Miercuri,
08.02.2023
Innorat
Acum
-6°C

Persoanele vaccinate sau trecute prin boală care fac COVID stau în izolare timp de şapte zile dacă au o formă uşoară sau medie

Persoanele vaccinate sau trecute prin boală care fac COVID stau în izolare timp de şapte zile dacă au o formă uşoară sau medie

Persoanele vaccinate anti-COVID sau trecute prin boală care se infectează cu SARS-CoV-2 vor sta în izolare şapte zile dacă au o formă uşoară sau medie, a declarat, vineri, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Adriana Pistol.

"Persoanele vaccinate şi persoanele care au fost bolnave în ultimele şase luni au deja un anume grad ce protecţie prin imunitatea dobândită, motiv pentru care perioada de transmitere a îmbolnăvirii este mult mai scurtă. Acesta este şi motivul pentru care am hotărât că cinci zile sunt suficiente şi aici vorbim de carantină, nu persoanele bolnave. Cele care sunt bolnave vor fi izolate timp de şapte zile. Izolarea este o măsură aplicabilă persoanei pozitive care dacă este vaccinată şi a fost bolnavă va sta în izolare şapte zile. Carantinarea se aplică persoanelor sănătoase care fie sunt contact direct cu un caz confirmat, fie sosesc din ţările zonă roşie sau alte ţări", a explicat Pistol, într-o conferinţă de presă, la Palatul Victoria, la finalul şedinţei Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, citată de Agerpres.

Ea a adăugat că persoanele nevaccinate care devin pozitive vor fi izolate pentru o perioadă de 10 zile, dacă forma de îmbolnăvire este una uşoară, medie. "Pentru formele severe este evident că vor fi spitalizate atât cât este necesar", a menţionat Adriana Pistol.

Citește și Schimbare majoră: carantină de 5 zile pentru persoanele vaccinate sau trecute prin boală, 10 zile pentru ceilalţi

Potrivit secretarului de stat, regulile referitoare la izolare nu sunt cuprinse în decizia CNSU, ci vor fi prevăzute într-un ordin al ministrului Sănătăţii.

Pistol a amintit că, în conformitate de metodologia stabilită de Institutul Naţional de Sănătate Publică, pentru toate persoanele care sunt nevaccinate anti-COVID şi mai ales pentru cele care lucrează în domeniul sanitar este recomandat să facă săptămânal fie două teste antigen rapide, fie un test PCR.

foto depositphotos.com

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus