Vineri,
02.12.2022
Innorat
Acum
2°C

Sute de mii de elevi rămân fără bursa de merit după un ordin al Ministerului Educației

Sute de mii de elevi rămân fără bursa de merit după un ordin al Ministerului Educației

Consiliul Naţional al Elevilor condamnă modificarea pragului mediei pentru bursa de merit de la 8,50 la 9,50, printr-un ordin de aprobare a criteriilor generale de acordare a burselor publicat în Monitorul Oficial.

Mai multe asociaţii ale elevilor au anunţat, miercuri, că vor ataca în instanţă ordinul prin care se modifică pragul mediei pentru acordarea burselor de merit, de la 8,50 la 9,50.

Potrivit unui comunicat transmis Agerpres de Asociaţia Elevilor Constanţa, iniţiativa este susţinută de Asociaţia Elevilor din Bacău (AEBc), Asociaţia Vâlceană a Elevilor (AVE), Asociaţia Elevilor din Bucureşti şi Ilfov (AEBI), Asociaţia Elevilor din Maramureş (AEM) şi Asociaţia Elevilor din Timiş (AETm).

"Marţi (...) a fost publicat în Monitorul Oficial Ordinul Ministerului Educaţiei pentru aprobarea criteriilor generale de acordare a burselor elevilor. La nivelul ordinului, criteriile de acordare a bursei de merit sunt modificate (...). Astfel, este tăiat numărul beneficiarilor de burse de merit, fiind afectaţi sute de mii de elevi din ţară. Astfel, 730.000 de elevi din România rămân fără burse. Dacă ar fi să rostim numele fiecărui elev condamnat de către ministrul Sorin Cîmpeanu, ne-ar lua peste 8 zile, iar asta citind un nume pe secundă, fără a lua vreo pauză. Probabil, în următorii 4 ani, 730.000 de tineri vor părăsi România, dezamăgiţi de eşecurile sistemului", se arată în comunicat.

Asociaţiile elevilor acuză că ordinul "a fost publicat peste noapte, din pix", fără ca proiectul să fie pus în dezbatere publică, fiind astfel încălcate principiile transparenţei decizionale.

"Astfel, Cîmpeanu dovedeşte că nu are respect nici faţă de elevi, nici faţă de legile ţării. Vom ataca în instanţă ordinul, pentru a ne asigura că niciun elev nu va fi prejudiciat în urma unor ordine date peste noapte în mod ilegal", se mai menţionează în comunicat.

Şi Consiliul Naţional al Elevilor a condamnat modificarea pragului mediei pentru bursa de merit de la 8,50 la 9,50, printr-un ordin de aprobare a criteriilor generale de acordare a burselor publicat în Monitorul Oficial.

"Ministerul Educaţiei tocmai ce a decis să priveze zeci de mii de elevi de dreptul la educaţie, printr-un masacru al burselor şcolare, care se vor acorda pentru un număr mult mai mic de beneficiari, sub pretextul creşterii mediilor ca urmare a şcolii online. (...) Consiliul Naţional al Elevilor condamnă cu fermitate o astfel de modificare iresponsabilă şi inechitabilă şi solicită Ministerului Educaţiei să revină de urgenţă asupra deciziei în perioada imediat următoare, înainte de începerea semestrului al II-lea", se arată într-un comunicat al Consiliului Naţional al Elevilor transmis, miercuri, AGERPRES.

Organizaţia solicită, totodată, ca noile criterii generale de acordare a burselor să poată fi aplicate începând cu anul şcolar 2022-2023, în aşa fel încât să fie evitată o destabilizare a întregului proces, precum şi reluarea discuţiilor alături de partenerii de dialog social cu privire la modificările care trebuie aduse criteriilor folosite în momentul actual.

Având în vedere impactul major al unei astfel de măsuri pentru sistemul educaţional, nu este exclusă posibilitatea declanşării unor proteste la nivel naţional dacă Ministerul Educaţiei nu va reveni asupra deciziei. 

 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

10 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

L

Acum 11 luni

PSD-ul te vrea prost ! Nu are bani pentru olimpici doar pentru pensii speciale si institutiile de forta care urasc cetateanu...:(
Raspunde

Gigi contra

Acum 11 luni

Alo, Consiliul National al Elevilor, chiar nu aveti pic de decenta? 8,50 e medie pt. bursa? Dupa ce ca se dau notele pe proiecte copypaste, mai vreti si burse pt. medii de 8,50? Mai maare rusinea! Vi s-a marit alocatia, nu va ajunge pt. tigari si energizante, ca altceva sigur nu cumparati!
Raspunde

S

Acum 10 luni

Media pentru a primi bursa de merit ar trebui sa fie 10. Pentru olimpici ar trebui sa fie o bursa speciala. Asa ar fi stimultiva pentru ceilalti. 8.50 e risipa de bani.
Raspunde

Stanciu

Acum 10 luni

Exact! 8.50 aveam 70% din clasa in liceu. Risipa de bani!!!
Raspunde

Muresan

Acum 10 luni

Care merit? 8,50 e un merit? E tras de coada ca s-au muiat profesorii si le-au dat note cu 2 puncte in plus!
Raspunde

Hermann Stadt

Acum 10 luni

Bursa pentru 8,50 la școala care o faceți? Daca vă ia cineva la bani mărunți și vă întreabă cate ceva din cultura generala pun pariu că nu știți mai nimic.Bursa ar trebui sa fie pentru cei cu media 10,pe care chiar îi cred că vor să facă ceva în viața.Restul?Burta pe carte ca să ieșiți din mediocritatea lui 8,50.
Raspunde

Poetul fara pereche.

Acum 10 luni

Aveti perfecta dreptate ! Se vede din comentarii ca sunteti un om realizat , poate chiar, cu putina burtica , de la atata invatat, fireste. . Dar ce facem cu cei care n-au burta?
Raspunde

Hermann Stadt

Acum 10 luni

"Caracterul însă al unei școli bune e că elevul să învețe în ea mai mult decât i se predă,mai mult decât știe însuși profesorul"....M.E. Realizat?Unii ar zice da,alții nu...și da,când a fost timpul am pus si burta pe carte fara sa adorm.Si era pe vremea aia când adevărații poeții fara pereche se învățau in scoli.....cei de astazi vor doar sa para spirituali.
Raspunde

Apollo

Acum 10 luni

Domne, daca esti de nota 10, ce cauti aici in subterana cu gloata, apollinicule?
Raspunde

Hermann Stadt

Acum 10 luni

:) nu știu de unde ai dedus că sunt de nota 10,dar no,fiecare cu puterea lui de intelegere,aici nu mă bag....Ca să-ți răspund la întrebare,ar trebui mai întâi să definești gloata la care faci referire.Eu nu am văzut vreuna pe aici,dar ajungem din nou la coeficient și repet,nu-mi permit. Totusi,cu un minim efort îți pot mărturisi (deja simt că ești atent)că nu îmi plac cei care din lipsa de "burta" ajung "sus" deoarece au avut sau au "spate".Asta în detrimentul acelora care chiar meritau bursa la momentul respectiv sau job-uri bine platite după burta aia care au pus-o pe carte.Si nu,nu e cazul meu,nu am frustrări de genul asta,dar mediocritatea și nepotismele tind sa devina calități.Daca am devenit prea serios și te-am pierdut pe parcurs,îmi cer scuze :)

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus