Duminică,
06.10.2024
Innorat
Acum
13°C

Legea Fumatului și coronavirusul. Ce s-a putut atunci și ce nu se poate face acum

Legea Fumatului și coronavirusul. Ce s-a putut atunci și ce nu se poate face acum

Mor anual în România 42.000 de oameni din cauza fumatului, iar 5% dintre copiii de 11 ani au încercat să fumeze măcar o dată, spuneau statisticile la un an după implementarea Legii Fumatului, din martie 2016.

Nu știu dacă vă mai amintiți ce chin, ce zbucium și ce jale a cuprins România atunci când într-un final scremut parlamentarii au votat o lege care interzicea fumatul în locurile publice.

O lege care, la fel ca și cele de acum, legate de pandemia de coronavirus, se referea la dreptul persoanelor sănătoase de a rămâne așa.

Atenție, nu se interzicea dreptul de a fuma. Ci dădea doar dreptul celor nefumători la aer curat în anumite spații.

Nici nu vreau să mă gândesc acum la atitudinea oamenilor care atunci invocau dreptul de a fuma oriunde. Dreptul de a fi egal cu cel care nu fumează. Oameni de afaceri care solicitau ca măcar în cluburi să se mai poată fuma, pentru că altfel vor da faliment. Fumători care-și cerșeau dreptul de a-și lua porția de fum în ton cu cafeaua de dimineață în orice bar, ori cafenea. Pentru că altfel vor muri. Oameni ai legii care refuzau să-și amendeze colegii de suferință considerând-o  o lege dementă, care ne aliniază cu hâdul și ineptul occident. Parlamentari care s-au chinuit apoi să siluiască legea dată pentru a permite câteva locuri pentru săracii fumători și al lor drept constituțional de a-și umple plămânii cu chimicale.

Nu stau să mă gândesc la cum s-au repoziționat taberele acum, după atâția ani. Cei care erau împotriva legii dată atunci și care au devenit în pandemie partizanii spartani ai certificatului și care îi acuză acum pe cei care nu înțeleg de rostul vaccinării. Sau invers. Dar nici măcar asta nu contează.

Mă gândesc ce se întâmplă acum cu cei care fumează și care citează din studii medicale legate de noul coronavirus ca să-și întărească argumentul.

Acum șapte ani circulau altfel de studii față de ce vedem astăzi, unele ignorate sau acuzate că-s false de cei care erau vizați. „Viitorii tați care fumează pot crește riscul de probleme cardiace congenitale la copiii lor, potrivit unui studiu publicat în Jurnalul European de Cardiologie Preventivă, un jurnal al Societății Europene de Cardiologie (ESC). Pentru viitoarele mame, atât fumatul, cât și expunerea la fumatul de pasiv au fost dăunătoare”, scria presa vremii.

Câți fumători au dat de-o parte țigările de dragul sănătății copiilor lor?

Dar contează? Cu toții suntem de acord că suntem manipulați prin informație și că fiecare e responsabil pentru el și copiii lui.

Nu v-au lovit însă ca un deja-vu sinistru imaginile cu membrii Guvernului Orban strânși buluc la un pahar și-o vorbă, fără măști, în plină pandemie, cu imaginile din aceeași clădire a parlamentului, cu alți membrii ai guvernului fumând ca turcii, câțiva ani mai devreme?

Dar nici asta nu e relevant pentru nimic, deoarece știm exact cine ne sunt conducătorii, indiferent de partid.

M-a interesat cu adevărat o altă chestiune. Am întrebat câtă lume am putut următoarea chestiune: ”Dacă nu s-ar fi dat o lege a fumatului în 2016, credeți că acum, în 2022, o astfel de lege ar mai fi trecut?”

Răspunsurile au fost variate, și nici nu aș putea spune că balanța a înclinat într-o direcție sau alta. E ca acum cu vaccinarea, jumi-juma. Unii cred că ne-am înrăit în ultimii ani, că suntem mai radicali, mai rezistenți la schimbare, mai nepăsători față de cei de lângă noi, mai incapabili de a judeca și de a face compromisuri. Alții cred că situația nu justifică nicio comparație. Una e fumatul cu care ne-am obișnuit de mii de ani și alta e pandemia, un virus necunoscut despre care nu știm cât e de periculos. Deși vorbim de o boală care a produs aproape 60 de mii de decese în doi ani, în România, ca să folosim cinic, cifrele.

Dar nici măcar nu vreau să le compar cu cele legate de fumat. Vreau să compar doar oamenii, aceiași oameni, și atitudinea lor față de problemele sociale. Și mai ales neputința lor de a se dezlipi de febra momentului, de a respira o secundă și de a vedea că nu există alb sau negru.

Sunt vaccinat cu trei doze, cred că vaccinul e o formă prin care ne putem îngriji sănătatea, însă nu sunt de părere că asta e suficient pentru a trece prin pandemie. Pentru că e o utopie, în realitate.

De această dată problema ne privește pe toți muritorii umanoizi de pe planetă. Și nu suntem toți la fel. La fel de educați, la fel de încrezători în instituții, la fel de credincioși sau necredencioși, la fel de creduli, la fel de superstițioși sau de implicați, încât să cădem în unanimitate. Și nu-i pot schimba eu.

La fel cum nu am putut convinge nici măcar un amărât de fumător să se lase.

Nici măcar nu încerc să o fac. Nu pot eradica fumatul, tot așa cum nu pot eradica corona oricât m-aș război, oricâte argumente aș avea. Nu cred că pot schimba o singură opinie.

Nu avem o ordine mondială care să dicteze un certificat sanitar universal, care teoretic ar rezolva tot. Nu putem da o lege pentru toți pământenii prin care să obligăm la vaccinare. Nici măcar nu avem atâtea vaccinuri pentru toți. E imposibil. Avem în continuare mici triburi care fiecare încearcă să-și gestioneze treburile cum crede de cuviință. Fiecare încearcă să învețe de la celălalt. Dar sunt triburi care nu-și permit apă potabilă la un preț decent, d-apăi vaccin.

Culmea ironiei e că descoperim că într-o problemă universală, până la urmă, fiecare individ e pe cont propriu și fiecare trebuie să acționeze după cum îl duce capul. La fel ca în cazul unui fumător, dacă mă lăsați să-mi continui comparația, unul perfect conștient de riscurile pe care și le asumă, dar care nu renunță până nu i se vor lua din drepturi, pentru a fi convins de răul pe care și-l face. Și foarte mulți, nici atunci nu vor renunța. Și se va convinge singur, până în groapă că ceea ce face e normal și că nu dăunează nimănui.

Avem fiecare dintre noi o soluție gratuită de a scăpa de problemele legate de pandemie și nu înțelegem cu toții asta, oricât de simplu ar părea. Fiecare se poate gândi teoretic la cel de lângă el. Poate mai bătrân, mai expus. Se poate vaccina sau nu.

E tot la fel cum fiecare fumător are soluția gratuită de a scăpa de o posibilă problemă, la fel de sanitară, la fel de gravă, atât pentru el, cât și pentru cei din jurul lui. Câți o fac? De ce refuză?

Din cauza educației, a religiei, a neputinței, a neîncrederii în sistem? De ce?

Eu cred că de fapt argumentul pericolului sanitar e ignorat, de fapt, nici măcar nu există. Exact argumentul suprem de acum. Fumez de 30 de ani și nu am murit, spun mulți. Am luat Covid și nu am pățit nimic, spun alții, acum. Problema apare doar când viața ta e schimbată: nu mai poți intra într-un restaurant, nu mai poți călători, nu mai poți ieși afară după o anumită oră. O faci din obligație, nu din convingere.

E pentru prima dată când statele lumii, în marea majoritate, acționează ca un organism comun pentru a-și proteja cetățenii. Ceea ce e fabulos, după mine, să vedem că din China până în SUA, din Africa de Sud până în Australia se aplică aproximativ aceleași norme sociale pentru salvarea a cât mai multor vieți.

Singura părere de rău e că nu înțelegem că atât noi, ca oameni, cât și planeta, avem și alte suferințe, cel puțin la fel de grave, împotriva cărora nu acționăm coerent. Și nu mă refer doar la fumat, era doar un exemplu aproape de noi și mai ușor de înțeles. Putem, vorbi de climă, de resursele de apă, de exemplu.

Dar din păcate, social, suntem tot mai înrăiți, incapabili să trecem de confortul personal, imediat.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

15 comentarii

Exemplu

Acum 2 ani

Cand fumatorii au fost facuti criminali si analfabeti functionali? Daca unuia ii place sa mearga in ploaie fara umbrela sa ma apuc sa-l fac in toate felurile ca daca el nu o foloseste, umbrela mea nu ma fereste de ploaie?
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Aci Duțu

Acum 2 ani

interesantă paralelă ... bine scris
Raspunde

Kukuruku

Acum 2 ani

da, e paralela. adica nu au nici un punct comun cele doua
Raspunde

Mircea

Acum 2 ani

Maaaama, ce de text! Scris cam degeaba, ai avut ceva idee acolo dar nu prea ai reusit sa exprimi mare lucru... Dragule, fumatorii nu sunt impiedicati sa mearga la servici sa isi ia salariul sa isi cumpere tigari si sa isi faca rau. Daca s-ar intampla asta atunci ai avea un termen de comparatie putintel mai solid... Si totul se reduce la regulile alea de baza, cu masca, spalatu' si distanta. Iar exemplul cu Orban si pretenii eu il extind din propria experienta la DOCTORI! Am mers in pandemia asta cu treburi medicale, nu numai pentru mine ci si pentru membrii familiei. Abia daca se apropie de 50% numarul doctorilor care poarta masca in cabinetul medical... Sa fim sanatosi!
Raspunde

2cents

Acum 2 ani

Comparatia este fortata din mai multe puncte de vedere, aparent autorul e constient de asta insa pana la final mie imi lasa impresia ca de fapt doar zice ca e constient de diferente. Spre final, in mod previzibil, se aluneca din nou in aceleasi clisee oficiale: "Avem fiecare dintre noi o soluție gratuită de a scăpa de problemele legate de pandemie și nu înțelegem cu toții asta, oricât de simplu ar părea". "Solutia" nu este deloc gratuita si asa cum chiar autorul spune la inceputul articolului, nu poate fi numita SOLUTIE, deoarece nu poate garanta stoparea virusului si nici nu poate fi administrata intregii populatii din motive logistice.
Raspunde

Elzorab

Acum 2 ani

Articolul tau e plin de fracturi de gandire. Dupa doi ani inca vehiculam aceleasi aberatii fara sa discernem ce e bun si ce e rau, unde este manipulare si unde nu. S-a dovedit științific ca virusul e transmis in egala masura de persoanele vaccinate cat si nevaccinate ( daca cauti pe YouTube gasesti tot ce s-a spus de catre CDC si Fauci legat de acest subiect, plus studiile publicate in reviste de prestigiu) deci teoria ca hai sa ne vaccinam ca sa-i protejam pe cei in vârstă a cazut. Faptul ca virusul se transmite mai departe indiferent de statutul persoanei in cauză arata ca pandemia nu se poate opri prin vaccinare (e logica elementară sa intelegi ca vaccinarea este preventiva si nu se face in toiul pandemiei) iar vertificatul verde este o aberatie discriminatorie. Cat privește alegerea personala de-a te vaccina trebuie făcută dupa o discutie cu medicul de familie care iti cunoaște istoricul medical si iti poate explica riscurile si avantajele. Deci alegerea este strict personala si nu trebuie ca persoana respectivă sa se justifice in fata nimanui. Acum la asta putem adăuga lipsa de încredere a romanului fata de tot ceea ce vine de la stat, gratis (apropo, vaccinarea nu e gratuită, sa fie clar!). Nici medicii, nici politicienii nu au reusit sa convinga populatia pentru ca sunt habarnisti si rupti de realitate, nu simt pulsul societatii sau nu vor aceat lucru. La astea adaugam nwsajele contradictorii venite de la asa zisii experti, amplificate de media aservită sistemului si grupurilor de interese. Si nu in ultimul rand confuzia generata in mod intenționat de big pharma legat de vaccinuri. Au promovat si au incercat sa convinga lumea ca acest vax este un vaccin iar cei care nu sunt de acord sunt anti vaccinisti. Fals. In primul rand multi dintre cei care refuza vaxul covid sunt vaccinati cu vaccinurile clasice si au probleme cu acest vax in mod special. Se stie ca twhnologia arn, inventata de dr. Malone care a yras nenumărate semnale de alarmă refwritoare la efectele acestui vax asupra corpului uman, este o tehnologie noua aplicata in acest camp iar wfectele pe termen lung nu se cunosc, defapt este un tratament genic expwrimental la care s-au inscris toti cei care au acceptat sa le fie administrat. Nu mai spun de faptul ca in caz de efecte adverse nimeni nu isi asuma responsabilitatea, nici producatorul, nici guvernele, nici medicii ( este pe net o scrisoare primita de un pacient care a avut efecte secundare postvax din Italia de la ministerul sănătății in care i se aduce la cunoștință ca vaccinul si l-a facut pe barba lui si nimeni nu la obligat). Ar mai fi multe de spus dar cred ca e suficient ca sa incetezi sa faci comparatii stupide cu fumatul si sa pozezi in postura de lup moralist.
Raspunde

No name

Acum 2 ani

As continua prin a cauta pe internet ce zice dr. Malone despre intreaga campanie de vaccinare obligatorie si mai important, cum Twitter l-a banat in primavara cand si-a exprimat ingrijorarea despre primul vaccin anti Covid aparut pe piata, Twitter motivandu-se ca astfel de ingrijorari trebuie facute numai de oameni de stiinta, specialisti, nestiind ca doctorul e chiar inventatorul tehnologiei!
Raspunde

Kukuruku

Acum 2 ani

vaccinatii infecteaza! nu e clar? cei vulnerabili se protejeaza vaccinandu-se ei, nu vaccinandu-se altii. In plus, omicronul e usor si oricum vaccinurile nu au prea mare efect asupra lui. ceea ce inraieste lumea sunt restrictiile si certificatele. nu o sa se termine bine daca se continua asa. cand a iesit ceva bun din discriminarea oamenilor? si aici e discriminare adevarata, nu ca mersul sa fumezi in alta parte. interzicerea fumatului presupunea sa nu-ti bagi o substanta in corp, vaccinarea presupune sa-ti bagi o substanta in corp. cu forta! da, e cu forta, cat timp ti se interzic lucruri care nu au fost interzise niciodata in istoria omenirii, lucruri care iti blocheaza semnificativ viata normala. ca nu te lasa sa fumezi in bar nu-ti blocheaza viata.
Raspunde

Adi

Acum 2 ani

Pentru ca tot ne place sa facem comparații, mă încumet și eu la una. Uite, să zicem că un copil stă la mă-sa acasă, unde inițial nu era nicio regulă legata de descălțatul la ușă. Ulterior mă-sa a cumpărat covoare în casă și a impus o regulă prin care pantofii de exterior erau lăsați în hol. Copilul îndărătnic a comentat,s-a bosumflat pentru ca era obișnuit din comoditate sa intre cu noroaiele prin toată casa, dar în final s-a conformat. Asa a fost cu fumătorii. Anii au trecut, mama s-a mai dilit la cap odată cu vârsta, băiatul, care deși acum adult și cu o meserie nobilă (sa zicem jurnalist) stă tot cu ea în același apartament. Brusc bătrânei ii se pune pata că oricine sta în apartament trebuie sa se tundă chel pentru ca nu cumva sa aducă în par diverse lighioane de afară și sa ii pună ei sănătatea și viata în pericol. Argumentele ei sunt evident complet stupide însă nu poate fi înduplecata sub nici o formă. Spune ca ea nu obligă pe nimeni dar cei care nu se conformează nu mai au ce cauta în casă. Baiatul s-ar tunde el, dar viata lui se învârte în jurul clubului de rockeri din care face parte, unde toți au plete. Mai e la mijloc și o rockerița care ii face ochi dulci și care sigur nu s-ar mai uita la el chel. Așadar, tânărul jurnalist de succes, deși aparent ar avea opțiunea de a nu se conforma și prin urmare de a părăsi casa părintească, în realitate însă oricine poate intui ca asta s-ar traduce prin ajungerea lui în strada, dormitul prin parcuri sau gări,urmata de pierderea jobului și a oricărei speranțe de viață cât de cât normala. Bună comparația? Nu? E.. asta e..nu-s jurnalist sa ma pricep asa bine..
Raspunde

Elzorab

Acum 2 ani

Genial comentariul

Raspunde

Big Brother

Acum 2 ani

Sectia de Jurnalism din Facultatea de Litere , Istorie si Jurnalism Sibiu , pe care Bratu a absolvit-o , era recunoscuta in interiorul ULBS drept cea mai slaba . Daca ULBS ar fi fost de nivelul Harvard , Oxford sau Cambridge, nu era o problema , dar ULBS a fost si este printre universitatile mediocre din Romania. Nu cunosc acuma situatia, dar in urma cu vreo 20 de ani, asta era situatia. Cam asta-i explicatia pentru articolele de tip "Urzica" pe care le excreteaza in spatiul public. De asemenea, as mai adauga ca nivelul de cultura este submediocru. Te mai poti si autocultiva daca vrei, dar Bratu ramane si ii place sa ramana, la nivelul de plancton de birou cu veleitati de rocker ofuscat. Veti spune , bine domne dar are succes cu blogul asta. Blogul asta pe care-l conduce este construit pe modelul de santaj"soft" aplicata de adevaratii rechini din Mass Media romaneasca, Voiculescu, SRS, Chiriac si altii. The prove is in the pudding. Uitati-va cate reclame are de la institutii bugetare din Sibiu. To be continued.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Gigi contra

Acum 2 ani

Stii tu ca sectia de jurnalism era cea mai slaba... Ideea e ca multi absolventi de la Jurnalistica sibiana lucreaza in presa centrala... Tu ce-ai absolvit? Cumva istoria de esti asa de elitist? Mai las-o moarta!
Raspunde

Minime

Acum 2 ani

O analogie, in articolul de mai sus, care nu are nicio logica. Un om gras, care are o alimentație excesiva si nesănătoasa, mănâncă in continuare deși știe ca ii face rău pe termen lung ( ca si fumatul, nu? ), ca la un moment dat va avea 100, 120, 150 de KG. Si automat se vor genera comorbiditati si la final va muri cel mai probabil de un infarct sau alta boala mult mai lejera. Dar pt aia nu vad sa se creeze legi care sa ii împiedice pe cei supraponderali sa mănânce pana nu mai pot, nu vad legi care sa ii ducă pe supraponderali cu forța la sălile de fitness sau la jogging in parc. Ca pana la urma, e înspre binele lor.
Raspunde

A

Acum 2 ani

Mi-au plăcut comentariile. Este un semn că încă oamenii gândesc, nu înghit de-a gata reclama oficială
Raspunde

Amn114

Acum 2 ani

Domnule ziarist/jurnalist, interesant este că nu observi cum o societate și așa divizată între săraci și bogați, cultivați și analfabeți funcționali, rockeri și maneliști (și exemplele pot continua...) a ajuns la un nivel inimaginabil de ură între vaccinați și nevaccinați. Ura o propovăduiți doar voi, vaccinații, pretinzând că otrava ce v-ați injectat-o în vene trebuie musai administrată și celor care nu o vor, în numele "binelui public". Injectează-ți domnule doza 50, îți recunosc dreptul de a băga în tine orice și oricând dorești. Dar scutește-mă să-mi vrei tu binele mie. Pe principiul propovăduit de dumneata, am și eu niște idei: să interzicem Coca-cola, că doar se știe că e nocivă. Să nu mai utilizăm automobilul, pentru că victimele accidentelor rutiere sunt mai numeroase decât morții de Covid. Să se interzică tăierea porcilor, animalul suferă iar carnea sa nu este recomandată pentru o viață sănătoasă etc etc

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus