Sâmbătă,
04.02.2023
Heavy Snow
Acum
-2°C

De la stomatolog, la taximetristă: cum au semnat sibieni să îl demită pe Iohannis, pupându-se cu AUR | Video și foto

De la stomatolog, la taximetristă: cum au semnat sibieni să îl demită pe Iohannis, pupându-se cu AUR | Video și foto

Într-un Sibiu care îl vota pe Klaus Iohannis drept primar în procente care atrăgeau atenția întregii țări în urmă cu câțiva ani, luni seară a parcat un autocar cu două niveluri. Din care a coborât unul din cei doi președinți AUR și un grup de susținători să strângă semnături pentru demiterea acelui Klaus Iohannis care acum este președinte al României. Un joc de imagine de o oră al celor de la AUR în al doilea mandat de președinte al lui Iohannis. 

Cu o jumătate de oră întârziere față de ora anunțată, apariția autocarului cu două niveluri pe bulevardul Mihai Viteazul din Sibiu animă spiritele la cortul pe care AUR l-a instalat vizavi de biserica impunătoare din zonă. Membrii de partid sar să mute mașinile parcate strategic de dimineață pentru a face loc acum autocarului.

E luni seara, cerul ar vrea ba să ningă, ba să stea, iar timpul pare foarte prețios. George Simion, copreședintele AUR atât de discutat zilele acestea, schimbă câteva cuvinte în preajma cortului de partid și pornește în pas grăbit. Foarte grăbit. Din discuțiile care urmează în timp ce e flancat de cei doi parlamentari pe care AUR îi are la Sibiu, rezultă că traseul nu e clar stabilit. Dar graba e mare: Simion salută ”politicianește” oamenii care îi susțin privirea, le strânge mâna celor care lasă impresia deschiderii la un astfel de gest și îi pasează grupului de tineri din spate. ”Ați semnat? Semnați să îl dăm jos pe locatarul de la Cotroceni”, rostește cu emfază liderul de partid oricui îl ascultă, fără a mai completa că, în definitiv, acele semnături nu au niciun rost într-un demers parlamentar de suspendare a președintelui.

Sibienii sunt pasați mai apoi tinerilor care aleargă după Simion, pentru a-și da datele de identitate și semnătura pe listele de partid. Mesajul tinerilor care ajută la completarea tabelelor cu semnături este asemănător liderului de partid: bombastic, emotiv, patriotard. ”Mai mult de 300.000 de oameni au semnat pentru demiterea lui Iohannis, pentru că e un mare trădător pe timp de pandemie și când oamenii mureau în spitale arși el pleca la schi sau la... petreceri”, recită, de exemplu, o fată din grupul AUR.

Un altul, care spune că e din Dâmbovița și până acum nu a făcut niciodată politică, critică situația familială a lui Iohannis, e de părere că urmează o mare resetare, că se dau lupte grele pentru putere și ”acum e momentul”.

”Pă Facebook”

Sunt vreo 40 de oameni de partid care grăbesc pasul ieșind de pe bulevardul Mihai Viteazul și încolonându-se pe trotuarul mult mai îngust de pe Calea Dumbrăvii. În dreptul sediilor procurorilor sibieni, încep și scandările. Multe din repertoriul de acum cinci ani, când pe aceeași Cale a Dumbrăvii zeci de mii de sibieni strigau ”România, trezește-te!”. Între timp, traseul a devenit clar: va fi o oprire la unul din imobilele lui Iohannis, cel de pe strada Someșului.

Aici, regia funcționează perfect: pe strada liniștită, membrii de partid amuțesc și strâng rândurile, în timp ce cu spatele la poartă și cu fața la camera de filmat pentru Facebook, Simion agită pumnul din care teatral atârnă o cruciuliță. Simion se victimizează, lăsând să se înțeleagă faptul că președintele țării ar fi asmuțit procurorii pe partidul ce-l conduce. Băiatul care filmează valsează în jurul liderului de partid pentru a-i surprinde acestuia cele mai bune unghiuri. 

Când liderul de partid decide că s-a filmat suficient, îl trimite pe cel cu camera să termine de editat și să posteze pe Facebook (ceea ce se și întâmplă în nici 45 de minute). Regia se repetă și în fața celui mai discutat imobil pe care familia Iohannis l-a deținut, cel de pe strada Nicolae Bălcescu.

Graba liderului de partid de a posta pe Facebook ce a făcut la Sibiu n-a mai ținut cont de regulile gramaticale

Pupături și semnături

Grupul celor de la AUR întâlnește în cale și sibieni care se dau la o parte, înjurând birjărește printre dinți, ca pentru ei, dar și oameni sincer entuziaști. Care îl îmbrățișează pe liderul de partid, se fotografiază cu el și se grăbesc să semneze. Printre cei care se pupă cu Simion este și o doctoriță stomatolog. Spune că l-a votat pe Klaus Iohannis cât timp candida pentru primărie. Și răspunde cu un ”da” însoțit de o grimasă deloc din cele mai fericite. Dar acum a semnat pentru demitere, iar motivele de la modul de gestionare a pandemiei îi izvorăsc.

”Trebuie să jucăm cu cărțile pe față. Și dacă există, într-adevăr, o dreptate, aceea o va face Dumnezeu. Opinia mea, ca și medic, este că nu avem șanse dacă nu facem rugăciune și unitate. Iar această dezbinare care există la ora aceasta, asta nu este și dacă Dumnezeu ne-ar fi făcut așa (și arată un semn cu pumnul – n.r.) eram toți demult așa. Dar, ca să ajungi să îți câștigi libertatea pierzându-ți sănătatea nu mi se pare în regulă”, spune medicul stomatolog, încheind discuția când vine vorba să detalieze motivele care o nemulțumesc în gestionarea pandemiei.

Tot cu pupături și îmbrățișări l-a întâmpinat pe Simion și o taximetristă, care la fel spune că a făcut parte din electoratul lui Iohannis. ”Am votat când aveam impresia că ține cu lumea. Dar după toate incidentele, toate protestele, toate nemulțumirile, nici măcar nu iasă să colaboreze... Efectiv nu-l interesează. Din ce se vede este chiar nul. Nu răspunde la nimic. Și, atunci, noi ce să mai credem? Că ține cu cine? Cu Bruxelles-ul sau cu noi?”.

O oră, cu totul

În pas alergător și pe lozinci din același repertoriu patriotard, grupul grăbește către centrul Sibiului, cu scurte opriri când liderul de partid mai stă câteva secunde de vorbă cu vreun sibian pe care îl pasează mai apoi echipei de semnături. Acțiunea are aspectul unui mic marș în forță, care se încheie după vreo 50 de minute în Piața Mare: o fotografie de grup și, gata, despărțirea. ”Lumea e deschisă, sunt mulțumit. Am strâns azi semnături și la Mediaș, la Avrig, mergem acum și la Cisnădie. Noi facem acest turneu prin toată țara. Dar ce am vrut să subliniez aici a fost mesajul din fața caselor lui Klaus Iohannis”, spune Simion amintind de banii din chirii încasați de familia prezidențială. Omul se grăbește la propriu către Gară, unde are o întâlnire, așa că în timp ce iese din Piața Mare mai apucă să răspundă că partidul pe care îl conduce va pregăti un ”candidat-surpriză” pentru Primăria unde ”urmașa lui Iohannis am auzit că nu prea face treabă”.

Ceilalți din grupul de partid grăbesc către parcarea Sălii Thalia, de unde urmează să fie preluați de autocar pentru a merge și în Cisnădie. ”Sibiul a fost foarte activ în cererea de semnături și păcat că am avut foarte puțin timp la dispoziție ca să strângem semnături. Trebuie deja să plecăm, ne așteaptă autocarul...”, mai apucă să dea declarații unul dintre ei, înainte de a se grăbi alături de ceilalți la apelul colegilor de partid.

În aproximativ o oră, din agitație n-au mai rămas decât postările pe Facebook. Plus o mașină a poliției locale, probabil în căutarea celor care au pornit în marș prin Sibiu.

Fotografii de Silvana Armat

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

30 comentarii

Partidul Haur

Acum 1 an

Si uite asa poti face campanie electorala, oricand in cei 4 ani de mandat, fara a suporta nicio consecinta. Basca, folosirea listelor pentru adeziuni la partid, sau pentru sustinere in campania electorala ori prezidentiala. Baza de date formata prin aceste semnaturi cui se va vinde?
Raspunde

Aurarii

Acum 1 an

Thoamneee ce fete de talibani!
Raspunde

Gigi

Acum 1 an

Si-a luat Doru Apostol geacă de aur? O poarta si la urmatorul spectacol?
Raspunde

Kukuruku

Acum 1 an

hmm, "patriotard"...adica e fals patriotism sau face parada de patriotism (cele 2 sensuri din DEX). Ce ati vrut sa spuneti?
Raspunde

Bambolero

Acum 1 an

ba pe Dumbrăvii au fost mulți care l-au înjurat birjărește pe față, nu printre dinți
Raspunde

Kokos

Acum 1 an

Nu credeam ca sunt concetatean cu atâția naivi , ca să nu le spun altfel. Pai unde scrie in constitutie ca președintele tarii poate fi demis cu semnăturile oamenilor? Pot sa strângă semnături de la toți cei 20 milioane de locuitori, președintele poate fi demis doar de parlament su apoi prin referendum. Toți naivii care si-au dat datele personale hauristilor sa aibă grija în perioada următoare, ca nu se știe ce vor face ăia cu ele!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Sibian

Acum 1 an

Niste papagali despre care nu trebuia scris nici doua randuri. Daca Johannis ar candida maine la alegeri prezidentiale, ar castiga detasat din primul tur indiferent cine ar fi contracandidatul. Faptul ca o parte din media a inceput un circ anti-Johannis nu inseamna ca poporul ii baga in seama.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Werner Bremen

Acum 1 an

George Simion reprezinta drapelul romanismului strabun care va recupera orasul nostru cotropit si ingenuncheat de atatea sute de ani de strainii necredinciosi! Cu totii trebuie sa sustinem pe cei de la AUR care vor readuce Sibiul in mainile romanilor din neamul nostru cel romanesc!
Raspunde

Vaccinatu'

Acum 1 an

No, asta-nseamnă să fii hAURar: să n-ai habar despre istoria Sibiului, adică analfabet funcțional. Mooo, Sibiul/Hermannstadt-ul a fost fondat de coloniștii sași, acum mai bine de 850 de ani! Da' de un'să să știe hAURarul ce-i șofranul?
Raspunde

Kokos

Acum 1 an

Iote-l și pe Apostol ca si-a dat arama pe fata , el care era activist civic și nu susținea niciun partid! Si când colo, era poleit cu haur!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Corina Stratila

Acum 1 an

Cășile furate sa fie date poporului care le-a construit cu truda sudorii neamului romanesc!
Raspunde

Voat de 2x degeaba, acum votez demiterea.

Acum 1 an

Johanis, a iesit presedinte ca nu am avut ce alege. A avut destui ani sa vedem ce poate si ne a cam ajuns. Acum votez demiterea. Prea mult pt.el saracul. Cu siguranta si Johanis insusi isi doreste demiterea, doar ca nu stie cum sa o ceara ca sa nu dea prost la Merk.si Vonder..
Raspunde

Carcotel

Acum 1 an

Au avut autorizatie?
Raspunde

Cocosila

Acum 1 an

Deleanu o fi fan USR? Ori PNL?
Raspunde

Gheo

Acum 1 an

Nu, e TALIBAN
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Abc

Acum 1 an

Basescu a reusit sa puna PRM pe butuci , iar spectatorul de la cotroceni a reusit sa-i readuca in prim plan (sub o alta infatisare acum is AUR ) :))))
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Un sibian

Acum 1 an

inca mai au bani rusii de cheltuit!!!
Raspunde

Minime

Acum 1 an

Acum câțiva ani Simion arata ca un hobo, abia putea sa lege 2 cuvinte care sa aiba sens ( ca si acum ). Acum are haine de firma, Iphone 13....Pe banii la toti naivii care cred ca HAUR e soluția. Pe de alta parte, acum câțiva ani ( mai multi ) Iohannis era un prăpădit de profesor, care a ajuns primar, presedinte si probabil va fi prim ministru sau europarlamentar dupa mandat, cu enspe mii de case....Pe banii la toți naivii care credeau ca o sa facă si o sa dreagă. Ne meritam soarta.
Raspunde

Albu

Acum 1 an

Șoșocisti care fac România de râs
Raspunde

Roger

Acum 1 an

Un articol vădit tendențios dar care surprinde totuși realitatea: sibienii își dau seama, încet-încet, că au fost păcăliți de Iohannis și gașca lui (inclusiv TS) și încep să vadă în AUR o alternativă. Dacă această alternativă se va ridica la înălțimea așteptărilor, rămâne de văzut.
Raspunde

Ion mos

Acum 1 an

Astept nota de plata (pentru lipsa mastii) din partea politiei/jandarmeriei asta daca nu erau brusc in greva si dau la ordin " decat" avertismente!!Sa stim si noi cat a costat distractia.
Raspunde

UnPSDist mandru

Acum 1 an

da' primului sas al Tarii nu-i astepti amenda? Cum judecati voi cu dubla masura...bine va fac astia, meritati lasati in kuru' gol
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Ion mos

Acum 1 an

Sper sa poti face diferenta intre lipsa mastii la doua persoane probabil 30sec ,si lipsa mastii la zeci de persoane dimp de peste o ora in prezenta a zeci de persoane! sanctiunea e data si in functie de gravitatea faptei!! E drept fapta e aceiasi dar politia /jandarmeria nu era de fata, probabil aplica legea in Broscarie.O vorba romaneasca pe care sigur nu nu o stii si nu o intelegi "prostu nu e prost destu daca nu e si fudul!
Raspunde

Sighianul

Acum 1 an

De Doamne ferește... exact ca cei de Duminică din Piața Mare. Cum îi vorba aia cu ăia mulți care sar gardul??
Raspunde

Contra

Acum 1 an

Pentru tara si popor/ Johannis - ambasador!
Raspunde

Poetul care nu mai vede din Sibiu

Acum 1 an

Pentru tara si popor, un plavan la abator!
Raspunde

Racnetul Cindrelului

Acum 1 an

Pentru țara și popor ne bătem în dormitor, / Ne bătem cu pernele, să nu doarmă PNL! / Ne bătem mai repede, să ne vadă PSD, / Ocolind pădurile, că ne certă UDMR! / Nu stricăm clădirile, că-s ale FDGR! Ne bătem cu scaunele, că le vrea și USR! / Ne bătem cu sârg și dor, pentru-al nostru al nostru brav popor!
Raspunde

Un OM

Acum 1 an

Conform legii, presedintele tarii nu poate fi demis prin semnaturi, pot semna toti cetatenii tarii, ca e degeaba ! Asadar, ce face simion cu semnaturile? Sa minti oamenii ca se poate asa ceva, e clar inselaciune .
Raspunde

Gheorghe

Acum 1 an

Parca camera deputatilor sau senatul sunt entitati decizionale in romania, NU PRESEDINTELE! El doar semneaza, daca nu la a 3 respingere il pot demite!! Niste batuti in cap !!! Io prostit pnl sau psd sa plece din parlament sa poata fura in liniste. Hahahahaha
Raspunde

Till Eulenspiegel

Acum 1 an

Domnule Traian Deleanu,daca Klaus Iohannis ar mai avea dreptul la un mandat de Presedinte l-ati vota? Ati recomanda prietenilor si/ sau cunoscutilor sa-l voteze?Raspunsul'' depinde de contracandidat'' se exclude. Deci?

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus