Modernizarea pasajului pietonal care subtraversează strada Andrei Șaguna din zona centrală a Sibiului are nevoie de mai mult timp decât cele șase luni inițial stabilite.
Lucrările de jumătate de milion de euro pentru modernizarea pasajului pietonal de sub strada Andrei Șaguna ar fi trebuit finalizate în termen de șase luni, până pe 18 decembrie 2021, conform contractului semnat în iunie între Primăria Sibiu și Euras SRL, din Satu Mare. La o lună după acest termen, șantierul încă nu este finalizat: reprezentanții Primăriei arată că termenul au apărut lucrări suplimentare. În plus, o dată cu venirea sezonului rece, contractul a fost suspendat. ”În prezent lucrările de modernizare a pasajului pietonal care subtraversează str. Andrei Șaguna sunt finalizate în proporție de 80%. Termenul contractual de finalizare a lucrărilor a fost 18 decembrie 2021, dar, în contextul necesității efectuării unor lucrări suplimentare survenite în derularea investiției, acesta a fost prelungit cu 30 de zile. Începând cu 21.12.2021 însă, în contextul temperaturilor mai scăzute care nu permit continuarea lucrărilor, contractul a fost suspendat, urmând ca lucrările să fie reluate atunci când temperaturile vor permite. Cele 30 de zile de prelungire vor decurge începând din acel moment”, detaliază reprezentanții Primăriei Sibiu într-un trimis răspuns transmis pentru cititorii Turnul Sfatului.
Pasajul ar putea fi redeschis înainte de finalizarea lucrărilor
Cu pasajul de sub Andrei Șaguna închis, pietonii care vin sau pleacă din centrul Sibiului pe această rută au două variante: fie folosesc îngustele și agitatele trotuare înspre trecerea de pietoni amenajată pe aceeași stradă, fie folosesc pasajul subteran de la magazinul Dumbrava. Opțiuni pe care mulți pietoni le ignoră și preferă să traverseze prin locuri în care acest lucru nu este permis (cel mai adesea, la intersecția str. Victoriei cu str. Andrei Șaguna).
În acest context, reprezentanții Primăriei spun că ar putea exista variante. ”În măsura în care este posibil din punct de vedere tehnic și al siguranței, până la finalizarea lucrărilor, constructorul va crea un culoar provizoriu prin pasaj pentru tranzitul pietonal”, se mai arată în răspunsul transmis la solicitarea Turnul Sfatului.
”Mai mult decât o cosmetizare”
Proiectul modernizării pasajului pietonal de sub strada Andrei Șaguna a fost propus și votat de sibieni în cadrul Bugetării participative din 2018. Principala idee promovată atunci a fost aceea de a dota pasajul cu ecrane video care să acopere pereții. Un an mai târziu, în urma întocmirii documentației de avizare a lucrărilor de intervenție, pentru acest proiect a fost alocat un buget de 3,4 milioane de lei.
“Nu este o simplă lucrare de cosmetizare, ci refacem parte din structura pasajului, utilitățile și îl transformăm într-un spațiu de informare pentru sibieni, prin instalarea unor ecrane smart”, declara Astrid Fodor, primarul municipiului Sibiu, în vara anului trecut, când a avut loc semnarea contractului de execuție.
Conform caietului de sarcini care a stat la baza atribuirii contractului către Euras SRL, trei sunt obiectivele principale: reabilitarea structurii pasajului, realizarea unui sistem video-wall (a unui perete acoperit integral de ecrane video) cu protecția aferentă și realizarea unor sisteme de iluminat, de climatizare și de supraveghere video.
Pe peretele sudic al pasajului (cel dinspre sensul giratoriu din Piața Unirii) se cere amplasarea unui sistem de ecrane video, cu diagonala de 140 de cm și cu margini subțiri, care să fie protejat de un perete de sticlă securizată cu grosimea de 10 mm. Conform documentației de atribuire a contractului, pe întreg peretele sudic reabilitat vor fi amplasate 45 de ecran LED. „Vor putea fi afișate informații de interes public, imagini de rezoluție mare, stream camere video, clipuri publicitare etc. Prin soluția tehnică vor putea fi preluate imagini din alte zone și afișate în pasajul pietonal”, se arată în documentația de atribuire a contractului. Care mai prevede înlocuirea izolațiilor, a balustradelor, pardoselilor, tavanelor etc., dar și amenajarea unei noi rampe destinate cărucioarelor și bicicletelor. Una cu o lățime de 1,2, pe ambele scări de acces, mai prelungită decât rampele de dinainte, ”pentru asigurarea unui unghi mai lin la coborârea și ieșirea din pasaj”.
Pe lângă demontarea vechilor jardiniere și înlocuirea acestora cu ”parapete realizate într-o manieră modernă”, lucrările mai au în vedere și înlocuirea vechilor finisaje, montarea a două platforme mobile pentru persoanele cu dizabilități, efectuarea reparațiilor necesare pentru eliminarea infiltrațiilor, un nou sistem de iluminat, combinat cu unul de supraveghere, dar și crearea unor ”locuri de stat”. Adică a unor bănci amplasate vizavi de peretele de ecrane.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Ultimele comentarii
Acum 9 ore
Gastronomul
Acum 9 ore
Sibian
Acum 9 ore
Muresan
Acum 10 ore
Till Eulenspiegel
Acum 10 ore
Micu Klein