Marţi,
18.01.2022
Innorat
Acum
0°C

„Protest” al artiștilor sibieni. Se reclamă lipsa sprijinului autorităților în perioada de pandemie

„Protest” al artiștilor sibieni. Se reclamă lipsa sprijinului autorităților în perioada de pandemie

„Ziua Culturii Invizibile”, o acțiune lansată în contextul Zilei Culturii Naționale de Asociația ALIS - Asociația Lucrătorilor în Industria Spectacolelor din București, se va desfășura și la Sibiu, sâmbătă. Acțiunea va avea loc în Piața Mare, între orele 11 și 15 și are scopul de a atrage atenția autorităților responsabile și publicului larg asupra situației în care se găsește industria de spectacole și evenimente după aproape doi ani de la debutul pandemiei.

„Am depus deja avizul pentru această acțiune și așteptăm aprobarea din partea primăriei. Este o acțiune simbolică prin care ne reunim ca să arătăm cât ne-a fost de greu în toată această perioadă. Vom fi în jur de 50 de persoane, ne adunăm sâmbătă între orele 11 și 15 în Piața Mică”, transmit organizatorii evenimentului.

Ziua Culturii Invizibile a fost concepută în contextul Zilei Culturii Naționale, un moment care reflectă și celebrează starea actuală a sectorului cultural și realizările din acest domeniu.

„Este, prin urmare, un moment potrivit pentru a reflecta, după doi ani de restricții și limitări, asupra stării reale a acestui sector – format din mii de profesioniști aflați în afara structurilor de stat, care susțin o industrie generatoare de venituri de milioane de euro pentru economia națională și care oferă bucurie pentru milioane de oameni – o industrie culturală invizibilă, însă, pentru autoritățile publice”, transmite asociația ALIS într-un comunicat de presă.

Evenimentul își propune să facă vizibile publicului larg o serie de probleme structurale cu care industria de spectacole se confruntă în acest moment și s-a confruntat în ultimii doi ani.

„- Lipsa unui sprijin constant pentru artiștii și lucrătorii din acest domeniu pe perioada pandemiei și sistarea sprijinului minimal lunar oferit pe motiv că sectorul își poate derula fără probleme activitatea;

- Lipsa unor măsuri de reluare a activității predictibile și coerente, care să ofere o perspectivă pe termen scurt și mediu pentru oamenii din acest sector;

- Lipsa unor măsuri compensatorii pentru toate pierderile financiare suferite de oamenii din acest domeniu – persoane fizice și juridice, compensări care s-au acordat deja de mult timp în majoritatea țărilor europene la care ne uităm cu admirație;

- Lipsa de înțelegere a modului de funcționare a acestui sector, a specificului activității sale, a abilităților și competențelor oamenilor din domeniu (care nu pot fi transferate automat în alt domeniu) și lipsa de respect pentru munca susținută a profesioniștilor din acest sector”, sunt motivele organizării acestei acțiuni.

Ziua Culturii Invizibile reprezintă debutul unei campanii mai ample de conștientizare care va continua și în perioada care urmează în mai multe orașe din țară, până la obținerea unor măsuri reale și concrete de salvare a acestui domeniu aflat în pragul colapsului.

Vizualizari: 661

Adina Torop

de Adina Torop

Reporter Speciale

adina@turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

2cents

Acum 4 zile

La nivel de țară se pare ca e mult mai important sa mentinem si sa MARIM pensiile speciale luate de pe la 48 de ani de niste conțopisti oportunisti si plimbatori de dosare inutili, decat orice altceva. Suntem probabil singura țară din lume cu asa sistem de pensii aberant si nu dam semne ca ne deranjeaza. Cetateanul simplu, cel din banii caruia se platesc toate astea, priveste fara reactie in continuare. De ce asteptam ca partidul X sau Y sa ia initiativa? Vorbim de banii nostri ai tuturor si de o aberatie legislativa facuta cu complicitatea politicienilor. Ce va face sa credeti ca politicienii vor vrea sa faca ceva pentru corectarea situatiei? Ce va face sa credeti ca judecatorii si procurorii isi vor micsora singuri pensiile sau ca isi vor mari varsta de pensionare? Ce va face sa credeti in conditiile astea ca justitia romana este pe maini bune? Cetatenii ar trebui sa iasa in strada fara a fi manati si deturnati de partide pentru a cere aceste modificari urgente.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus