Marţi,
18.01.2022
Innorat
Acum
0°C

Așteptări de la piața imobiliară sibiană în 2022. Investitor: ”Zona de Vest devine pol principal pentru următorii 20 de ani”

Așteptări de la piața imobiliară sibiană în 2022. Investitor: ”Zona de Vest devine pol principal pentru următorii 20 de ani”

Anul 2021 a fost unul al creșterilor de prețuri pe piața imobiliară din Sibiu, de la garsoniere și apartamente până la case și terenuri, totul scumpindu-se cu minim zece procente. 2022 va continua trendul. Chiar și așa, orașul a atras numeroase proiecte imobiliare noi, care vor lua avânt în 2022. Cel mai bun exemplu în acest sens îl reprezintă zona de vest a Sibiului, care va deveni un pol principal de dezvoltare imobiliară în următorii 20 de ani. Despre aceste aspecte, dar și multe altele, am stat de vorbă cu Tibor Konrad, director general al New Concept Living, una dintre cele mai mari agenții imobiliare din Sibiu.

 

Despre 2021 toată lumea spune că a fost un an al scumpirilor. Cu cât au crescut prețurile, în medie, în Sibiu și împrejurimi?

Așa este, 2021 a fost un an al scumpirilor, mai ales din perspectiva prețurilor materialelor de construcții care s-au majorat semnificativ. În general, prețurile apartamentelor a crescut cu 10-15%.

Însă creșterea a fost mult mai mare pe sectorul caselor cu grădină din împrejurimile Sibiului, mai ales datorită faptului că pandemia a determinat o creștere a cererii în acest segment. Spre exemplu, o casă în cartierul Bavaria costa la începutul pandemiei 110,000 euro, iar astăzi prețul de listă este de 160,000 euro.

 

Pandemia și unele măsuri restrictive, precum studenții care nu s-au întors cu toții la cursuri față în față, au afectat piața chiriilor din Sibiu? Ce zone sunt mai căutate în prezent și la ce prețuri medii?

Încă de la începutul perioadei pandemice piața chiriilor a fost afectată în segmentul rezidențial, iar prețurile au scăzut cu aproximativ 20%. Vorbim totuși despre o scădere semnificativă pe piața chiriilor de spații comerciale și spații de birouri, din același considerent pandemic.  

Multe afaceri au avut de suferit și au renunțat la spațiile închiriate, în timp ce zeci de companii mari din Sibiu sunt încă în home office și au renunțat la birouri sau au închiriat birouri mai mici, în care angajații merg în schimburi.

Pe piață există în acest moment numeroase spații libere, iar acest lucru a determinat și o scădere a prețurilor. Sunt mulți proprietari de clădiri de birouri care astăzi iau în calcul convertirea spațiilor de birouri în spații locative. De asemenea, mulți dezvoltatori care aveau autorizație de construcție pentru spațiu de birouri sunt în proces de reautorizare pentru spațiu locativ.

 

Cu toate cele descrise mai sus, au continuat să apară proiecte imobiliare noi în Sibiu și altele sunt în pregătire. Mai este loc de creștere în Sibiu, mai este cerere pe piață?

Cu siguranță mai este loc de dezvoltare. Întotdeauna orașele vii, cu potențial, vor crea necesitate de apartamente și vor răspunde cererii clienților. Inclusiv în criza financiară din 2008, când prețurile imobilelor s-au prăbușit, în orașele industriale, în orașele studențești, valoarea nu a scăzut. Când orașul are motor propriu funcțional, cererea va exista.

Sibiul este un astfel de oraș, care atrage mulți investitori. În mod deosebit, străinii ne au în vizor și au început să achiziționeze multe imobile. În 2021 a apărut o nouă categorie de cumpărătorii, cei care achiziționează cu ajutorul cryptomonedelor. În 2022, numărul acestora va crește considerabil.

Astfel, tiparul de client se schimbă considerabil. Este de precizat ca acești noi cumpărători pun accent pe calitate, confort și recenzii bune. Vechea structură de cumpărători migra din mediul rural în mediul urban și căuta doar preț mai mic, în detrimentul calității și confortului. Astăzi vorbim despre clienți calificați, cu educație peste medie, care vor determina o creștere a standardului pe piața imobiliară.

 

Credeți că poate deveni zona viitorului spital județean, Calea Șurii Mici, viitorul pol de dezvoltare imobiliară al Sibiului?

Da, cu siguranță zona de Vest devine pol principal pentru următorii 20 de ani. Este firesc și trebuia să se întâmple de multă vreme. Doar în zona de Vest Sibiul are spațiu și traiectorie de dezvoltare. S-au făcut deja multe demersuri în acest sens. Infrastructura din zona de Vest s-a îmbunătățit considerabil, numeroase ansambluri rezidențiale se construiesc deja aici, iar construirea noului Spital Județean va facilita dezvoltarea.

Nu doar Calea Șurii Mici s-a dezvoltat puternic și a intrat în zona dezvoltatorilor. Și localitatea Cristian, aflată în zona metropolitană de vest, este un punct de atracție. Aici se vor construi numeroase imobile noi în următorii ani.

 

Credeți că vom vedea o maturizare a pieței sibiene din punct de vedere al proiectelor imobiliare, mă refer la condițiile de viață oferite, sau tot cartierele-dormitor precum Arhitecților sau cele din Șelimbăr vor fi pe primul plan?

Având în vedere ca noua structură de cumpărători este atipică, dezvoltatorii sunt nevoiți să treacă la următorul nivel în ceea ce privește calitatea și confortul oferit, deoarece viitorii cumpărători vor pune preț pe aceste lucruri. Toate semnalele din piață arată că noii cumpărători sunt oameni care nu pun accent pe preț, ci pe calitate și confort. Epoca acestor cartiere dormitor va apune și se vor construi ansambluri rezidențiale care să răspundă noilor standarde.

 

Ce așteptări aveți de la anul 2022? Va continua scumpirea locuințelor sau vom vedea o stabilizare a prețurilor? Ce zone ale Sibiului credeți că ar putea fi ”vedetele” anului, mai căutate atât de dezvoltatori cât și de clienți?

Consider că și în 2022 vom înregistra creșteri semnificative de prețuri. În primul rând, deoarece prețurile materialelor de construcții vor avea creșteri de până la 30%, mai ales datorită scumpirii utilităților. Inflația este și ea în creștere.  

De asemenea, blocajele birocratice determină un număr mai mic al autorizațiilor de construcție emise, ceea ce va conduce la o ofertă mai mică de oferte noi. Încă se construiesc proiecte autorizate în anii trecuți. Fiind ofertă mai mică, prețurile vor astfel fi mai mari. Preconizăm astfel scumpiri de aproximativ 20% pentru anul 2022.

Cu siguranță vedeta anului, așa cum spuneți dumneavoastră, va fi în zona de Vest a orașului, care va cunoaște o dezvoltare fără precedent și  va fi atracția principală în următoarele decenii.

 

În loc de concluzie?

Anul 2022 va fi un an cel puțin provocator. Vom avea mai puține autorizații de construcție emise de autoritățile locale și vom înregistra cu siguranță scumpiri mari la materialele de construcție, care vor determina creșteri de până la 20% pe piața imobiliară.

Așa cum am spus și mai sus, se schimbă considerabil și profilul clientului cumpărător: avem astăzi clienți care câștigă peste medie, clienți educați care investesc în monede virtuale.

Vizualizari: 9675

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

22 comentarii

Elzorab

Acum 6 zile

"Clienti educati care investesc in monede virtuale"....si cu asta am spus totul.
Raspunde

Elzorab

Acum 6 zile

Problema acutuala a Sibiului si a Romaniei este ca lipsesc profesionistii. E plin de " experti" pe toate gardurile care se pricep la tot. Domnul din articol e unul dintre ei. Ne spune ca s-a schimbat tipologia cumparatorului care a devenit mai pretentios, mai educat. Bullshit. Cererea dicteaza oferta. In Sibiu nu sunt proiecte imobiliare rafinate, pretentioase nici pe partea de office nici pe rezidential pentru ca nu sunt doritori suficienti. Cei care investesc si fac un bloc sau o cladire de birouri se gandesc strict la profit si nicidecum la calitatea oferita. Nivelul e dat de "stalpii" din domeniul oeritului care sunt experti si in materie de imobiliare.
Raspunde

Picioiu Valentin

Acum 5 zile

Corect.....așa este !
Raspunde

Tavi

Acum 14 ore

Daca vor creste preturile sau nu va ramane de vazut, criza energetica, inflatia si cresterea dobanzilor au si ele ce spus un cuvant in toata aceasta poveste. In legatura cu dl. Tibor Konrad, acesta a urmarit profitul de la inceputul lansarii dl-lui in afaceri, acum multi ani de zile. NewCL este o agentie buna cu oameni capabili, dar tot dansii sunt si vinovati pentru umflarea preturilor artificial. NewCL au fost primii in a ridica preturile de fiecare data in orasul Sibiu, iar dupa ei si agentiile mai mici. Analistii financiari spun ca preturile pt 2022 vor creste cu 5%, nici de cum 20% ... Acest procentaj este un fel de " cumpara acum repede pana nu se scumpeste iar ". Parerea mea !
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Mariposa Ticlăzău

Acum 6 zile

Este evident ca dezvoltarea, bunastarea, mediul de afaceri, investitiile private si ale primariei Sibiu sunt cel mai bun exemplu de urmat pentru multe orase din Europa. Sibiul, ca metropola financiara si culturala este cu mult peste Bucuresti, Cluj, Oradea. Ca sa nu mai vorbim de Brasov, care a ramas cu ani multi in urma. De asemenea, miliardele de euro din fonduri europene investite de primarie in infrastructura dau o alta fata Sibiului. Felicitari tuturor decidentilor care fac posibil miracolul numit Sibiu!
Raspunde

BON

Acum 5 zile

Maripos Ticlăzău, vorbeşti serios? Ori eşti şef prin Primărie, ori visezi. Deşteptarea....
Raspunde

@mariposa

Acum 5 zile

Fii serioasa, mai fluturica! Ce comparatii faci!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Sorinela Glâmboacă

Acum 6 zile

Eu, ca sibianca, ma bucur ca multe din ansamblurile rezidentiale au un raport optim pret-calitate si sunt construite de fii ai orasului nostru care au muncit toata viata si s-au ridicat de jos, cum ar fi dl. Bargoz, un exemplu de om gospodar, de afaceri si chivernisit care vrea sa daruiasca orasului efortul si truda lui de o viata!
Raspunde

@sorinela

Acum 5 zile

Alta care vorbeste in somn... Sau face un misto atat de subtil de nu ne prindem?
Raspunde

Gigi contra

Acum 5 zile

Las-o jos, ca macane! Construiti la fel de prost sau chiar mai prost ca pe vremea lui Ceasca> Nici nu pastrati distanta dintre blocuri de lacomi ce sunteti, sacalilor! Huuuoooo!
Raspunde

Ciprian Poplacean

Acum 5 zile

Preturile sunt de mult timp la limita superioara. Sunt umflate artificial de agentii imobiliari care isi adauga 20-30 de mii de euro la pretul cerut de vanzator. Nu mai este loc de crestere, preturile se vor duce in cap. "Clientii educati care investesc in monede virtuale" sunt cateva sute, poate o mie, nesemnificativi d.p,d,v, numeric, si aia nu-si cumpara cate o casa in fiecare saptamana, nici in fiecare an. Domnul din interviu este un capitalist care isi urmareste interesul, si incearca sa-i manipuleze pe fraieri, dar preturile din Sibiu sunt deja prea sus. O sa fie o scadere pe urmatorii ani. E exact ca la bursa: cand "expertii" striga sa cumperi ca vor creste actiunile, atunci e momentul sa vinzi, si viceversa.
Raspunde

Radu

Acum 5 zile

Schimb apartament 2 camere in Tenerife cu vedere la ocean, cu apartament 2 camere in Terezian cu vedere la str. Lungă.
Raspunde

@radule

Acum 5 zile

Ai grija ca te vor contacta agenții imobiliari ca șacalii! Sunt atat de agresivi acesti asa-zisi profesionisti ca-ti vine sa crezi ca sunt nemancati de o saptamana si de-aia se tin scai de tine!
Raspunde

1

Acum 5 zile

Sibiul, o gluma proasta dpdv urbanistic! Primariile, autoritatile, administratia, toti la puscarie ar trebui sa fiti ! Puscaria trebuie sa scrie pe voi, coruptilor si iresponsabililor! Selimbar, cisnadie, sibiu etc niste criminali urbanistici ! Ati distrus orasul, odiosilor!
Raspunde

Corbul

Acum 5 zile

Nu critic existența acestor articole de publicitate, evident plătite, dar totodată declarațiile domnului Konrad nu fac decât obiectul unei manipulări ieftine. Aveți decența ca alte publicații sau platforme online să dezvăluiți natura contractuală a articolului. Rolul jurnalistului este de a informa și proteja cetățenii, nu de a pune întrebări comode mâinii ce vă plătește. Acest domn vinde cutii de chibrite pe un deal infestat de șoareci, între o fabrică avicolă și o groapă de gunoi. Dacă îi reușește, bravo lui și păcat de fraieri, dar să susții realitatea prețurilor actuale e o aberație cu interes ascuns. Piața imobiliară din Sibiu este manipulată de un cartel al agențiilor imobiliare. Casa aia din Bavaria nu s-a dat cu 110.000 eur, dar acum sigur o vând cu 160.000 eur... Ridicol.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Un OM realist

Acum 5 zile

Ba auristo sosocarilor, ia spuneți drept, de pe câte telefoane si de pe câte cartele, scieti comentarii aici? Vreți sa creati impresia ca lumea nu are bani și o duce rău? Nu aici! Salariile în Sibiu sunt peste medie, iar șomajul e foarte scăzut. La Sibiu, numai cine nu dorește deloc sa lucreze, nu are bani. În rest, lumea se descurca. Și lăsați-o balta cu inducerea urii fata de străini, de UE, ca la noi nu tine!
Raspunde

UnPSDist mandru

Acum 3 zile

bai OM habarnist ce inseamna mai nou aurist si sosocar ma penibilule? a devenit peiorativ numele unor persoane care au alte pareri si convingeri? iti aperi breasla de speculanti ?
Raspunde

Popa

Acum 1 zi

Mai du-te, mai realistule! Ce ai cu AUR si Sosoaca? Trebuie sa gandim toti ca tine sau ca sacalii care au impanzit orasul de constructii hidoase? Vezi-ti de afacerile tale si lasa-ne in pace!
Raspunde

UnPSDist mandru

Acum 4 zile

stergeti comentariile care nu va convin, chiar asa de multi bani ati primit sa va dedati la astfel de gesturi?
Raspunde

Tudor

Acum 4 ore

Blocurile in special cele constructie noua sau recenta sunt sub orice critica... In Gusterita de exemplu sau cele de langa Dedeman unde trage un curent infernal... Materiale de cea mai proasta calitate, aspect inestetic iar cele din Gusterita dupa pod parca sunt grajduri pentru animale!!!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus