Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
15°C

Muzeul ASTRA plătește facturi și de două ori mai mari. „Doar curentul a costat într-o lună 32.000 de lei. E foarte mult”

Muzeul ASTRA plătește facturi și de două ori mai mari. „Doar curentul a costat într-o lună 32.000 de lei. E foarte mult”

Ciprian Ștefan, managerul Muzeului în aer liber ASTRA, a declarat, în conferință de presă, că facturile din ultimele luni au fost și de două ori mai mari față de aceeași perioadă a anului precedent. 

De la 15.000 de lei în luna octombrie a anului 2020, anul trecut în aceeași lună muzeul a plătit mai bine de dublu pentru curent. Deocamdată, despre factura la gaz, managerul nu poate să se pronunțe pentru că nu a venit factura pe decembrie, explică el.

„Vreau să vă spun că în luna octombrie, doar factura la curent a fost de 32.000 de lei - foarte mult, având în vedere faptul că în octombrie lumina încă are o anumită intensitate și nu ești obligat să folosești tot timpul becurile și costurile ar fi trebuit să fie de vreo 15.000 de lei. Noi în toamnă încă nu folosim instalațiile de criogenare și de exhaustare în laborator foarte des. În ianuarie 2021 în schimb, când aveam marile consumuri, când am pornit toate aceste instalații, costurile pe energie electrică au fost de 25.000 de lei”, spune Ciprian Ștefan. 

Managerul spune că și cheltuielile pentru materialele de construcții, un element important în întreținerea și extinderea muzeului, au crescut exponențial. „N-au crescut doar gazul și curentul, ci și costurile la materialele de construcții. În momentul în care vrem să reconstruim un monument sau să îl restaurăm, doar lemnul ne costă cu peste 43% mai mult. Noi folosim foarte mult lemn. A crescut și manopera.”

Ciprian Ștefan motivează astfel creșterea tarifelor de intrare în muzeu, explicând faptul că banii nu merg în buzunarele angajaților ci întocmai în acoperirea acestor cheltuieli esențiale.

„Această apăsare financiară pe care o simt cei care își făceau abonamente sau plăteau intrări la muzeu nu ni se datorează nouă, însă ca să întreținem această minunăție (n.r. Muzeul ASTRA), trebuie să facem asta. În orice țară civilizată din Europa se întâmplă asta. Acest muzeu nu este al meu, este al dumneavoastră, este o moștenire. Ce facem cu ea? Chiar trebuie să investim doar donații și bani în sănătate, suntem o națiune de oameni bolnavi? Acolo nu se pune problema de ce se pompează miliarde și miliarde și campanii de donații.”

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

4 comentarii

Un sibian

Acum 2 ani

tov. director iese de doua ori pe zi sa caute motive pentru dublarea preturilor biletelor ? Daca lemnul s-a scumpit, sa ne spuna cate monumente a restaurat sau construit in 2021 si cat lemn a folosit / a cumparat muzeul ?? Cate-s planificate in 2022 ? Probabil si fanul sau paiele s-au scumpit de asta sunt vreo 3-4 case in muzeu darapanate si acoperite cu folie de plastic. Iar manopera nu e regie proprie ? Doar nu vine Con-a sau Strabag sa le asableze monumentele recoltate din tara.
Raspunde

Muzeu Astra

Acum 2 ani

Ăsta vine și plânge, plătește din banii lui? Un profitor! Nu zic mai mult. Și nu în ultimul rând un încrezut și un arogant. Să spună public. Oamenii au o grămadă de probleme și el se distrează! Dacă are curaj, să spună ce program a avut în ziua de Sfântul Ioan. Poate folcloric? La Cj,dŕ Un solo!
Raspunde

Liță

Acum 2 ani

Are voce?

Raspunde

Ilie

Acum 2 ani

Mare păcat de casele distruse de ploaie pentru că nu s-a reparat la timp acoperișul de paie. Scumpe paiele in ziua de azi. Mai bine cumpărăm folie. Apoi facem un proiect, niște studii, un contract generos și căsuțele vor fi ca noi. Trăiască dom' director!

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus