu ne intereseaza ce avem in fata geamului? Chiar nu ne intereseaza ce avem in partea exterioara a usii de intrare in apartament? Suntem chiar atat de indiferenti incat sa acceptam sa cumparam orice proiect acoperit cu beton pe care ni-l arunca pe piata dezvoltatorii imobiliari?
Raspunde

Stanciu

Acum 1 an

Cumparatorii sunt familii tinere, la inceput de viata, care nu au unde sta. Un amarat de apartament cu 2 camere a ajuns sa coste 70000 euro, o nebunie. Normal ca tinerii cumpara si apartament cu betoane sub geam, ca la preturile astea artificiale chiar nu au de ales. Nu-s toti bugetari/doctori sa-si permita sa dea 135000 euro in "The Lake Home" (care oricum nu se ridica nici pe departe la nivelul pretului; opulenta proasta si atat). Vina e a autoritatilor pt ca nu deschid terenuri si nu impun spatii verzi prin PUZ-uri. Solutia ar fi asta: e teren f mult in zona noului spital judetean. Primaria ar trebui sa inceapa de acum sa construiasca unfrastructura: drumuri, trotuare, parcuri/zone de joaca. Si odata infrastructura facuta ar iesi chiar ceva frumos.
Raspunde

Gaviota Cucuruz

Acum 1 an

Marile investitii din Sibiu s-au limitat la fabrici unde se munceste la banda si la teamliderițe oltence ofuscate, cu IQ negativ și pline de țâfnă. Normal ca e nevoie de bidonviluri ca sa-i adaposteasca!
Raspunde

Ge;u

Acum 1 an

E unu acolo care a construit fara autorizatie (o linie de blocuri fff inalte), a depasit regimul de inaltime cu cateva etaje bune, si in loc sa demoleze, au modificat legea sa se incadreze turcu in prevederile legale! Halal administratie ! Halal primarie si oras ! Un oras distrus de incompetenta, hotie, parvenire si PROSTIE !!!
Raspunde

Birtu

Acum 1 an

Mai multe etaje inseamna mai multe venituri pentru smecherasii din imobiliare si ceva plicuri in plus pentru cei care comanda. Dar pentru restul populatiei inseamnamai putin spatiu verde,mai multa poluare si multa coruptie. Cei care au cascaval mult in buzunare comanda celor care au cutitul in mana si totul se rezolva.
Raspunde

Porfir Radauteanu

Acum 1 an

Yay! Forza FDGR! Votati Nutria ca va va fi bine!
Raspunde

BON

Acum 1 an

Deja Sibiului i se spune, mai nou, "Vâlcea de Sus". În curând îi vor spune "Oltenia de peste Munţi"...
Raspunde

Ralu

Acum 1 an

Nu cred ca ar fi ok sa mai aglomeram această zonă, ganditiva o sa se faca ,,cel mai mare spital de urgențe din sibiu,, o sa fim mai rau decât Calea Cisnadiei .Mai bine v-ați gândi la o școală, creșa, grădinița mai întâi .
Raspunde

Ralu

Acum 1 an

Nu cred cred că e ok ganditiva o sa se faca,, cel mai mare spital de urgențe din Sibiu, o sa ajungem mai rau decât Calea Cisnadiei. Ar fi mai bine dacă v-ați gândi la o școală, creșa sau grădinița.
Raspunde

Z

Acum 1 an

Blocuri in care sa stati inchisi in case ca in temnita si spitale unde sa fiti intubati. Asta da investitie pe termen lung!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus