Miercuri,
09.10.2024
Cer Senin
Acum
9°C

Sibiul, pe locul 6 la turism, în 2021. Pandemia ne-a dat 7 ani înapoi

Sibiul, pe locul 6 la turism, în 2021. Pandemia ne-a dat 7 ani înapoi

Județul Sibiu se află pe locul 6 într-un clasament al județelor care au primit cei mai mulți turiști în primele luni ale anului trecut, conform unui comunicat transmis de Institutul Naţional de Statistică.

363.800 de turiști au vizitat Sibiul, oficial, pe parcursul primelor 11 luni ale anului trecut, în creștere față de anul 2020, supus mai multor restricții luate în context pandemic.

Acum doi ani, 262.807 turiști au vizitat Sibiul și turismul se întorcea, în funcție de aceste cifre, la anii de dinaintea Capitalei Europene, din 2007.

Cel mai mare număr de turiști, conform datelor Institutului Național de Statistică, au fost în județul Sibiu în anul 2019. 575.545 de turiști au vizitat atunci Sibiul, un record istoric al județului.

În comparație, în 2002, Sibiul era vizitat de doar 164.468 de turiști.

Conform datelor INS, turiștii care au ajuns anul trecut în județ sunt în marea majoritate români: 86,51% dintre aceștia fiind cetățeni români, doar 52.206 fiind străini.

Mai mulți turiști decât Sibiul s-au întregistrat anul trecut în Constanţa (1,256 milioane), Braşov (926.400), Municipiul Bucureşti (834.600) și Bihor (397.200).

La numărul de înnoptări, însă, Sibiul stă mult mai prost. Județul nostru a avut 666.900 de înnoptări, fiind într-un clasament național, din acest punct de vedere, pe locul 9.

Peste Sibiu se află Constanţa (4,508 milioane), Braşov (1,793 milioane), Municipiul Bucureşti (1,527 milioane), Bihor (1,097 milioane), Vâlcea (986.500), Prahova (807.600), Suceava (740.900) și Mureş (684.100 de înnoptări).

Județul în care s-au făcut cele mai puține înnoptări în primele 11 luni ale lui 2021 este Teleorman, doar 6739. Dintre acestea, doar 340 sunt notate în dreptul unor cetățeni străini.

Durata medie a şederii în perioada ianuarie - noiembrie 2021 a fost de 2,3 zile la turiştii români şi de 2,2 zile la turiştii străini.

Sibiul turistic în 2022: ”Dacă am avea 80% acoperire vaccinală, ar fi un mesaj foarte bun către potențialii turiști”

Scăderea cifrelor din turism este dramatică în ultimii ani, susținea Alin Chipăilă la finalul lunii decembrie. Și asta, pentru că de cele mai multe ori facem comparații cu 2019, ultimul an de dinaintea Covid, iar pentru Sibiu e un dezavantaj, pentru că acest an a fost foarte bun pentru municipiu și județ.

”Noi suntem acum între valuri, din nou, dar măcar avem premisele că vom avea un an măcar la fel de bun ca 2021, adică sperăm că în continuare va crește rata de vaccinare, că se va continua vaccinarea de booster, că va fi la fel de eficientă și pentru noua variantă, astfel că vom putea să ne dezvoltăm. Premise sunt.

Am văzut că și în 2021 suntem căutați de oameni care caută reconectarea cu natura, liniște, locuri fără prea mare aglomerație. Depinde și de noi înțelegem că fiecare dintre noi contribuie la dezvoltarea turistică a zonei. Numai acest fapt, dacă am avea 80% acoperire vaccinală, ar fi un mesaj foarte bun către potențialii turiști”, spune Chipăilă.

10,8 milioane de români au plecat în străinătate

Indicele de utilizare netă a locurilor de cazare turistică în primele 11 luni ale anului trecut a fost de 27,1% pe total structuri de cazare turistică, în creştere cu 3,3 puncte procentuale faţă de perioada similară a anului anterior.

Plecările vizitatorilor români în străinătate, înregistrate la punctele de frontieră, au fost în perioada menţionată de 10,820 milioane persoane, în creştere cu 19,4% comparativ cu perioada similară din 2020. Mijloacele de transport rutier şi aerian au fost cele mai utilizate pentru plecările în străinătate, reprezentând 66,8% cel rutier, iar 32,6% cel aerian, din numărul total de plecări.

Citește și:

Industria Horeca din Sibiu primește 61,9 milioane de lei pentru pierderile suferite din cauza pendemiei. ”E bine și atât decât nimic”

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

8 comentarii

Electro

Acum 2 ani

Din pacate daca stai mai mult de 2 nopti nu prea ai ce face pe aici. O zi te plimbi prin centru si vizitezi brukenthal. O zi mai dai o tura prin centru si te duci la Astra si cam aia e.
Raspunde

Pai Sibiul e de fapt cu vreo 10 ani in urma

Acum 2 ani

Oradea nu a stat, Brasovul nu a stat, etc. Sibiul a stat si a regresat. Macar acum 10 ani in Sibiu, nu pierdeai 45 de minute traversand orasul - doar o distanta de 5km
Raspunde

Un sibian

Acum 2 ani

Sibiul este o mare pacaleala in domeniu turistisc! si nu numai in domeniul turistic!!!
Raspunde

Minime

Acum 2 ani

" Pandemia ne-a dat 7 ani înapoi " .... Unora place sa se minta singuri. In primul rand, celelalte orașe turistice ne-au prins din urma, în al doilea rand "turism" în Sibiu înseamna o ciorba reîncălzita de 7 ani și vânduta tot mai scump. Ca o analogie, cum câțiva ani Romania era pe locul 2 la infrastructura de internet în UE, acum e pe locul 5. Pt ca alții nu reîncălzesc aceasi ciorba, vin cu "rețete noi ". :))))
Raspunde

Brasovean

Acum 2 ani

Ok, te plimbi 1 ora in Sibiu, bei o cafea cu 15 lei . Mai departe ce faci? Mergi la pacanele in centru, e plin.
Raspunde

Ion Ionescu

Acum 2 ani

Pai mai mergi la muzeul Astra si la zoo unde mai poti sta lejer 4-5 ore daca vrei cu adevarat sa te relaxezi. Mai poti merge la muzeul de istorie naturala sau la muzeul vanatorii August von Spiess ce sunt in imediata apropiere a centrului orasului si mai sunt multe locuri interesante in Sibiu, inclusiv baruri, cluburi si pacanele daca te apuci si cauti un pic pe net...
Raspunde

Birtu

Acum 2 ani

Masurili luati de administratia orasului isi fac efectul,preturi ca in Occident si orasul ca la Caracal.Eu as zice ca 7 ani inapoi sint putini.
Raspunde

Sibian SB

Acum 2 ani

Articolul se refera la Sibiu ca judet. Dar da, de acord si eu cu toate comentariile, avem preturi mari, operatorii din turism si horeca s-au cam invatat cu turiștii cu bani din Ro din anii 2007-2019, cu turiști straini (avioane si autocare de bătrâni in special) pt care preturile sibiene sunt ok. Dna primarita n-a miscat mai nimic un toți anii ei ca primar, dar da, a încurcat mult socotelile si covidul. La nivel de judet insa, sunt si locuri frumoase care pot fi vazute, sate biserici pensiuni, Bâlea etc, din păcate putini din turistii aia vin în județ sa vada alea, mulți vin gura casca prin piata mica si mare, cafele cu 15 lei, ciorbe reîncălzite cu 1000 euro bucata, muzeul satului si cam aia e. Daca vrei sa crești ca oras si judet, trebuie munca si implicare.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus